Η Ουκρανία καινοτομεί ενάντια στην απειλή των ρωσικών drones

David Guttenfelder for The New York Times

Οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν προηγμένους αισθητήρες για να εντοπίσουν ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη καθώς μειώνονται οι  προμήθειες πυραύλων

Σε μια κομβική στιγμή προσαρμογής, οι ουκρανικές δυνάμεις αξιοποιούν τις δυνατότητες ενός σχολαστικά σχεδιασμένου δικτύου αισθητήρων που στοχεύει στην αντιμετώπιση της απειλής των ρωσικών drones.  Σύμφωνα με αναλυτές, αυτά τα συστήματα διευκολύνουν με δεδομένα τη στόχευση με πυροβόλα, επιδεικνύοντας μια καινοτόμο αλλαγή στις στρατηγικές της Ουκρανίας κατά των drones, εν μέσω φθίνουσας προμήθειας εξελιγμένων πυραύλων αναχαίτισης που παρέχονται από δυτικούς συμμάχους.
Η δραματική αύξηση των εναέριων επιθέσεων drones έχει κάνει επείγουσα την ανάγκη για αποτελεσματικούς μηχανισμούς αεράμυνας. Μόλις τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος Zelenskyy αποκάλυψε ότι η Μόσχα εξαπέλυσε πάνω από 3.000 κατευθυνόμενες βόμβες, 600 drones και 400 πυραύλους εναντίον ουκρανικών στόχων. Αυτά τα στοιχεία υπογραμμίζουν την κλίμακα της επίθεσης και υπογραμμίζουν τη σημασία της στρατηγικής απόκρισης της Ουκρανίας, η οποία πλέον εστιάζει σε ευέλικτες, χαμηλού κόστους άμυνες.
Κεντρικό στοιχείο αυτής της στρατηγικής είναι η χρήση ιρανικής κατασκευής drones Shahed, τα οποία φέρεται να παράγει το Κρεμλίνο στην εγχώρια αγορά. Αυτά τα drones αποτελούν το πρωταρχικό όπλο επιθέσεων σε πόλεις της Ουκρανίας, μια τακτική που προκαλεί την ανάγκη για ένα γρήγορο και αποτελεσματικό αντίμετρο.
Ο Michael Kofman, συνεργάτης στο Carnegie Endowment, σημείωσε ότι οι δυνατότητες κινητών συστημάτων αεράμυνας της Ουκρανίας αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό μέρος των επιτυχημένων αναχαιτίσεων με drone.
Ο Kofman αποκάλυψε ότι αυτά τα συστήματα, λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό μέσω ενός δικτύου αισθητήρων και συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου που είναι ενσωματωμένα σε όλες τις αστικές περιοχές. «Η τακτική αυτή στην Ουκρανία είναι πιθανώς υπεύθυνη για πάνω από το 40% της επιτυχίας εναντίον των ρωσικών drones», ανέφερε ο Kofman, τονίζοντας ότι η αποτελεσματικότητα αυτών των τακτικών πηγάζει από την δυνατότητα αποκάλυψης των εισερχόμενων απειλών
Με πολυβόλα εξοπλισμένα με θερμικά σκοπευτήρια, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν συνδυάσει συμβατική δύναμη πυρός με την προηγμένη τεχνολογία. Παράλληλα με συστήματα radar, οπτικούς, ακουστικούς αισθητήρες και παρεμβολείς, δημιουργούν ένα ισχυρό δίκτυο  παρακολούθησης εναέριων επιθέσεων. Αυτή η καινοτόμος διάταξη ωθεί τα drones Shahed να πετούν σε μεγαλύτερα ύψη, μειώνοντας την επιχειρησιακή τους αποτελεσματικότητα και ενισχύοντας τις ευκαιρίες αναχαίτισης.

Σχόλια