Ύποπτα drones παρακολουθούν την εκπαίδευση Ουκρανών στη Γερμανία

Genya Savilov/AFP μέσω Getty Images
Τα φτηνά drones μεταμορφώνουν την πρώτη γραμμή στην Ουκρανία και παίζουν επίσης μεγάλο ρόλο στην εκπαίδευση.

Σύμφωνα με το Politico , ακόμη και βαθιά στα δάση της αγροτικής Γερμανίας, οι στρατιώτες της Ουκρανίας δεν είναι ασφαλείς από τις αδιάκριτες κάμερες των πιθανών εχθρικών drones.
Σε μια μυστική τοποθεσία έξω από τη γερμανική πρωτεύουσα, εκατοντάδες Ουκρανοί στρατιώτες εκπαιδεύονται σε ένα σχολείο έξι εβδομάδων που καλύπτει τα βασικά του πολέμου χαρακωμάτων και των αστικών μαχών. Κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης, άγνωστα drones βουίζουν τακτικά πάνω από το θόλο των δέντρων. Ο γερμανικός στρατός — ο οποίος έχει τις υποψίες του για το ποιος στέλνει τα drones — έχει μια απάντηση: Αντί να επέμβουν, οι Ουκρανοί καλούνται να ενσωματώσουν πιθανώς εχθρικά UAV στην εκπαίδευσή τους ως προετοιμασία για τις πρώτες γραμμές της ανατολικής Ουκρανίας όπου θα αντιμετωπίσουν Ρωσικά drones να προσπαθούν να τους σκοτώσουν.
«Υποθέτουμε ότι τουλάχιστον μερικά από αυτά τα drones πετούν με εχθρικές προθέσεις», είπε ο αντισυνταγματάρχης Roland Bösker καθώς περπατάει μέσα στο  πυκνό δάσος στην περιοχή της εκπαίδευσης.
Το να μπλοκάρεις τα drones δεν είναι εύκολο.
«Είναι τεχνικά αδύνατο να μπλοκάρουμε όλες τις συχνότητες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατεύθυνση drones», είπε ο Bösker. Η εφαρμογή παρεμβολών  θα δημιουργούσε επίσης προβλήματα στις συχνότητες που χρησιμοποιούνται στην περιοχή εκπαίδευσης.
«Συγκρίνετέ το με τεθωρακισμένα άρματα μάχης», είπε ο Bösker. «Πάντα θα υπάρχει κάποιο είδος πυρομαχικών που μπορεί να τρυπήσει ακόμα και την καλύτερη πανοπλία».
Ενώ ο Bösker δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι τα UAV είναι συνδεδεμένα με τη Ρωσία, η ξεκάθαρη υποψία είναι ότι αποτελεί μέρος της προσπάθειας της Μόσχας να αποσταθεροποιήσει και να αποθαρρύνει τους δυτικούς συμμάχους που υποστηρίζουν το Κίεβο.
Δεν είναι μόνο τα drones. Άγνωστοι έχουν έρθει σε επαφή με εκπαιδευτές στο πλαίσιο ύποπτων επιχειρήσεων κατασκοπείας, είπε ο Bösker.

Σχόλια