Ενέργειες & μέτρα για βελτίωση ταυτοποίησης των Drones στον Εθνικό Εναέριο Χώρο των ΗΠΑ


Η χρήση των drones στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς, καθιστώντας τα το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα της αεροπλοΐας. 
Για να διασφαλιστεί η ασφαλής ενσωμάτωσή τους στον εθνικό εναέριο χώρο, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) έχει θεσπίσει την απομακρυσμένη ταυτοποίηση (Remote ID) ως ένα μέσο εντοπισμού και αναγνώρισης των drones και των χειριστών τους. 

Η τεχνολογία αυτή έχει στόχο να βοηθήσει την FAA, τις αρχές επιβολής του νόμου και άλλους φορείς να εντοπίζουν drones που πετούν με επικίνδυνο τρόπο ή σε απαγορευμένες περιοχές. Ωστόσο, η πρόσφατη έκθεση της Κυβερνητικής Υπηρεσίας Λογοδοσίας (GAO) αναδεικνύει σημαντικές προκλήσεις και περιορισμούς στην υλοποίηση και υποστήριξη της Remote ID, ενώ προτείνει συγκεκριμένες βελτιώσεις για την αποτελεσματικότερη χρήση της.

Βασικά Σημεία της Έκθεσης της GAO
1. Ανάγκη για Υποστήριξη της Απομακρυσμένης Ταυτοποίησης Drones
Η απομακρυσμένη ταυτοποίηση (Remote ID) προορίζεται να βοηθήσει την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA), τις αρχές επιβολής του νόμου και άλλους φορείς να εντοπίζουν τους χειριστές drones που πετούν με επικίνδυνο τρόπο ή σε απαγορευμένες περιοχές.
2. Περιορισμένοι Πόροι για την Υποστήριξη των Αρχών Επιβολής του Νόμου
Η FAA έχει περιορισμένους πόρους για να υποστηρίξει τις κρατικές και τοπικές αρχές επιβολής του νόμου στη χρήση της τεχνολογίας Remote ID. Πολλές από αυτές τις αρχές έχουν ελάχιστη γνώση σχετικά με την Remote ID ή πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις έρευνές τους.
3. Ανάγκη για Διάθεση Πόρων και Εκπαιδευτικού Υλικού
Η έκθεση προτείνει ότι η διάθεση πόρων θα μπορούσε να βοηθήσει την FAA να υποστηρίξει καλύτερα την ικανότητα των αρχών επιβολής του νόμου να χρησιμοποιούν την Remote ID.
4. Ανάπτυξη Διασύνδεσης για Παροχή Πληροφοριών Καταχώρησης Drones
Η FAA αναπτύσσει μια εφαρμογή διασύνδεσης για την παροχή πληροφοριών καταχώρησης drones από την Remote ID στις αρχές επιβολής του νόμου, αλλά δεν έχει ακόμη σχέδιο ή χρονοδιάγραμμα για την κυκλοφορία της.
5. Ανάπτυξη Εφαρμογής από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS)
Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) αναπτύσσει μια εφαρμογή για τις αρχές επιβολής του νόμου που θα συνδέεται με τη διασύνδεση της FAA, αλλά δεν υπάρχει επίσης σχέδιο ή χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της προσπάθειας.
Προτάσεις του GAO

  • Ανάπτυξη Πόρων Εκπαίδευσης: Η FAA πρέπει να αναπτύξει πόρους για να βοηθήσει τις αρχές επιβολής του νόμου να χρησιμοποιούν την Remote ID.
  • Σχέδιο και Χρονοδιάγραμμα για Διασύνδεση: Η FAA πρέπει να αναπτύξει ένα σχέδιο και χρονοδιάγραμμα για την ανάπτυξη της διασύνδεσης Remote ID.
  • Πρόσβαση σε Δεδομένα σε Πραγματικό Χρόνο: Η FAA πρέπει να προσδιορίσει ένα οδικό χάρτη για την παροχή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την τοποθεσία και την κατάσταση των drones.
  • Σχέδιο και Χρονοδιάγραμμα για την Εφαρμογή του DHS: Το DHS πρέπει να αναπτύξει ένα σχέδιο και χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή της Remote ID.
Συμπεράσματα
Η επιτυχής ενσωμάτωση των drones στον εθνικό εναέριο χώρο απαιτεί συντονισμένη προσπάθεια και υποστήριξη από την FAA και το DHS. 

Η ανάπτυξη πόρων, η βελτίωση της εκπαίδευσης και η παροχή σαφών χρονοδιαγραμμάτων είναι κρίσιμα βήματα για την ενίσχυση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας της χρήσης των drones. ​​

Με πληροφορίες από GAO-24-106158 (Published: Jun 06, 2024).

Σχόλια