Οι Ουκρανοί καταστρέφουν τα θωρακισμένα ρωσικά τάνκ με επίθεση δυο drones (βίντεο)


Απελπισμένοι να καθαρίσουν τις νάρκες μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών θέσεων και εξίσου απελπισμένοι να προστατεύσουν τα τανκ "ναρκοκαθαριστές" από τα drones της Ουκρανίας, 
ο ρωσικός στρατός επινόησε ένα νέο είδος οχήματος αυτήν την άνοιξη.

Είναι ένα θωρακισμένο άρμα μάχης  εξουδετέρωσης ναρκών με  αυτοσχέδια θωράκιση σαν στέγαστρο για να προστατεύει το πλήρωμα από τα drones FPV. Τα ουκρανικά στρατεύματα αποκαλούν χλευαστικά τα θωρακισμένα τανκς «κουτιά χελώνας» και χαρακτηρίζουν τη βιαστικά εφαρμοσμένη λαμαρίνα-θωράκιση ως «πανοπλία μπάρμπεκιου».
Μόλις τα τανκς αυτά άρχισαν να επιχειρούν κατά μήκος της πρώτης γραμμής των 700 μιλίων του ευρύτερου μετώπου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας τον Απρίλιο, οι Ουκρανοί άρχισαν να επινοούν τρόπους για να τα καταστρέψουν.
Ένα άμεσο χτύπημα από βλήμα πυροβολικού, αντιαρματικό πύραυλο ή άγνωστη νάρκη μπορεί να κάνει την δουλειά. Το ίδιο όμως μπορούν και οι επιδρομές από τα ίδια τα drones FPV που τα θωρακισμένα τανκς σχεδιάστηκαν να νικήσουν.

Λίγες μέρες πριν, η ομάδα μη επανδρωμένων αεροσκαφών SkyForce, εντόπισε ένα άρμα T-62 κατά μήκος της πρώτης γραμμής στη νότια Ουκρανία - και επιτέθηκε με τουλάχιστον δύο από FPV μεγέθους πουλιού.
«Οι Ρώσοι κατακτητές πιστεύουν ακράδαντα ότι εάν μια προστατευτική θωράκιση τοποθετηθεί πάνω από το τανκ, θα παρέχει εγγυημένη προστασία από drones», εξήγησε η 108η Ταξιαρχία Άμυνας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης . "Αλλά οι χειριστές του  SkyForce... αποδεικνύουν ότι αυτό δεν ισχύει καθόλου."

Καθώς ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος επιτηρεί από ψηλά, ένα FPV drone χτυοάει το τανκ στη μεταλλική πλευρά του. Σύντομα, ένα δεύτερο FPV στοχεύει στην ίδια πλευρά. Τα χτυπήματα προκάλεσαν μια πυρκαγιά που κατέκαψε το τανκ.
«Διπλή ήττα», είναι ο τρόπος με τον οποίο περιέγραψε η 108η Ταξιαρχία Εδαφικής Άμυνας την τακτική χτυπήματος back-to-back.
Η μέθοδος έχει νόημα. Πολλοί από τους καλύτερους αντιαρματικούς πυραύλους έχουν «tandem» κεφαλές με δύο εκρηκτικά. Η πρώτη γόμωση ανοίγει μια τρύπα στην θωράκιση ενός τανκ. Η δεύτερη γόμωση εκρήγνυται μέσα στο τανκ για να προκαλέσει τη μέγιστη ζημιά.
Η μέθοδος διπλής ήττας της ομάδας SkyForce για το χτύπημα των θωρακισμένων τάνκ μετατρέπει ένα ζευγάρι FPV σε μια de facto tandem κεφαλή. Ένα drone για να κάνει μια τρύπα στην εξωτερική θωράκιση. Ένα δεύτερο drone για να δώσει ένα χτύπημα κάτω από το θρυμματισμένο κέλυφος.

Forbes.com

Σχόλια