Η Ρωσία αναζητά νέες στρατηγικές για την αντιμετώπιση των Ουκρανικών επιθέσεων με drones



Το τελευταίο διάστημα, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν εντατικοποιήσει τις επιθέσεις τους με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) σε ρωσικό έδαφος. Αυτές οι επιθέσεις έχουν προκαλέσει σοβαρές πιέσεις στο σύστημα αεράμυνας της Ρωσίας, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών αντιμετώπισης. 

Η παρούσα έκθεση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) καταγράφει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ρωσία και τις πιθανές λύσεις που εξετάζονται.

Η Αναγκαιότητα για Νέα Στρατηγική
Οι ουκρανικές επιθέσεις με drones συνεχίζουν να αποδυναμώνουν την αεράμυνα της Ρωσίας, υποχρεώνοντας τη ρωσική στρατιωτική διοίκηση να αναθεωρήσει την κατανομή των  πόρων της. Ο Ruslan Pukhov, επικεφαλής του Κέντρου Ανάλυσης Στρατηγικών και Τεχνολογιών της Μόσχας, δήλωσε στις 16 Ιουλίου ότι η στατική κάλυψη ενός μόνο στόχου είναι αναποτελεσματική σε μεγαλύτερη κλίμακα, καθώς επιτρέπει στα ουκρανικά drones να παρακάμπτουν την άμυνα και να χτυπούν από μη καλυπτόμενες κατευθύνσεις.
Η υπάρχουσα κατάσταση καταδεικνύει ότι ο ρωσικός στρατός δεν διαθέτει τα απαιτούμενα συστήματα αεράμυνας για την προστασία όλων των κρίσιμων εγκαταστάσεων στη δυτική Ρωσία. Οι αναλυτές του ISW σημειώνουν ότι ακόμη και καλά αμυνόμενες περιοχές εντός της Ρωσίας δεν μπορούν να προστατευτούν επαρκώς από τα ουκρανικά drones

Ο Pukhov προτείνει την υιοθέτηση μιας αποκεντρωμένης προσέγγισης για την προστασία των κρίσιμων υποδομών της Ρωσίας.
Η Πρόταση του Pukhov και οι Προκλήσεις
Ο Pukhov προτείνει την ανάπτυξη κινητών αποκεντρωμένων ομάδων πυρός, όπως αυτές που χρησιμοποίησαν οι Ουκρανικές δυνάμεις για την αντιμετώπιση των ρωσικών drones Shahed-136/131. Αυτές οι ομάδες θα μπορούσαν να παρέχουν πιο ευέλικτη και αποτελεσματική προστασία. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, αυτές οι ομάδες δεν έχουν αναπτυχθεί σε επαρκή κλίμακα για την προστασία κρίσιμων περιοχών στη δυτική Ρωσία.
Επιπλέον, ο Pukhov προτείνει την ανάπτυξη ενός στόλου ελαφρών αεροσκαφών από τον ρωσική αεροπορία για την αναχαίτιση ουκρανικών drones. Όμως, αυτή η πρόταση αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω του ανεπαρκούς επιπέδου παραγωγής ελαφρών αεροσκαφών στη Ρωσία.
Επιθέσεις στο Ρωσικό Έδαφος
Τους τελευταίους μήνες, οι ουκρανικές επιθέσεις με drones έχουν στοχεύσει κρίσιμες υποδομές στη Ρωσία, όπως διυλιστήρια πετρελαίου και αποθήκες πετρελαίου. Για παράδειγμα, τη νύχτα της 16ης Ιουλίου, drones επιτέθηκαν σε εργοστάσιο χαμηλής τάσης στον οικισμό Korenevo στην περιοχή Kursk. Επιπλέον, drones στόχευσαν 4 περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας...
Προτάσεις και Μέτρα Αντιμετώπισης
Η έκθεση του ISW προτείνει ότι οι τοπικές αρχές, πρέπει να αναλάβουν δράση για την ανάπτυξη δικών τους αντι-drone ικανοτήτων. Ο ρωσικός στρατός έχει ήδη αρχίσει να σχηματίζει κινητές αποκεντρωμένες ομάδες πυρός από τον Μάρτιο του 2024, αλλά αυτές δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη σε επαρκή κλίμακα.
Δορυφορικές Εικόνες και Προστασία Κρίσιμων Στόχων
Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν ότι ο ρωσικός στρατός έχει αναπτύξει τουλάχιστον επτά πυραυλικά συστήματα αεράμυνας μεσαίου βεληνεκούς Pantsir-S1 γύρω από την κατοικία του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο Valday της περιοχής του Λένινγκραντ. Αυτό δείχνει την αυξανόμενη ανησυχία για την προστασία κρίσιμων στόχων.
Η ανάγκη για αποτελεσματική αντιμετώπιση των ουκρανικών επιθέσεων με drones είναι προφανής. Οι υφιστάμενες μέθοδοι αεράμυνας δεν επαρκούν για την προστασία των κρίσιμων εγκαταστάσεων στη δυτική Ρωσία. Η προτεινόμενη αποκεντρωμένη προσέγγιση και η ανάπτυξη κινητών ομάδων πυρός μπορεί να προσφέρει καλύτερη προστασία, αλλά απαιτείται επαρκής κλίμακα ανάπτυξης και παραγωγή ελαφρών αεροσκαφών.

Η συνεχιζόμενη πίεση από τις ουκρανικές επιθέσεις υποχρεώνει τη Ρωσία να αναθεωρήσει τις στρατηγικές της και να αναζητήσει νέες λύσεις για την προστασία των κρίσιμων υποδομών της. 

Η αποτελεσματική κατανομή των πόρων και η ανάπτυξη καινοτόμων στρατηγικών θα είναι καθοριστικοί παράγοντες για την αντιμετώπιση αυτής της νέας απειλής.

Με πληροφορίες από News ukraine

Σχόλια