Το μέλλον και οι προκλήσεις ανίχνευσης αυτόνομων drones



Μπάμπης Παπασπύρος
Η τεχνολογία ανίχνευσης και αντιμετώπισης drones (anti-drone ή CUAS) έχει αναπτυχθεί σημαντικά, καθώς τα drones γίνονται όλο και πιο εξελιγμένα και χρησιμοποιούνται ευρύτερα. Η εξέλιξη της τεχνολογίας των drones απαιτεί μια πολυδιάστατη προσέγγιση για την ανίχνευση και διαχείρισή τους, ειδικά για την αντιμετώπιση drones που μεταφέρουν εκρηκτικά, χημικές ουσίες κλπ.
Η εξέλιξη της τεχνολογίας CUAS πρέπει να προσαρμοστεί, ώστε να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις που προκύπτουν από την αυτόνομη λειτουργία των drones και τη χρήση νέων τύπων συνδέσεων όπως το 5G.
Οι απαντήσεις σε επιθέσεις από drones έχουν επανεξεταστεί στο παρελθόν, μεταβαίνοντας από μεμονωμένες λύσεις σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα αισθητήρων CUAS. Με την αύξηση της χρήσης των αυτόνομων drones, αυτή η επανεξέταση απαιτείται να επαναληφθεί για να διασφαλιστεί ότι όλα τα αντίμετρα είναι ολοκληρωμένα και ασφαλή.
Σε κάθε περίπτωση η ανάπτυξη πλήρως αυτόνομων drones και κατ επέκταση συστημάτων CUAS, δεν αναμένεται νωρίτερα από μια πενταετία.
Επίπεδα αυτονομίας drones
  • Επίπεδο 0: Ο πιλότος διατηρεί τον πλήρη έλεγχο καθ' όλη τη διάρκεια της πτήσης.
  • Επίπεδο 1: Συγκεκριμένες λειτουργίες (όπως η ανίχνευση θέσης ή η ανίχνευση εμποδίων) είναι αυτοματοποιημένες, αλλά ο πιλότος πρέπει να διατηρεί το drone εντός οπτικού πεδίου (VLOS). 
  • Επίπεδο 2: Τα drones παρέχουν προειδοποιήσεις όταν πλησιάζουν σε αντικείμενα, αλλά ο πιλότος παραμένει υπεύθυνος για την ασφαλή λειτουργία.
  • Επίπεδο 3: Ο πιλότος λειτουργεί καθαρά ως εφεδρικός. Τα drones ακολουθούν προκαθορισμένες διαδρομές χωρίς να συναντούν εμπόδια.
  • Επίπεδο 4: Τα drones μπορούν να λειτουργούν πέρα ​​από την οπτική οπτική επαφή (BVLOS) και χειρίζονται δύσκολες συνθήκες.
  • Επίπεδο 5: Τα drones χειρίζονται όλες τις πτυχές της πτήσης αυτόνομα.
Προκλήσεις
Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που προκύπτουν από τις σύγχρονες δυνατότητες των drones, είναι η έμφαση στην ενσωματωμένη νοημοσύνη και τις εναλλακτικές μεθόδους σύνδεσης & επικοινωνίας. Προς το παρόν, είναι δυνατός ο εντοπισμός χειριστή και drones μέσω της ανίχνευσης ραδιοσυχνοτήτων (RF). Όμως η μη χρήση συχνοτήτων λόγω αυτόνομης λειτουργίας, τα πιο προηγμένα συστήματα νοημοσύνης και οι νέοι τύποι συνδέσεων, όπως το 5G, θα  αποδυναμώσουν αυτή την πρακτική.
Αντιμετώπιση
Η μελλοντική προσέγγιση στην ανίχνευση και διαχείριση των drones απαιτεί τη συνδυασμένη χρήση διαφορετικών τεχνολογιών και αισθητήρων σε ένα ενιαίο σύστημα με επίκεντρο radar doppler, εξελιγμένους οπτικούς αισθητήρες, παρεμβολείς 5G κλπ...
Ωστόσο, η εφαρμογή αυτών των τεχνολογιών ποικίλλει ανάλογα με το περιβάλλον χρήσης, π.χ., εμπορικές εφαρμογές έναντι στρατιωτικών εφαρμογών.
Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των εχθρικών drones απαιτεί ξεκάθαρη εξουσιοδότηση των ομάδων ανταπόκρισης. Η ασφάλεια των πολιτών και η προστασία των υποδομών πρέπει να είναι προτεραιότητα και η δημιουργία σαφούς νομοθετικού πλαισίου είναι απαραίτητη για να καθορίσει ποιος έχει το δικαίωμα να λαμβάνει αποφάσεις και να ενεργεί.
Η ανάπτυξη αποτελεσματικών συστημάτων ανίχνευσης και αντιμετώπισης αυτόνομων drones είναι κρίσιμη για τη διασφάλιση της ασφάλειας σε διάφορους τομείς, όπως οι εμπορικές εγκαταστάσεις και οι στρατιωτικές υποδομές. Οι τεχνολογίες αυτές πρέπει να εξελίσσονται συνεχώς, ανταποκρινόμενες στις νέες προκλήσεις και απειλές που παρουσιάζονται.
Είναι ζωτικής σημασίας η χρηματοδότηση της έρευνας και η συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της ασφάλειας από drones. Θα πρέπει να διασφαλισθεί ότι οι ομάδες εξουδετέρωσης είναι πλήρως εξοπλισμένες και εξουσιοδοτημένες να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά οποιαδήποτε απειλή. Οι εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα θα καθορίσουν την ικανότητά μας να διατηρούμε ασφαλείς τους χώρους εργασίας, τις δημόσιες υποδομές και τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Με πληροφορίες από osltechnology.com

Σχόλια