Οι παρεμβολές θα είναι άχρηστες κατά των drones με AI: Θα μπορούσε αυτό να είναι το επόμενο βήμα στον πόλεμο των drones;


Η αποτελεσματική εξουδετέρωση των drones θα μπορούσε να ωθήσει την Ουκρανία να στείλει drones σε αυτόνομες αποστολές. 

Το λογισμικό AI είναι έτοιμο σε μεγάλο βαθμό, ενώ τα κατάλληλα μικροτσίπ, επεξεργαστές και οι μπαταρίες των drones είναι αυτά που υστερούν.
Μετά από δύο χρόνια πολέμου με drone στην Ουκρανία, το 2024 θα μπορούσε να είναι η χρονιά που τα drones θα αναλάβουν έναν νέο ρόλο στο πεδίο της μάχης.
Η παρεμπόδιση της επικοινωνίας μεταξύ drone και χειριστή φαίνεται πως είναι η πιο αποτελεσματική άμυνα των drones. Η πιο ασφαλής για το drone επιλογή θα μπορούσε να είναι η διακοπή της ασύρματης ραδιοσύνδεσης, ώστε τα drones να πετούν αυτόνομα (χωρίς επικοινωνία & GPS) και να επιλέγουν τους στόχους που θα επιτίθενται.
Εάν η σύνδεση με με τον χειριστή εξαλειφθεί και το drone γίνει αυτόνομο, έτσι ώστε να μπορεί να ανιχνεύσει, να αναγνωρίσει και να επιτεθεί μόνο του σε έναν στόχο, τότε η παρεμβολή χάνει την επίδρασή της, αφού δεν εκπέμπεται συχνότητα για να παρεμβληθεί.
«Γενικά μιλώντας, δεν υπάρχουν τεχνικά εμπόδια για να γίνουν αυτόνομα τα drones. Υπάρχουν προηγμένοι αλγόριθμοι για την αναγνώριση εικόνων και το λογισμικό που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη είναι γενικά πιο γρήγορο από έναν άνθρωπο στην αξιολόγηση της κατάστασης και στη λήψη μιας απόφασης. 

Μια αλυσίδα εξεδοτέρωδης (kill) είναι η αλυσίδα των ενεργειών και των αποφάσεων από τη στιγμή που ένας στόχος αναγνωρίζεται μέχρι να εξουδετερωθεί. Και ίσως ο πιο σημαντικός αντίκτυπος των drones στον πόλεμο στην Ουκρανία είναι η ικανότητά τους να αυξάνουν την ταχύτητα μιας αλυσίδας εξουδετέρωσης.
«Εδώ, τα drones συνέβαλαν στη συντόμευση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων σε όλα τα στάδια, από τον εντοπισμό στόχου, την αξιολόγηση της απειλής, την παρακολούθηση και τελικά την εξουδετέρωση και την ανάλυση της επίθεσης».
Εκτός από το ότι φέρουν εκρηκτικά, τα drones συμβάλλουν επίσης στην ταχεία συλλογή πληροφοριών για το πεδίο της μάχης...
Το hardware είναι το κώλυμα

Αν και η βιομηχανία λογισμικού κυριαρχείται από νέους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης τα τελευταία χρόνια, η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει φτάσει μέχρι στιγμής στα drones ούτε στην ουκρανική ούτε στη ρωσική πλευρά.
«Ενώ η καινοτομία αφθονεί και τα drones προσφέρουν κάποιες νέες δυνατότητες, αυτό υπολείπεται της πραγματικά ανατρεπτικής αλλαγής που συνιστά επανάσταση. Ως επί το πλείστον, τα ρωσικά και τα ουκρανικά drones παραμένουν ελεγχόμενα από ανθρώπους, ενώ δεν είναι ευρέως δικτυωμένα μεταξύ τους...
Η πρόκληση συνδέεται ιδιαίτερα με τα υλικά που χρησιμοποιούν τα drones. Προς το παρόν δεν είναι έτοιμα να εκτελέσουν σύνθετους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης στον αέρα.
«Τέτοια πολύπλοκη ψηφιακή λήψη αποφάσεων απαιτεί εξελιγμένο λογισμικό, το οποίο πρέπει να λειτουργεί σε τσιπ υψηλής ταχύτητας, τα οποία με τη σειρά τους χρειάζονται ισχύ, ψύξη, προστασία από ηλεκτρονικές παρεμβολές και πολλά άλλα. Τίποτα από αυτά δεν είναι εύκολο για τους μηχανικούς να εφαρμοσθεί στο είδος των μικρών drones που χρησιμοποιούνται ευρέως και από τις δύο πλευρές στην Ουκρανία. Ακόμη και το αναβαθμισμένο Lancet-3 έχει λιγότερο από επτά κιλά εκρηκτικής κεφαλής, αφήνοντας ελάχιστο χώρο για έναν κατάλληλο επεξεργαστή», γράφει η Stacie Pettyjohn.
Προβληματική λήψη αποφάσεων.
Η Ingvild Bode, η οποία ερευνά αυτόνομα οπλικά συστήματα στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας, έχει πει στο παρελθόν γιατί δεν πιστεύει σε σενάρια πολέμου όπου ρομπότ δολοφόνοι στην ξηρά, στη θάλασσα ή στον αέρα εκτελούν πολεμικές επιχειρήσεις εντελώς χωρίς ανθρώπινη συμμετοχή.
«Νομίζω ότι θα δούμε ανθρώπους και μηχανές να συνεργάζονται πιο στενά, αλλά ο πόλεμος δεν θα αφεθεί ποτέ μόνο στις μηχανές», είπε η Ingvild Bode (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Κέντρο Μελετών Πολέμου, Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας).

Υπάρχουν επίσης οργανωτικές προκλήσεις για να αφήσουμε τα ηνία στα οπλικά συστήματα. Είναι δύσκολο να ενσωματωθούν 100 % αυτόνομα συστήματα στις υπάρχουσες δομές λήψης αποφάσεων, για παράδειγμα, στο ΝΑΤΟ.
Αυτές είναι συνθήκες που δεν ευθυγραμμίζονται πάντα με αλγόριθμους που βασίζονται στη μηχανική εκμάθηση

ing.dk

Σχόλια