Ρωσία και Κίνα συνεργάζονται για την ανάπτυξη ενός νέου επιθετικού drone


Η Ρωσία και η Κίνα συνεργάζονται για την ανάπτυξη ενός νέου επιθετικού drone εμπνευσμένου από την οικογένεια drones Shahed του Ιράν
, που προορίζεται για χρήση στην Ουκρανία. 

Σύμφωνα με ανώνυμους Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι δύο χώρες βρίσκονται σε συνομιλίες από το 2023. Αυτή η συνεργασία σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στη στρατιωτική τους συνεργασία, παρά τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και τις προειδοποιήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους.

Το Bloomberg ανέφερε αρχικά ότι ρωσικές και κινεζικές εταιρείες έχουν ξεκινήσει τη φάση ανάπτυξης και δοκιμών της συμφωνίας, με στόχο να αντιγράψουν τα ιρανικά drones Shahed. Αν και η Κίνα δεν έχει προμηθεύσει ακόμη κανένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Ρωσία, η παροχή ενός επιθετικού drone τύπου Shahed θα σήμαινε αύξηση της υποστήριξης του Πεκίνου προς τη Μόσχα. Αυτή η κίνηση θα έρχεται σε αντίθεση με τη διεκδικούμενη ουδετερότητα της Κίνας στην ουκρανική σύγκρουση, μια θέση που συχνά επιβεβαιώνεται από τον Πρόεδρο Xi Jinping. Ο Liu Pengyu, εκπρόσωπος της πρεσβείας της Κίνας, επανέλαβε ότι η Κίνα δεν προμηθεύει όπλα στα μέρη που εμπλέκονται στη σύγκρουση και ελέγχει αυστηρά την εξαγωγή ειδών διπλής χρήσης.

Τα drone Shahed ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της στρατηγικής των ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά της Ουκρανίας, με χιλιάδες που έχουν αναπτυχθεί από την έναρξη του πολέμου. Αυτά τα drones είναι σχετικά φθηνά στην παραγωγή, αλλά δαπανηρά στην άμυνα. Η Ρωσία έχει μάλιστα δημιουργήσει ένα εργοστάσιο για τη μαζική παραγωγή αυτών των drones, αλλά παραμένει εξαρτημένη από χώρες όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν για προμήθειες και η Κίνα για κρίσιμα εξαρτήματα. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχία ότι η Κίνα θα μπορούσε να παράγει μαζικά ένα drone τύπου Shahed πιο γρήγορα από το Ιράν ή τη Ρωσία.

Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις από Κινέζους αξιωματούχους, φαίνεται ότι η Κίνα παρέχει υποστήριξη στις στρατιωτικές προσπάθειες της Ρωσίας. Η πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Τζούλιαν Σμιθ, τόνισε ότι η Κίνα προμηθεύει εξαρτήματα διπλής χρήσης, όπως εργαλειομηχανές και μικροηλεκτρονικά, επιτρέποντας στη Ρωσία να διατηρήσει τις πολεμικές της προσπάθειες. Στη σύνοδο κορυφής της G-7, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy δήλωσε ότι ο πρόεδρος Xi είχε υποσχεθεί να μην παράσχει όπλα στη Ρωσία. Ωστόσο, οι τρέχουσες εξελίξεις δείχνουν το αντίθετο.

Οι αξιωματούχοι δεν προσδιόρισαν το συγκεκριμένο drone υπό ανάπτυξη, αλλά αναφορές δείχνουν ότι η Κίνα μπορεί να εργάζεται σε ένα επιθετικό drone καμικάζι που ονομάζεται Sunflower 200, παρόμοιο σε εμφάνιση με το ιρανικό drone Shahed 136. 

Αυτή η πιθανή συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας δεν θα σήμαινε μόνο μια νέα φάση στη στρατιωτική τους συνεργασία, αλλά θα υποδείκνυε επίσης την αυξανόμενη εξάρτηση της Ρωσίας από την κινεζική τεχνολογία και υποστήριξη εν μέσω κυρώσεων της Δύσης. Η επιτάχυνση αυτού του έργου αποτελεί σημαντική πρόκληση για την Ουκρανία και τους συμμάχους της, εγείροντας ανησυχίες για τη μελλοντική δυναμική της σύγκρουσης 

armyrecognition.com

Σχόλια