Το drone "Samad-3" απέφυγε την αεράμυνα του Ισραήλ στην επίθεση στο Τελ Αβίβ


Μια ολονύκτια επίθεση στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ εκτελέστηκε με ένα ιρανικό επιθετικό drone το Samad-3.


Γιατί έχει σημασία: Το χτύπημα, που σκότωσε ένα άτομο και τραυμάτισε περισσότερους, αναδεικνύει τη δυσκολία της αεράμυνας, ακόμη και σε μια χώρα που φημίζεται για τις αναχαιτίσεις πυραύλων και drones.
Οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) πιστεύουν ότι η επίθεση ξεκίνησε από την Υεμένη. Οι αντάρτες Χούτι έχουν κατακλύσει εδώ και μήνες την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν με μη επανδρωμένα όπλα, τόσο στον ουρανό όσο και στο νερό.


Το Samad-3 έχει βεληνεκές 1.500 χιλιομέτρων και μεταφέρει εκρηκτικό ωφέλιμο φορτίο, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα στελθ ή εξελιγμένο, είπαν οι ειδικοί στον Axios. Ένας εκπρόσωπος των Χούθι δήλωσε ότι το drone ήταν αναβαθμισμένος τύπος που μπορούσε να αποφύγει την αναχαίτιση.
Πλάνα που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν το drone να πετάει πάνω από μια παραλία και στη συνέχεια να εκρήγνυται.
Η Κεντρική Διοίκηση, η οποία επιβλέπει τις στρατιωτικές προσπάθειες των ΗΠΑ στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, μοιράστηκε το 2020 εικόνες ενός Samad-3 στα χέρια των Χούτι.
«Οι δυνατότητες κρούσης μεγάλης εμβέλειας των Χούτι είναι απλώς εκτός ελέγχου», δήλωσε ο Behnam Ben Taleblu, ανώτερος συνεργάτης στη δεξαμενή σκέψης του Ιδρύματος για την Άμυνα των Δημοκρατιών. «Οποιοδήποτε αποτρεπτικό μέσο πιστεύουν οι ΗΠΑ ότι δημιουργούν στην Ερυθρά Θάλασσα έχει σήμερα μετατραπεί σε μυθοπλασία».
Αναδρομή στο παρελθόν: Το Ισραήλ, με τη βοήθεια των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και άλλων, εξουδετέρωσε νωρίτερα αυτό το έτος εκατοντάδες drones και πυραύλους που εκτόξευσε το Ιράν
Το drone Shahed 136 ήταν το επίκεντρο αυτής της επιχείρησης.
Τι ακολουθεί: Το πώς ακριβώς πέρασε το drone - και γιατί δεν ακούστηκαν συναγερμοί - θα εξεταστεί προσεκτικά από το IDF

Σχόλια