Προβληματισμός για την Απόκτηση των ΤΟΜΑ Bradley M2A2 ODS μέσω του Προγράμματος EDA: Εκτιμήσεις και Επόμενα Βήματα


Στο Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) επικρατεί προβληματισμός μετά την αυτοψία που πραγματοποίησαν Έλληνες αξιωματικοί στα διαθέσιμα προς παραχώρηση Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) Bradley M2A2 ODS του αμερικανικού στρατού. Αυτή η αυτοψία εντάσσεται στο πλαίσιο της πρότασης για δωρεάν παραχώρηση 60 Bradley στην Ελλάδα μέσω του προγράμματος Excess Defense Articles (EDA).

Η Αυτοψία στα ΤΟΜΑ Bradley
Ειδικό κλιμάκιο του ΓΕΣ επισκέφθηκε στις αρχές του μήνα τη βάση Camp Shelby στον Μισισιπή και την αρμόδια διεύθυνση (US Army Tank-Automotive and Armaments Command) του στρατού για να αξιολογήσει τα διαθέσιμα ΤΟΜΑ. Η αυτοψία αυτή κρίθηκε αναγκαία λόγω της υποσημείωσης "as is, where is" που συνοδεύει πάντα την παραχώρηση αμερικανικού υλικού, η οποία δημιούργησε αμφιβολίες σχετικά με την κατάσταση των οχημάτων και το κόστος επαναφοράς τους σε λειτουργία.
Τα Ευρήματα της Αυτοψίας
Το κλιμάκιο του ΓΕΣ μετέβη στο Camp Shelby για να ελέγξει εξονυχιστικά τα διαθέσιμα ΤΟΜΑ και να επιλέξει 62 τα οποία θα μπορούσαν να μεταφερθούν άμεσα στην Ελλάδα και να εξοπλίσουν τις μονάδες πεζικού της Θράκης. Από τις 3 έως τις 5 Ιουνίου, τα στελέχη του στρατού ξηράς προχώρησαν σε οπτική αξιολόγηση μαζί με τους Αμερικανούς (Joint Visual Inspection). Οι διαπιστώσεις δεν άφησαν απόλυτα ικανοποιημένο το γενικό επιτελείο, καθώς διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση των οχημάτων δεν ήταν καλή, με αρκετές ελλείψεις ακόμη και σε βασικά συστήματα.
Επισκέψεις στις Εγκαταστάσεις της BAE Systems
Στη συνέχεια, η ομάδα του ΓΕΣ επισκέφθηκε και τις εγκαταστάσεις της BAE Systems στο Τέξας για να πραγματοποιήσει αυτοψία σε ακόμη 102 Bradley από τα αποθέματα της εταιρείας. Στόχος του επιτελείου είναι να εξοπλιστούν τουλάχιστον τέσσερα τάγματα του στρατού. Ωστόσο, τα οχήματα της BAE Systems βρέθηκαν σε παρόμοια κατάσταση με εκείνα του αμερικανικού στρατού, αυξάνοντας την ανησυχία για το κόστος και την πολυπλοκότητα της αποκατάστασής τους.
Εκτίμηση Κόστους και Επόμενα Βήματα
Προτού αναχωρήσουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι αξιωματικοί του ελληνικού στρατού ζήτησαν από τους Αμερικανούς συναδέλφους τους μια εκτίμηση για το πιθανό κόστος μεταφοράς και επαναφοράς σε υπηρεσία τόσο για τα Bradley του EDA όσο και για εκείνα της BAE Systems. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στη δεύτερη περίπτωση δεν πρόκειται για παραχώρηση αλλά για αγορά, γεγονός που αυξάνει περαιτέρω το κόστος.
Οι αρμόδιες στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν ότι η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από το αν οι τιμές είναι συμφέρουσες και αν η σχέση κόστους-οφέλους είναι η επιθυμητή. Αν η αμερικανική προσφορά ικανοποιήσει την ελληνική πλευρά, το θέμα θα περάσει από το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) και στη συνέχεια θα υποβληθεί επίσημο αίτημα (LOR for LOA) στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), καθώς πρόκειται για διακρατική συμφωνία (FMS).
Δυνατότητα Εκτέλεσης Εργασιών στην Ελλάδα
Μια σημαντική πρόκληση που θα έπρεπε να εξετασθεί είναι αν οι εργασίες επαναφοράς σε λειτουργία (regeneration) των οχημάτων θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει το συνολικό κόστος και να ενισχύσει την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, προσφέροντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας και τεχνογνωσία.
Συμπέρασμα
Η πρόταση για δωρεάν παραχώρηση των ΤΟΜΑ Bradley M2A2 ODS μέσω του προγράμματος EDA προσφέρει σημαντικά οφέλη για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά συνοδεύεται από σημαντικές προκλήσεις. Η τελική απόφαση για την απόκτησή τους θα εξαρτηθεί από την εκτίμηση του κόστους και τη σχέση κόστους-οφέλους. Η δυνατότητα εκτέλεσης των εργασιών regeneration στην Ελλάδα είναι ένας παράγοντας που μπορεί να μειώσει τα κόστη και να ενισχύσει την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, καθιστώντας την απόκτηση των Bradley μια στρατηγική επιλογή για την ενίσχυση της εθνικής άμυνας.

Σχόλια