Τουρκία και Αρμενία ξεκινούν ειρηνευτικές συνομιλίες στα σύνορα


Τούρκοι και Αρμένιοι διπλωμάτες θα συναντηθούν την Τρίτη στα κλειστά σύνορά τους σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων
μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Οι αξιωματούχοι θα συνεδριάσουν "και στις δύο πλευρές των συνόρων", τα οποία είναι κλειστά για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, για τις άκρως συμβολικές συνομιλίες.

Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο γειτόνων -- που μοιράζονται μια οδυνηρή ιστορία -- διακόπηκαν λόγω της σύγκρουσης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ το 1993.

Ωστόσο, τέσσερις σειρές ειρηνευτικών συνομιλιών έχουν πραγματοποιηθεί από τότε που διορίστηκαν απεσταλμένοι τον Δεκέμβριο του 2021 για να προσπαθήσουν να βρουν έναν τρόπο να ξεπεράσουν το αδιέξοδο.

Η πέμπτη συνάντηση θα δει τους απεσταλμένους να συζητήσουν "μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν μεταξύ των δύο χωρών", δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Οντζού Κετσελί.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν επισκέφθηκε την Παρασκευή το συνοριακό πέρασμα Margara, το οποίο το Ερεβάν ανακαίνισε πρόσφατα με την ελπίδα μιας σημαντικής ανακάλυψης.

Το Ερεβάν κατηγορεί συχνά την Άγκυρα για ανεπαρκείς προσπάθειες για να ανοίξει εκ νέου τα σύνορα, ενώ η Τουρκία είπε ότι περίμενε μια ειρηνευτική συνθήκη μεταξύ του συμμάχου της Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Οι αντίπαλοι του Καυκάσου Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία πολέμησαν δύο πολέμους -- τη δεκαετία του 1990 και το 2023 -- για τον έλεγχο του Καραμπάχ, το οποίο κατοικούνταν κυρίως από Αρμένιους.

Το Μπακού ανακατέλαβε τον ορεινό θύλακα σε μια αστραπιαία επίθεση τον περασμένο Σεπτέμβριο που οδήγησε στην έξοδο ολόκληρου του αρμενικού πληθυσμού του --περισσότερων από 100.000 ανθρώπων.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε να πανηγυρίσει τη νίκη του Αζερμπαϊτζάν, η οποία, όπως ισχυρίστηκε, έφερε «νέες προοπτικές ομαλοποίησης» για την περιοχή.

Οι σχέσεις Τουρκίας-Αρμενίας στοιχειώνονται από τις σφαγές των Αρμενίων που διαπράχθηκαν κατά την διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου από την Οθωμανική Αυτοκρατορία πριν γίνει σύγχρονη Τουρκία -- που θεωρείται από το Ερεβάν και πολλά έθνη ως γενοκτονία, όρο που η Άγκυρα απορρίπτει.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται στα πρόθυρα μιας «αξιοπρεπούς» ειρηνευτικής συμφωνίας όταν συγκέντρωσε τους υπουργούς Εξωτερικών τους για συνομιλίες στην Ουάσιγκτον.

Τα σύνορα Τουρκίας-Αρμενίας θα μπορούσαν να ανοίξουν ξανά σε υπηκόους τρίτων χωρών πρώτα πριν ανοίξουν για όλους, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης.



Σχόλια