Απαιτείται άμεση απάντηση στις δηλώσεις Ερντογάν από τα Κατεχόμενα για τις δήθεν δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη και την επίθεση σε Ν. Δένδια


Μπάμπης Παπασπύρος

Σήμερα για την Κύπρο και τον Ελληνισμό, είναι ημέρα μνήμης για την θλιβερή επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού.

Οι σημερινές δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τις εκδηλώσεις αυτής της ημέρας, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις. Οι δηλώσεις αυτές, στις οποίες επιτέθηκε εμμέσως στον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μέσω του Έλληνα Υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια, προκαλούν ερωτήματα για τα κίνητρα και τις επιδιώξεις του Τούρκου προέδρου.
Ανάλυση των Δηλώσεων
Ο Ερντογάν, αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δήλωσε: "Εμείς θα είμαστε στη Βόρεια Κύπρο στις 20 Ιουλίου και εσείς θα είστε στον Νότο, υποθέτω ότι δεν θα μας πειράξετε από εκεί". Αυτή η δήλωση ενέχει μία διπλή στόχευση. Πρώτον, αποτελεί άμεση υπενθύμιση της τουρκικής κατοχής & στρατιωτικής παρουσίας στα κατεχόμενα και δεύτερον, υπονοεί μία ειρωνική διάθεση προς την ελληνική πλευρά, υποβαθμίζοντας την πιθανότητα μιας ελληνικής αντίδρασης.
Ανευθυνότητα και Προκλήσεις
Ο χαρακτηρισμός των δηλώσεων του Έλληνα Υπουργού Άμυνας ως "παράλογων" και η αναφορά σε "εξαιρετικά ανεύθυνα βήματα" επιδιώκουν να προκαλέσουν αμφισβήτηση στην ελληνική πολιτική ηγεσία και να διαμορφώσουν ένα κλίμα έντασης. Ο Ερντογάν φαίνεται να στοχοποιεί τον Νίκο Δένδια, ενδεχομένως θεωρώντας τον ως εκπρόσωπο μιας επιθετικής ελληνικής πολιτικής.
Η Αναφορά στο Νερό
Η φράση "Δεν μπορείς να πλυθείς δύο φορές με το ίδιο νερό" αποτελεί φιλοσοφική αναφορά στην προσωρινότητα και την αδυναμία επανάληψης των ιστορικών συνθηκών.
Πρόκειται για παράφραση  του: «Δεν μπορείς να μπεις δύο φορές στον ίδιο ποταμό» που είχε πει ο Ηράκλειτος και εννοούσε ότι καθώς τα πάντα αλλάζουν, το ίδιο κάνει και ο ποταμός. Το νερό συνεχώς κυλά και ποτέ το ποτάμι δεν είναι το ίδιο, επειδή ποτέ δεν είναι στατικό
Ο Ερντογάν, μέσω αυτής της φράσης, μπορεί να προσπαθεί να πετιγράψει την κατάσταση στην Κύπρο, προβάλλοντας την τουρκική κατοχή ως δεδομένο και μη αναστρέψιμο γεγονός.
Στρατηγικοί Στόχοι
Οι δηλώσεις αυτές ενδεχομένως απευθύνονται και στο εσωτερικό ακροατήριο της Τουρκίας, ενισχύοντας το εθνικιστικό αίσθημα και την εικόνα του ισχυρού ηγέτη που διατηρεί αδιαμφισβήτητα την τουρκική κυριαρχία στη Βόρεια Κύπρο.
Περιφερειακή Ισχύς
Ο Ερντογάν επιδιώκει να αποδείξει την περιφερειακή ισχύ της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας και νομιμοποιώντας την κατοχή και την συνεχιζόμενη παρουσία και επιρροή της χώρας του στην Κύπρο. Οι δηλώσεις αυτές εντάσσονται στη στρατηγική της Άγκυρας για την προβολή ισχύος και την αναδιαμόρφωση των γεωπολιτικών ισορροπιών στην περιοχή.
Η διεθνής κοινότητα, και ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλει να δει τις δηλώσεις αυτές ως απόδειξη της τουρκικής επιθετικότητας.
Η αντιμετώπιση εμπρηστικών δηλώσεων, όπως αυτές του Προέδρου Ερντογάν, απαιτεί προσεκτική στρατηγική και ζυγισμένη αντίδραση από τον Έλληνα Πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα πρέπει να διατηρήσει έναν ψύχραιμο και σοβαρό τόνο στην αντίδρασή του.
Αν οι δηλώσεις του Ερντογάν περιλαμβάνουν ανακρίβειες ή παραποιήσεις, είναι σημαντικό να γίνουν συγκεκριμένες διαψεύσεις.
Η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εμπρηστικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πρέπει να είναι καλά σχεδιασμένη και να βασίζεται σε συνδυασμό ψυχραιμίας και στρατηγικής σκέψης. Η διατήρηση της διπλωματικής ψυχραιμίας, η τεκμηριωμένη διάψευση ανακριβειών, η ενίσχυση των διπλωματικών προσπαθειών και η προώθηση της εθνικής ενότητας αποτελούν κρίσιμα στοιχεία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων και τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδας.
Σε κάθε περίπτωση, η επιθετική ρητορική και οι ψευδείς κατηγορίες δεν πρέπει να παραμένουν αναπάντητες, ώστε να προστατευθεί η εθνική υπερηφάνεια και η εικόνα της χώρας

Σχόλια