Από τη διαφθορά στην ευημερία: Πώς η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει πορεία


Μπάμπης Παπασπύρος

Η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες, βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα φαινόμενο που προκαλεί ανησυχία και απογοήτευση: Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν θεωρητικά ικανοί πολιτικοί, βουλευτές και υπουργοί, η αναμενόμενη πρόοδος, ευημερία και ανάπτυξη της χώρας δεν επιτυγχάνεται. Οι πολιτικές που εφαρμόζονται δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις προσδοκίες του λαού, δημιουργώντας ένα χάσμα ανάμεσα στη διακυβέρνηση και τους πολίτες.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτήν την κατάσταση. Πρώτον, η διαφθορά-διαπλοκή και τα συμφέροντα τρίτων έχουν καταστεί κυρίαρχα στοιχεία της πολιτικής σκηνής. Οι πολιτικοί πολλές φορές καταναλώνουν εργατώρες και φαιά ουσία όχι για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, αλλά για να στήσουν "φαμπρικές" συμφερόντων που εξυπηρετούν τις δικές τους φιλοδοξίες και τα συμφέροντα επιχειρηματικών και άλλων κύκλων. Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται σε νομοθετικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις που φαίνεται να είναι περισσότερο σχεδιασμένες για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα παρά το γενικό καλό.
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ) παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή. Συχνά, τα ΜΜΕ στηρίζονται οικονομικά από το κράτος ή από επιχειρηματίες που συνδέονται με την πολιτική εξουσία. Αυτό οδηγεί σε μια κατάσταση όπου η ενημέρωση προς τους πολίτες είναι μεροληπτική και προσαρμοσμένη στις ανάγκες της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας. Αντί να ενημερώνουν αντικειμενικά και να προάγουν τον δημόσιο διάλογο, τα ΜΜΕ πολλές φορές καταφεύγουν σε προπαγάνδα, κάνοντας το άσπρο μαύρο, αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη από τα πραγματικά προβλήματα.
Εάν η φαιά ουσία και οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την εξυπηρέτηση συμφερόντων και τη διαχείριση της εικόνας της κυβέρνησης αφιερώνονταν στη βελτίωση της χώρας, η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει πρωταγωνιστική θέση και όχι κομπάρσου και ουραγού στη διεθνή σκηνή. Αντί να διοχετεύουν κρατικό χρήμα και να δείχνουν εύνοια σε συμφέροντα επιχειρηματιών, τραπεζών και στα ΜΜΕ, οι πολιτικοί θα μπορούσαν να εστιάσουν σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία, η ανεργία, η καινοτομία και οι υποδομές. Αυτές οι πολιτικές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πραγματική και βιώσιμη ανάπτυξη.
Για να επιτευχθεί η επιθυμητή πρόοδος και ευημερία, είναι απαραίτητο να γίνουν γενναίες αλλαγές:

  • Διαφάνεια και Λογοδοσία: Ενίσχυση των θεσμών διαφάνειας και λογοδοσίας, με αυστηρότερη νομοθεσία κατά της διαφθοράς και ανεξάρτητους μηχανισμούς ελέγχου.
  • "Καθαροί" Πολιτικοί: Η χώρα χρειάζεται "καθαρούς" πολιτικούς που αγαπούν την πατρίδα και εργάζονται για το συμφέρον του λαού και όχι για το προσωπικό τους συμφέρον. Μόνο με τέτοιους ηγέτες μπορεί να υπάρξει πραγματική πρόοδος και ανάπτυξη
  • Ανεξάρτητα ΜΜΕ: Ενίσχυση της ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης, διασφαλίζοντας ότι δεν εξαρτώνται οικονομικά από την πολιτική εξουσία και μπορούν να λειτουργούν με αντικειμενικότητα.
  • Επένδυση στη Δημόσια Ευημερία: Κατεύθυνση των κρατικών πόρων σε τομείς που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και να ενισχύσουν την οικονομία, επενδύοντας σε: εκπαίδευση, πρωτογενή τομέα, τεχνολογία, υγεία και υποδομές.
  • Κοινωνικός Διάλογος: Προώθηση του κοινωνικού διαλόγου με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών,  και θεσμικών φορέων .
Η Ελλάδα έχει το δυναμικό να εξελιχθεί σε μια σύγχρονη, ευημερούσα χώρα. Ωστόσο, αυτό απαιτεί μια αλλαγή προσέγγισης και κουλτούρας από την πολιτική εξουσία. Η διαφθορά και τα ιδιοτελή συμφέροντα πρέπει να δώσουν τη θέση τους στη διαφάνεια, την λογοδοσία και την πραγματική επιδίωξη του κοινού καλού.
Με τις σωστές εθνικές πολιτικές, εθνικό σχέδιο, καθαρούς πολιτικούς και τη δέσμευση για μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει την πρόοδο και την ανάπτυξη που της αξίζει.

Σχόλια