Το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), στις 22 Ιουλ. 2024, ανακοίνωσε την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κάλυψη έξι θέσεων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας δύο ετών με δυνατότητα παράτασης για ένα επιπλέον έτος.
Αν και η ανακοίνωση φαίνεται να προωθεί την έρευνα και την ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής για την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας και της οικονομίας, δημιουργεί επίσης ερωτήματα λόγω του αποκλεισμού των πτυχιούχων Μηχανικών της Σχολής Ικάρων, γνωστής και ως Σχολή Μηχανικών Αεροπορίας (ΣΜΑ), από τις θέσεις αυτές.
Η ΣΜΑ, ένα από τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ) της χώρας, προσφέρει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση σε θέματα αεροναυπηγικής και μηχανικής, με τους αποφοίτους της να διαθέτουν όχι μόνο το θεωρητικό υπόβαθρο αλλά και σημαντική πρακτική εμπειρία στον τομέα της αεροπορικής τεχνολογίας και επιστήμης.
Οι απόφοιτοι της ΣΜΑ εξειδικεύονται με την εκπαίδευση υψηλού επιπέδου που λαμβάνουν σε ένα εντατικό 4ετές πρόγραμμα σπουδών στη Σχολή Ικάρων, λαμβάνοντας πτυχία Μηχανικού Αεροσκαφών (αεροναυπηγικής), Τηλεπικοινωνιών – Ηλεκτρονικών (αεροσκαφών και μέσων) και Αεροπορικών Εγκαταστάσεων (πολιτικού μηχανικού).
Η Σχολή Ικάρων είναι το μοναδικό ΑΣΕΙ/ΑΕΙ που αποδίδει στην Ελλάδα Μηχανικούς Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με εξειδίκευση στο αεροπορικό αντικείμενο, με έμφαση στα στρατιωτικά αεροσκάφη και την αμυντική τεχνολογία. Η εκπαίδευση των αποφοίτων της ΣΜΑ περιλαμβάνει καινοτόμες τεχνολογίες και τεχνικές με έμφαση στον αμυντικό χώρο (στρατιωτικά αεροσκάφη και τεχνολογία), καθώς και πολυετή εμπειρία στην πράξη στις ένοπλες δυνάμεις, καθιστώντας τους ιδιαίτερα ικανούς να συμβάλουν στη νέα αποστολή του ΕΛΚΑΚ.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ορισμένες θέσεις αφορούν μηχανικούς και απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις σε τομείς όπως η μηχανολογία, η ηλεκτρολογία, και η αεροναυπηγική, οι απόφοιτοι της ΣΜΑ δεν συμπεριλαμβάνονται στις προϋποθέσεις της προκήρυξης. Αντίθετα, δίνεται έμφαση σε πτυχία άλλων ΑΕΙ και σε μεταπτυχιακές σπουδές σε συναφείς τομείς, αποκλείοντας ουσιαστικά έναν από τους πιο κατάλληλους κλάδους για αυτές τις θέσεις. Αποκλείει δηλαδή τους πτυχιούχους μηχανικούς που εκπαιδεύει και πιστοποιεί το ίδιο το Υπουργείο Εθνικής Άμυνάς, υπό το οποίο υπάγεται το ΕΛΚΑΚ.
Ο αποκλεισμός αυτός εγείρει ερωτήματα σχετικά με τα κριτήρια επιλογής και τη στρατηγική κατεύθυνση του ΕΛΚΑΚ. Οι απόφοιτοι της ΣΜΑ διαθέτουν μοναδικές δεξιότητες και εμπειρία που τους καθιστούν ιδανικούς υποψηφίους για την ανάπτυξη αμυντικών καινοτομιών. Η διαχρονική συνεισφορά των αποφοίτων της ΣΜΑ στον αμυντικό και αεροπορικό τομέα της χώρας είναι γνωστή. Ο αποκλεισμός τους από την πρόσκληση μπορεί να ερμηνευθεί ως μια παραμέληση του εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού που είναι άρτια καταρτισμένο και έχει αποδείξει τις ικανότητές του σε κρίσιμες τεχνολογικές και επιχειρησιακές καταστάσεις.
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποδίδει στους Μηχανικούς της ΣΜΑ ,με την αποφοιτησή τους, επαγγελματικά δικαιώματα εντός των Ενόπλων Δυνάμεων. Ως Μηχανικοί Αεροσκαφών (αεροναυπηγικής), Μηχανικοί Τηλεπικοινωνιών – Ηλεκτρονικών (αεροσκαφών και μέσων) και Μηχανικοί Αεροπορικών Εγκαταστάσεων (πολιτικού μηχανικού) δραστηριοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα έργων μηχανικού προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων. Ωστόσο, λόγω ενός νομικού κενού, οι πτυχιούχοι μηχανικοί της ΣΜΑ δεν μπορούν να προσφέρουν τις γνώσεις τους εκτός των Ενόπλων Δυνάμεων. Το πρόβλημα αυτό είναι γνωστό στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Η ενσωμάτωση των αποφοίτων της ΣΜΑ θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω το δυναμικό του ΕΛΚΑΚ, ενός φορέα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην επίτευξη των στόχων του Κέντρου.
Η πρακτική και θεωρητική γνώση που κατέχουν αυτοί οι απόφοιτοι είναι αναντικατάστατη και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πόρους που διαθέτει η χώρα για την προώθηση της αμυντικής τεχνολογίας.
Συνοψίζοντας, η απόφαση του ΕΛΚΑΚ να αποκλείσει τους αποφοίτους της ΣΜΑ από την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος μπορεί να θεωρηθεί αμφιλεγόμενη και ενδεχομένως θα πρέπει να αναθεωρηθεί προς όφελος μιας πιο ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής προσέγγισης στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας στον τομέα της αμυντικής καινοτομίας.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.