Κοινή δήλωση για την ενίσχυση της αεράμυνας της Ουκρανίας από ΗΠΑ, Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία & Ρουμανία


Κοινή δήλωση για την ενίσχυση της αεράμυνας της Ουκρανίας από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Joseph R. Biden, τον Ολλανδό πρωθυπουργό Dick Schoof, τον Γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz, την Ιταλή πρωθυπουργό Giorgia Meloni, τον πρόεδρο της Ρουμανίας Klaus Iohannis και τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelensky

Δεσμευόμαστε να παρέχουμε στην Ουκρανία πρόσθετες δυνατότητες αεράμυνας, καθώς αμύνεται έναντι της συνεχιζόμενης επιθετικότητας της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των σκόπιμων επιθέσεων της Ρωσίας σε ουκρανικές πόλεις και σε μη στρατιωτικές και ζωτικής σημασίας υποδομές.
Σήμερα, ανακοινώνουμε ότι, συλλογικά, παρέχουμε στην Ουκρανία πρόσθετα στρατηγικά συστήματα αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων συστημάτων Patriot που δωρήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία και τη Ρουμανία. Εξαρτήματα Patriot που δωρήθηκαν από την Ολλανδία και άλλους εταίρους για να καταστεί δυνατή η λειτουργία μιας πρόσθετης συστοιχίας Patriot και ένα πρόσθετο σύστημα SAMP-T δωρεά από την Ιταλία. 

Αυτά τα πέντε στρατηγικά συστήματα αεράμυνας θα βοηθήσουν στην προστασία των ουκρανικών πόλεων, αμάχων και στρατιωτών, και συντονιζόμαστε στενά με την ουκρανική κυβέρνηση, ώστε αυτά τα συστήματα να μπορούν να χρησιμοποιηθούν γρήγορα. Εργαζόμαστε για μια περαιτέρω ανακοίνωση φέτος για πρόσθετα στρατηγικά συστήματα αεράμυνας για την Ουκρανία.
Επιπλέον, τους επόμενους μήνες, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι σκοπεύουν να παράσχουν στην Ουκρανία δεκάδες τακτικά συστήματα αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων NASAMS, HAWK, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS και Gepard. Αυτά τα συστήματα θα επεκτείνουν και θα ενισχύσουν περαιτέρω την αεροπορική κάλυψη της Ουκρανίας. 

Αρκετοί Σύμμαχοι συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, της Νορβηγίας, της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου – θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν αναπόσπαστο ρόλο στην παροχή αυτών των συστημάτων και πολλοί άλλοι υποστηρικτές της Ουκρανίας θα βοηθήσουν στην παροχή αμυντικών συστημάτων. 

Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επαναλάβουν τις προγραμματισμένες παραδόσεις Ξένων Στρατιωτικών Πωλήσεων (FMS) κρίσιμων συστημάτων αεράμυνας σε συντονισμό με τους εταίρους, ώστε να παραδοθούν στην Ουκρανία, παρέχοντας στην Ουκρανία εκατοντάδες επιπλέον συστήματα αεράμυνας τον επόμενο χρόνο.
Καθώς ενισχύουμε την αεροπορική άμυνα της Ουκρανίας, είμαστε ευγνώμονες στον συνασπισμό περισσότερων από 50 χωρών που συνεχίζει να παρέχει βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία, καθώς και στην Πρωτοβουλία Άμεσης Δράσης για την Αεράμυνα – στην οποία οι εταίροι έχουν δεσμευτεί για υποστήριξη με πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια της αεράμυνας για την Ουκρανία – και του Συνασπισμού Ενσωματωμένης Αεροπορικής και Πυραυλικής Άμυνας, με επικεφαλής τη Γερμανία και τη Γαλλία. 

Χαιρετίζουμε επίσης το έργο του ΝΑΤΟ να υποστηρίξει τις προσπάθειες της Ουκρανίας, να αναπτύξει μια διαλειτουργική με το ΝΑΤΟ ολοκληρωμένη αρχιτεκτονική εναέριας και πυραυλικής άμυνας. Το μήνυμά μας προς τη Μόσχα και τον κόσμο είναι σαφές: Η υποστήριξή μας προς την Ουκρανία είναι ισχυρή και ακλόνητη.

Σχόλια