Φρεγάτα "Ψαρά": Πώς λειτούργησε το anti-drone σύστημα της ΕΑΒ


Τα πρώτα της Kill Marks έγραψε η φρεγάτα «Ψαρά» που συμμετέχει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση EUNAVFOR ASPIDES στην Ερυθρά Θάλασσα. Λίγες ώρες μετά τον απόπλου της από το λιμάνι του Τζιμπουτί κι ενώ συνόδευε εμπορικό πλοίο κυπριακών συμφερόντων, η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού ενεπλάκη με τέσσερα μη επανδρωμένα αεροχήματα των Χούθι, καταρρίπτοντας τα δύο. Πρωταγωνιστικό ρόλο, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως είχε το αντί-drone σύστημα της ΕΑΒ που εγκαταστάθηκε πρόσφατα στο πλοίο.

Κένταυρος

Το αντί-drone της φρεγάτας «Ψαρά» αποτελεί μια βελτιωμένη έκδοση του συστήματος «Κένταυρος» που αναπτύσσει η ΕΑΒ. Όπως είχε αποκαλύψει η «Κ», διαθέτει μεγαλύτερη ισχύ και εμβέλεια από το σύστημα που είχε εγκατασταθεί στη φρεγάτα «Υδρα». Λόγω χρονικών περιορισμών, το σύστημα δεν τοποθετήθηκε στο «Υδρα», ωστόσο, η ηγεσία έκρινε ότι το δεύτερο πλοίο που θα αναπτυχθεί στην Ερυθρά Θάλασσα θα πρέπει να διαθέτει ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα αντί-drone.

Αφού ολοκλήρωσε τις εν όρμω και εν πλω δοκιμές με τη φρεγάτα «Ψαρά», το σύστημα της ΕΑΒ χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία και στο πεδίο των επιχειρήσεων, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις δυνατότητες των πολεμικών πλοίων στην αντιμετώπιση μη επανδρωμένων αεροχημάτων. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, το σύστημα λειτούργησε σε δύο επίπεδα, καθώς όχι μόνο εντόπισε τα εχθρικά drone από πολύ μεγάλη απόσταση αλλά κατάρριψε τουλάχιστον ένα από αυτά.

Το χρονικό

Το απόγευμα του Σαββάτου, το «Ψαρά» αναπτύχθηκε στον Κόλπο του Άντεν, στον τομέα ευθύνης που έχει αναλάβει το Πολεμικό Ναυτικό. Είχε προηγηθεί, το πρωί της ίδιας ημέρας, η επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια και του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.

Λίγο μετά τις τρεις το πρωί, κι ενώ η ελληνική φρεγάτα παρείχε συνοδεία στο εμπορικό πλοίο στο νότιο τμήμα του Κόλπου με κατεύθυνση τα στενά της Ερυθράς Θάλασσας, το πλοίο εντοπίζει τέσσερις εναέριους στόχους να κινούνται προς το μέρος του. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα τέσσερα drone των Χούθι, εντόπισε το αντί-drone σύστημα της ΕΑΒ πολύ πριν αυτά γίνουν ορατά στο ραντάρ αέρος της φρεγάτας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα drone αποκαλύφθηκαν σε απόσταση μεγαλύτερη των 15 ναυτικών μιλίων

kathimerini.gr


Σχόλια