Το Πεντάγωνο πραγματοποίησε την πιο "σκληρή" δοκιμή συστημάτων anti-drone εναντίον σμήνους drones

 

(U.S. Army Yuma Proving Ground via DVIDS)

Οκτώ συστήματα anti-drone, που χρησιμοποιούν ένα μείγμα radar, πολυβόλων, πυραύλων, παρεμβολών και άλλων αισθητήρων, δοκιμάστηκαν ενάντια σε σμήνη έως και 50 drones διαφορετικών τύπων, που επιτίθενται ταυτόχρονα από διαφορετικές κατευθύνσεις και ταχύτητες.
Η πιο πρόσφατη εκδήλωση του Joint C-sUAS Office (JCO), έλαβε χώρα σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων τον Ιούνιο του 2024 στο Yuma Proving Ground και ήταν η πιο φιλόδοξη μέχρι τώρα, εστιάζοντας στην επίδειξη συστημάτων ικανών να ανιχνεύουν και να αντιμετωπίζουν σμήνη drones (swarm drones).
Με τις επιθέσεις με drones  από το Κίεβο στο Τελ Αβίβ , το πρόγραμμα άμυνας του Πενταγώνου για μη επανδρωμένα αεροσκάφη όλων των τύπων, ολοκλήρωσε την πιο φιλόδοξη δοκιμή στο πεδίο μέχρι σήμερα, με έως και 50 drones διαφορετικών τύπων να συγκλίνουν σε έναν μόνο στόχο κάθε φορά.
«Το Demo Five ήταν πραγματικά η πιο προκλητική επίδειξη του JCO μέχρι σήμερα», είπε ο συνταγματάρχης Michael Parent, επικεφαλής εξοπλιστικών και πόρων στην JCO
Οι επιδείξεις JCO στο Yuma Proving Ground στην Αριζόνα, που πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2021, με πρωτότυπα συστήματα που αναπτύχθηκαν από ιδιωτικές εταιρείες και δοκίμασαν την ικανότητά τους να αμύνονται από drones. Η ιδιαίτερα φιλόδοξη φετινή εκδήλωση επικεντρώθηκε σε επαναλαμβανόμενες επιθέσεις σμήνους και οι λεπτομέρειες του σεναρίου δεν κοινοποιήθηκαν προηγουμένως στις εταιρείες. Τα επιθετικά κύματα, που προέρχονταν από διαφορετικά υψόμετρα και γωνίες, περιελάμβαναν επίσης πολλούς τύπους drones - γρήγορα, πιο αργά drones και μίνι ελικόπτερα - που κυμαίνονταν σε μέγεθος από κάτω από 20 λίβρες (Group 1 UAS) έως πάνω από 1.000 (Group 3) .
Αναφορικά με τα συστήματα anti-drone, είπε ο Parent στους δημοσιογράφους την Τρίτη, τα πρωτότυπα αμυντικά συστήματα των εταιρειών έδειξαν όλα «μεγαλύτερο επίπεδο ωριμότητας» και πρόσφεραν «πολύ καλύτερες λύσεις» στην απειλή από προηγούμενα demo.
Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της JCO αρνήθηκαν επισήμως να συζητήσουν πόσο καλά τα κατάφεραν οι υποψήφιες άμυνες anti-drone.
Εξακολουθούν να συγκεντρώνουν δεδομένα από το Demonstration Five, το οποίο διεξήχθη από τις 3 Ιουνίου έως τις 28 Ιουνίου στο Yuma Proving Ground στην Αριζόνα. Μόλις ολοκληρωθούν, οι πρώτες αναφορές δεν θα πάνε στον Τύπο, αλλά στις στρατιωτικές υπηρεσίες, στους στρατιωτικούς διοικητές και στις οκτώ εμπλεκόμενες εταιρείες.
Από τις περίπου 60 αρχικές προτάσεις που υποβλήθηκαν προκρίθηκαν οκτώ υποψήφιοι, ένας συνδυασμός μικρών και μεγάλων εταιρειών:Clear Align,  Trakka , ICR , ELTA , Teledyne FLIR , SAIC , ATSC και Anduril .
Η Elta, το βορειοαμερικανικό spinoff της ισραηλινής εταιρείας, υπέβαλε δύο διαφορετικά συστήματα - το ένα τοποθετημένο σε όχημα, το άλλο φορητό από άνθρωπο - ενώ οι υπόλοιποι συνεισέφεραν με ένα σύστημα.
Αντί να χτίζονται γύρω από ένα μόνο σύστημα, οι περισσότερες από αυτές τις προτάσεις ήταν βασισμένες σε άμυνες που συνδύαζαν πολλαπλούς αισθητήρες για να ανιχνεύσουν τα drones, τα οποία συχνά πετούν πολύ χαμηλά, αργά και είναι μικροί στόχοι για αποκάλυψη από συμβατικά Radar και για κατάρριψη.
Συνολικά, και στα εννέα υποψήφια συστήματα, η επίδειξη περιλάμβανε τουλάχιστον τέσσερις τύπους αισθητήρων: radar, κάμερες ηλεκτροοπτικές και υπέρυθρες και σαρωτές ραδιοσυχνοτήτων. Υπήρχαν επίσης τέσσερις τύποι καταστολής: κατευθυνόμενοι πύραυλοι, nini drones που καταρρίπτουν drones, πολυβόλα και παρεμβολές ραδιοσυχνοτήτων. Η τελευταία είναι μια λεγόμενη προσέγγιση «soft kill» «soft kill» που παρεμβάλει  το σήμα GPS ενός drone ή τη σύνδεση  με τον χειριστή του αντί να το καταστρέφει.
«Καμία δυνατότητα, είτε κινητική είτε μη, από μόνη της δεν θα μπορούσε να νικήσει αυτό το είδος επίθεσης», είπε ο Parent. «Αυτό που είδαμε ήταν ότι χρειάζεται πραγματικά μια προσέγγιση ενός πλήρους συστήματος συστημάτων, μια πολυεπίπεδη προσέγγιση».
Είναι ενδιαφέρον, ωστόσο, ότι κανένας από τους πωλητές σε αυτό το demo δεν χρησιμοποίησε όπλα «κατευθυνόμενης ενέργειας», όπως λέιζερ ή μικροκύματα υψηλής ισχύος .
Η ικανότητα επεξεργασίας δεδομένων αισθητήρων, συνδυασμού διαφορετικών δεδομένων (όπως radar και κάμερας) για τον εντοπισμό στόχων και την ανάθεση αυτών των στόχων σε όπλα ήταν τόσο κρίσιμη όσο η ισχύς πυρός και η ακρίβεια οποιουδήποτε μεμονωμένου συστήματος κατάρριψης.
«Δεν θέλετε να δεσμεύσετε τον ίδιο στόχο πολλές φορές. Έχετε τόσα πολλά που σας έρχονται και πρέπει να είστε σε θέση να διαφοροποιήσετε και να κυνηγήσετε πρώτα την πιο επικίνδυνη απειλή»

Μόλις τα δεδομένα συγκεντρωθούν και αναλυθούν,  εναπόκειται στις αρμόδιες  υπηρεσίες να αποφασίσουν εάν θα αγοράσουν ή όχι ένα (ή δυνητικά περισσότερα) από τα υποψήφια anti-drone συστήματα. Θα στηρίξουν  αυτές τις αποφάσεις στην απόδοση κάθε συστήματος, στα ιδιαίτερα δυνατά και αδύνατα σημεία του και στις δικές τους διαφορετικές επιχειρησιακές ανάγκες.
Το Υπουργείο Άμυνας δεν έχει καμία υποχρέωση να αγοράσει κάποιο από τα ανωτέρω συστήματα.
Η επόμενη επίδειξη JCO αναμένεται να γίνει στις αρχές του 2025.

breakingdefense.com


Σχόλια