Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα εγκαταστήσει όπλο Anti-Drone μικροκυμάτων υψηλής ισχύος το 2026

Φωτογραφία του Ναυτικού των ΗΠΑ

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ σχεδιάζει να εγκαταστήσει ένα πρωτότυπο σύστημα μικροκυμάτων υψηλής ισχύος (High Power Microwave-HPM) σε ένα από τα σκάφη του το 2026, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του Πολεμικού Ναυτικού για το οικονομικό έτος 2025.

Το σύστημα θα προέρχεται από το πρόγραμμα του Ναυτικού "METEOR". Πρόκειται για ένα πρωτότυπο οπλικό σύστημα κατευθυνόμενης ενέργειας που η υπηρεσία σχεδιάζει να ενσωματώσει στα πλοία το 2026.

Το METEOR θα «παρέχει αναχαίτηση με χαμηλό κόστος ανά βολή, σημαντική τακτική εμβέλεια, σύντομο χρονικό διάστημα για προσέγγιση πολλαπλών στόχων και δυνατότητα εξουδετέρωσης στόχου», σύμφωνα με στοιχεία του προϋπολογισμού.

Αυτό το σύστημα θα είναι το πρώτο σύστημα εκπομπής μικροκυμάτων υψηλής ισχύος του Πολεμικού Ναυτικού, ένας τύπος οπλικού συστήματος κατευθυνόμενης ενέργειας που ο Στρατός, το Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία εξερευνούν για να αντιμετωπίσουν φθηνά μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα.

Σε αντίθεση με άλλα συστήματα κατευθυνόμενης ενέργειας που χρησιμοποιεί το Πολεμικό Ναυτικό, το  METEOR χρησιμοποιεί διαφορετικό μηχανισμό εξόντωσης για να απενεργοποιήσει στόχους. Αντί για μια εστιασμένη δέσμη φωτός, τα συστήματα HPM χρησιμοποιούν ενέργεια μικροκυμάτων για να προκαλέσουν ζημιά στα ηλεκτρονικά συστήματα των στόχων.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ πιστεύει ότι αυτός ο μηχανισμός, ο οποίος είναι μοναδικός για τα συστήματα HPM, θα είναι χρήσιμος για και για την καταπολέμηση των βαλλιστικών πυραύλων κατά πλοίων...

«Επί του παρόντος, η Κοινή Δύναμη πάσχει από έλλειψη αποτελεσματικών συστημάτων (hard kill) ενάντια στις απειλές από drones & βαλλιστικούς πυραύλους κατά των πλοίων (ASBM)», αναφέρεται στα έγγραφα του προϋπολογισμού του FY 2025.

«Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα οξύ στην περιοχή ευθύνης της Διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού των ΗΠΑ, λόγω της τεράστιας γεωγραφικής περιοχής ευθύνης και των αντίπαλων επιθετικών ενεργειών».

Τα συστήματα HPM θα έχουν επίσης χρησιμότητα σε άλλα θέατρα επιχειρήσεων, όπως η Ερυθρά Θάλασσα και ο Ινδικός Ωκεανός, όπου οι Χούτι έχουν εκτοξεύσει εκατοντάδες drones και πυραύλους κρουζ κατά των πλοίων για να διαταράξουν το παγκόσμιο εμπόριο.

Το επόμενο έτος, το Πολεμικό Ναυτικό θα πραγματοποιήσει μια σειρά δοκιμών λειτουργικότητας σε διάφορα υποσυστήματα που έχουν ωριμάσει βάσει προηγούμενων προγραμμάτων προτού τα ενσωματώσει σε αυτό που αποκαλεί High Power Microwave Test Bed.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το Πολεμικό Ναυτικό θα αρχίσει επίσης να εφαρμόζει σχεδιαστικές αλλαγές στο πρωτότυπο υλικό για να το προετοιμάσει για την ενσωμάτωση του σε πλοίο. Αυτό θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών (EMI/EMC), που τυχόν επηρεάζουν τους αισθητήρες και άλλα συστήματα.

Μετά την ολοκλήρωση αυτών των δοκιμών, το Πολεμικό Ναυτικό θα ξεκινήσει τις δοκιμές του πρωτότυπου συστήματος εναντίον στόχων στη θαλάσσια περιοχή Point Mugu.

Παράλληλα με το METEOR, το Πολεμικό Ναυτικό σχεδιάζει επίσης να δοκιμάσει ένα σύστημα λέιζερ υψηλής ενέργειας 300+ kW που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου High Energy Laser Counter ASCM, γνωστό ως HELCAP στο White Sands Missile Range.

news.usni.org

Σχόλια