Η Αθήνα στις χαμηλότερες θέσεις της ποιότητας ζωής σύμφωνα με την έκθεση της ΕΕ για το 2023


Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ποιότητα ζωής στις ευρωπαϊκές πόλεις για το 2023 ( European Commission Report on the quality of life in European cities, 2023) παρέχει μια λεπτομερή ανάλυση για πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων της Αθήνας και του Ηρακλείου. Στην συνέχεια, με βάση την έκθεση, εξετάζουμε και συγκρίνουμε την ποιότητα ζωής στις δύο ελληνικές πόλεις με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις σε διάφορους τομείς όπως η εργασία, η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, η καθαριότητα, η ασφάλεια, οι δημόσιοι χώροι και η δημόσια διοίκηση.

Συνολική Ικανοποίηση από τη Ζωή στην Πόλη
Η γενική ικανοποίηση των κατοίκων με την πόλη τους αποτελεί βασικό δείκτη της ποιότητας ζωής. 

Το Ηράκλειο καταγράφει υψηλότερο ποσοστό ικανοποίησης (81%) σε σύγκριση με την Αθήνα (65%). Αυτό τοποθετεί την Αθήνα σε μια από τις χαμηλότερες θέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων, ενώ το Ηράκλειο βρίσκεται κοντά στις πιο ικανοποιημένες πόλεις όπως το Μπράγκα (94%).
Ικανοποίηση από την Προσωπική Εργασιακή Κατάσταση
Η εργασία αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ποιότητα ζωής. 

Στην Αθήνα, μόνο το 56% των κατοίκων δηλώνουν ικανοποιημένοι με την εργασία τους, ενώ στο Ηράκλειο το ποσοστό είναι παρόμοιο, στο 54%. 


Παράλληλα στην Αθήνα μόνο το 21% πιστεύει ότι μπορεί να βρει μια καλή δουλειά. Αυτά τα ποσοστά τοποθετούν και τις δύο πόλεις στις χαμηλότερες θέσεις της Ευρώπης
, δείχνοντας την ανάγκη για βελτίωση των εργασιακών συνθηκών και ευκαιριών.
Οικονομική Κατάσταση των Νοικοκυριών
Η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών είναι βασικός δείκτης ευημερίας. 

Στην Αθήνα, μόνο το 39% των κατοίκων δηλώνουν ικανοποιημένοι με την οικονομική τους κατάσταση, ενώ στο Ηράκλειο
το ποσοστό στο 37%. Αυτά τα ποσοστά είναι χαμηλά σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, υποδεικνύοντας οικονομικές δυσκολίες για τους κατοίκους.
Καθαριότητα και Δημόσιοι Χώροι
Η καθαριότητα και η ποιότητα των δημόσιων χώρων είναι ζωτικής σημασίας για την ποιότητα ζωής.


Η Αθήνα καταγράφει το 5ο χαμηλότερο ποσοστό ικανοποίησης από την καθαριότητα (34%)
, ενώ το Ηράκλειο καταγράφει λίγο καλύτερα ποσοστά (49%). Σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, και οι δύο ελληνικές πόλεις χρειάζονται βελτιώσεις σε αυτόν τον τομέα, με πόλεις όπως το Λουξεμβούργο (93%) να ηγούνται της κατηγορίας.
Πράσινοι Χώροι
Η πρόσβαση σε πράσινους χώρους είναι επίσης σημαντική για την ποιότητα ζωής. 

Μόνο το 32% των κατοίκων του Ηρακλείου δηλώνουν ικανοποιημένοι με τους πράσινους χώρους, ενώ η Αθήνα δεν σημειώνει καλύτερα αποτελέσματα με 37%. Οι πόλεις με υψηλότερη ικανοποίηση περιλαμβάνουν την Γενεύη (94%) και το Μάλμο (92%), δείχνοντας την ανάγκη για περισσότερους και καλύτερα διαμορφωμένους πράσινους χώρους στις ελληνικές πόλεις.
Αίσθημα Ασφάλειας
Η ασφάλεια είναι ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας. 

Στην Αθήνα, μόνο το 40% των κατοίκων αισθάνονται ασφαλείς να περπατούν τη νύχτα, ενώ στο Ηράκλειο το ποσοστό είναι 68%. Αυτό τοποθετεί την Αθήνα κοντά σε πόλεις με χαμηλή αίσθηση ασφάλειας, όπως η Κωνσταντινούπολη (44%), ενώ το Ηράκλειο είναι πιο κοντά σε ασφαλέστερες πόλεις όπως η Κλουζ-Ναπόκα (80%).

Υπηρεσίες Υγείας
Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2023, οι κάτοικοι της Αθήνας έχουν πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες, αλλά η ποιότητα και η αποδοτικότητα αυτών των υπηρεσιών παρουσιάζουν προκλήσεις. 

Μόλις το 39% των κατοίκων δηλώνουν ικανοποιημένοι με την ποιότητα των υγειονομικών υπηρεσιών, ενώ η πρόσβαση σε νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα συχνά χαρακτηρίζεται από μεγάλες αναμονές και φόρτο εργασίας. Σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, η Αθήνα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στον τομέα αυτό, γεγονός που υποδεικνύει την ανάγκη για βελτίωση των παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών για την ενίσχυση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.

Δημόσια Διοίκηση και Πρόσβαση σε Υπηρεσίες
Η αποδοτικότητα της δημόσιας διοίκησης και η πρόσβαση σε υπηρεσίες είναι σημαντικοί παράγοντες για την ποιότητα ζωής. 


Η Αθήνα βρίσκεται στο κατώτερο γκρούπ των πόλεων στην ευκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες της τοπικής δημόσιας διοίκησης, με μόλις το 42% των κατοίκων να δηλώνουν ικανοποιημένοι
. Το Ηράκλειο δεν σημειώνει ιδιαίτερα υψηλότερα ποσοστά, δείχνοντας την ανάγκη για βελτίωση και στις δύο πόλεις.
Καθημερινές Μετακινήσεις με τα Πόδια

Οι καθημερινές μετακινήσεις με τα πόδια αποτελούν δείκτη βιωσιμότητας. Στην Αθήνα, το 35% των κατοίκων δηλώνουν ότι περπατούν καθημερινά, τοποθετώντας την πόλη σε μια σχετικά καλή θέση. Ωστόσο, το Ηράκλειο δεν αναφέρεται συγκεκριμένα σε αυτή την κατηγορία, υποδεικνύοντας την ανάγκη για περισσότερα δεδομένα.
Συμπεράσματα
Η ανάλυση της έκθεσης δείχνει ότι η Αθήνα αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις σε πολλούς τομείς της ποιότητας ζωής, ενώ το Ηράκλειο καταγράφει καλύτερα αποτελέσματα σε ορισμένους τομείς. Οι προκλήσεις στην καθαριότητα, την ασφάλεια και την αποδοτικότητα της δημόσιας διοίκησης είναι εμφανείς και στις δύο πόλεις. Η σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις αναδεικνύει την ανάγκη για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, προκειμένου να επιτευχθεί υψηλότερη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους.

Σχόλια