Οπτικοποίηση των αμυντικών δαπανών των μελών του ΝΑΤΟ πλην των ΗΠΑ (2012-2024)


Αμυντικές δαπάνες μελών του ΝΑΤΟ εκτός ΗΠΑ (2012-2024)

Τα μέλη του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) αύξησαν τις δαπάνες τους για την άμυνα, με μεγάλη άνοδο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022.

Αυτό το γράφημα απεικονίζει την ετήσια ποσοστιαία αλλαγή στις αμυντικές δαπάνες μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ (εξαιρουμένων των ΗΠΑ) από το 2012 σε πραγματικούς όρους. (Τα στοιχεία είναι από το ΝΑΤΟ).

Τα μέλη του ΝΑΤΟ  αυξάνουν τις αμυντικές δαπάνες

Τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν αυξήσει σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες τα τελευταία δύο χρόνια, πιθανότατα λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στην Ουκρανία και, πιο πρόσφατα, στο Ισραήλ.

Είκοσι τρία από τα 32 μέλη του ΝΑΤΟ πληρούν τώρα το ελάχιστο επίπεδο ετήσιων αμυντικών δαπανών (2% του ΑΕΠ) που ορίζεται για τις χώρες της συμμαχίας. 

(Για το 2023 και το 2024 πρόκειται για εκτιμήσεις. Όλα τα ποσοστά είναι προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό χρησιμοποιώντας τις τιμές του 2015 ως έτος βάσης).

Η πλειοψηφία αυτών των δαπανών θα χρηματοδοτήσει προσωπικό. Περιλαμβάνει επίσης πληρωμή συντάξεων, δαπάνες για ειρηνευτικές και ανθρωπιστικές επιχειρήσεις και επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη (Ε&Α).

Παρά την αύξηση των δαπανών, η Αμερική εξακολουθεί να είναι ο σημαντικότερος συνεισφέρων στον προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ.



Αυτό το γράφημα αναλύει τις αναμενόμενες αμυντικές δαπάνες των μελών του ΝΑΤΟ το 2023, χρησιμοποιώντας δεδομένα από το ΝΑΤΟ και με βάση τις τρέχουσες τιμές και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες

Το 2023, οι ΗΠΑ αντιπροσώπευαν 860 δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν από τα κράτη μέλη στον οργανισμό, αντιπροσωπεύοντας το 68% των συνολικών δαπανών. Το ποσό αυτό είναι πάνω από 10 φορές μεγαλύτερο από αυτό της δεύτερης χώρας, της Γερμανίας

ΠΗΓΗ

Σχόλια