Η Safran παρουσίασε το anti-drone σύστημα "Skyjacker"


Στη Eurosatory 2024, η Safran Electronics & Defense ανακοίνωσε την κυκλοφορία της λύσης Skyjacker για την αντιμετώπιση drones.

Το Skyjacker είναι μια αποτελεσματική απάντηση στην αυξανόμενη απειλή που παρουσιάζουν τα drones στο πεδίο της μάχης και σε ευαίσθητες εγκαταστάσεις. Η δύναμη του Skyjacker έγκειται στη μοναδική του ικανότητα πλαστογράφησης (spoofing): αλλάζει την τροχιά ενός drone, για να εξουδετερώσει την απειλή που αντιπροσωπεύει προσομοιώνοντας τα σήματα GNSS διασφαλίζοντας την καθοδήγηση προς τον στόχο του. Σε συνδυασμό με την ανίχνευση radar και την οπτική αναγνώριση, το Skyjacker μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μεμονωμένα drones και σμήνη drone σε χερσαία και ναυτικά περιβάλλοντα. 

Το Skyjacker αντικαθιστά τα δορυφορικά σήματα καθοδήγησης του εχθρικού drone, με τροποποιημένα σήματα που έχουν σχεδιαστεί για να εξαπατήσουν το drone σχετικά με τη θέση του προκειμένου να διακόψει ή να εκτρέψει την αποστολή του.

Το Skyjacker είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για την αντιμετώπιση επιθέσεων κορεσμού, όπως τα σμήνη drones. Το σύστημα μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει μεμονωμένα drones, που πιλοτάρονται εξ αποστάσεως από έναν χειριστή σε εμβέλειες από 1 έως 10 χιλιόμετρα (πάνω από 6 μίλια).

Ο αρθρωτός σχεδιασμός του Skyjacker ενσωματώνει μια μονάδα C2 (διοίκησης και ελέγχου) για τη διαχείριση ολόκληρου του συστήματος, με ένα ή περισσότερα συστήματα. Μπορεί να συνδυαστεί με ένα ευρύ φάσμα αισθητήρων, όπως οπτικοί αισθητήρες, radar, δέκτες ραδιοσυχνοτήτων (RF), καθώς και με λέιζερ, παρεμβολέα κλπ. Το Skyjacker μπορεί να αναπτυχθεί είτε αυτόνομα ή να διασυνδεθεί με υπάρχοντα συστήματα επιτήρησης και ελέγχου μονάδων επιφανείας ή πολεμικά πλοία.

Για την αρχική έκδοση του Skyjacker (φορητές συσκευές), η Safran Electronics & Defense συνεργάστηκε με τη Hologarde, η οποία σχεδίασε το σύστημα anti-drone Bassalt για τη Γαλλική Αεροπορική και Διαστημική Δύναμη, για την προστασία μεγάλων γεγονότων (Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού, σύνοδος κορυφής G7, παρέλαση της Ημέρας της Βαστίλης). 

Η Safran Electronics & Defense και η Hologarde επέδειξαν την αποτελεσματικότητα του Skyjacker στην άσκηση Coubertin LAD II, που διοργανώθηκε από την Διοίκηση Αεράμυνας και Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αεροπορικής και Διαστημικής Δύναμης (CDAOA) στην αεροπορική βάση 107 στο Vélizy-Villacoublay, κοντά στο Παρίσι, τον Μάρτιο του 2024. 

«Εργαζόμαστε τώρα για να αναπτύξουμε το Skyjacker ως μέρος ενός συστήματος προστασίας από drones για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024», λέει ο Alexandre Ziegler, Executive VP, Defense Global Business Unit της Safran Electronics & Defense. «Οι δοκιμές με το Γαλλικό Ναυτικό έχουν επίσης αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικές, επιβεβαιώνοντας την καταλληλότητα του Skyjacker ως μια εξαιρετικά αποτελεσματική, και οικονομική λύση προστασίας».

safran-group.com


Σχόλια