Προβλήματα συντήρησης και χαμηλές διαθεσιμότητες των F-35 βρήκε το Κυβερνητικο Γραφείο Λογοδοσίας (GAO) στις ΗΠΑ


Ακολουθεί σύνοψη της έκθεσης του Κυβερνητικού Γραφείου Λογοδοσίας (GAO) Σεπτεμβρίου 2023, "F-35: DOD and the Military Services Need to Reassess the Future Sustainment Strategy".


Τι βρήκε το GAO

Οι προκλήσεις συντήρησης επηρεάζουν αρνητικά την ετοιμότητα των αεροσκαφών F-35. 

Το ποσοστό ικανότητας εκτέλεσης αποστολής (mission capable) του στόλου F-35 (το ποσοστό του χρόνου που το αεροσκάφος μπορεί να εκτελέσει μια από τις αποστολές του) ήταν περίπου 55 % τον Μάρτιο του 2023, πολύ κάτω από τους στόχους του προγράμματος. Αυτή η απόδοση οφειλόταν εν μέρει σε προκλήσεις με την υποστήριξη και την συντήρηση. Το πρόγραμμα ήταν πίσω από το χρονοδιάγραμμα, αναφορικά με τις δραστηριότητες συντήρησης για τη διεξαγωγή επισκευών. Ως αποτέλεσμα, οι χρόνοι επισκευής εξαρτημάτων παρέμειναν αργοί με πάνω από 10.000 υλικά να περιμένουν να επισκευαστούν—πάνω από τα επιθυμητά επίπεδα. Ταυτόχρονα, η συντήρηση σε οργανωτικό επίπεδο έχει επηρεαστεί από μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης τεχνικών δεδομένων και εκπαίδευσης.

Το Υπουργείο Άμυνας (DOD) βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον ανάδοχό του για την ηγεσία και τη διαχείριση της υποστήριξης των F-35 (εικόνα 1). 

Εικόνα 1: Προκλήσεις συντήρησης που επηρεάζουν αρνητικά την υποστηριξιμότητα τω  F-35 

Ωστόσο, καθώς το DOD επιδιώκει εκτεταμένο κρατικό έλεγχο, δεν έχει (1) καθορίσει τον επιθυμητό συνδυασμό ρόλων κυβέρνησης και κατασκευαστή, ούτε (2) έχει εντοπίσει και αποκτήσει τα τεχνικά δεδομένα που απαιτούνται για την υποστήριξη του επιθυμητού μείγματος. 
Οι στρατιωτικές υπηρεσίες πρέπει να αναλάβουν τη διαχείριση της υποστήριξης των F-35 έως τον Οκτώβριο του 2027 και να έχουν την ευκαιρία να κάνουν προσαρμογές —ειδικά στα στοιχεία που διαχειρίζεται ο ανάδοχος. Η επανεκτίμηση της προσέγγισής του θα μπορούσε να βοηθήσει το DOD να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις συντήρησης και να μειώσει το κόστος.

Ο νόμος περί εξουσιοδότησης εθνικής άμυνας για το οικονομικό έτος 2022 περιλάμβανε μια διάταξη για το GAO να επανεξετάσει τις προσπάθειες συντήρησης F-35. Αυτή η έκθεση, μεταξύ άλλων, αξιολογεί τον βαθμό στον οποίο (1) υπάρχουν προκλήσεις με την συντήρηση των F-35 και (2) το DOD έχει καθορίσει τον επιθυμητό συνδυασμό υποστήριξης από την κυβέρνηση και τον εργολάβο για το μέλλον.

Το GAO εξέτασε την τεκμηρίωση του προγράμματος F-35, εξέτασε δεδομένα ετοιμότητας και απόδοσης, επισκέφτηκε δύο μινάδες συντήρησης F-35 και τρεις επιχειρησιακές εγκαταστάσεις, πραγματοποίησε έρευνα και στις 15 εγκαταστάσεις F-35 και πήρε συνέντευξη από αξιωματούχους.

Τι προτείνει το GAO

Το GAO κάνει επτά συστάσεις στο DOD, συμπεριλαμβανομένης της επανεκτίμησης των στοιχείων συντήρησης των F-35, για τον προσδιορισμό της ευθύνης της κυβέρνησης και του κατασκευαστή, τυχόν απαιτούμενων τεχνικών δεδομένων, και λήψη τελικών αποφάσεων για αλλαγές στη συντήρηση F-35 για την αντιμετώπιση της απόδοσης και της οικονομικής προσιτότητας. Το DOD συμφώνησε με όλες τις συστάσεις του GAO


Σχόλια