Η Σχέση της Embraer με τους Μηχανικούς της Βραζιλιάνικης Αεροπορίας: Ο Ρόλος των Αποφοίτων του "Instituto Tecnológico de Aeronáutica" (ITA)


Μπάμπης Παπασπύρος
Το Instituto Tecnológico de Aeronáutica (ITA) που ιδρύθηκε το 1950, είναι συνυφασμένο με την δημιουργία της βραζιλιάνικης αεροδιαστημικής βιομηχανίας. Είναι πανεπιστημιακή σχολή της Βραζιλιάνικης Πολεμικής Αεροπορίας, αντίστοιχη με την Σχολή Μηχανικών Αεροπορίας (ΣΜΑ) της Σχολής Ικάρων και παρέχει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση με έμφαση στις αεροδιαστημικές επιστήμες και τεχνολογία. 
Το ITA κατατάσσεται ως μία από τις κορυφαίες και πιο σημαντικές σχολές μηχανικών στη Βραζιλία. Οι αρχές που υποστηρίζονται στο ITA, βασίζονται στην αναπόσπαστη σχέση μεταξύ εκπαίδευσης, διδασκαλίας, έρευνας και ανάπτυξης.

Το ITA αναγνωρίζει ότι η καινοτομία είναι απαραίτητη στη διαχείριση και στη συνεχή βελτίωση, ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών για την εκπαίδευση και την έρευνα, όχι μόνο στην ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και σε ολόκληρο το σύμπλεγμα της αεροδιαστημικής και αμυντικής βιομηχανίας
Η επιτυχία της Embraer, ενός από τους κορυφαίους κατασκευαστές αεροσκαφών στον κόσμο, συνδέεται άμεσα με την υποστήριξη και τις ικανότητες των μηχανικών της Βραζιλιάνικης Αεροπορίας. Ένας σημαντικός αριθμός από αυτούς τους μηχανικούς είναι απόφοιτοι του Instituto Tecnológico de Aeronáutica (ITA), ενός κορυφαίου εκπαιδευτικού ιδρύματος που έχει διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη της βραζιλιάνικης αεροδιαστημικής βιομηχανίας.
Η Ιδρυτική Σχέση
Το 1959, ένας ανήσυχος και οραματιστής νέος φοίτησε στο ITA. 

Ο Ozires Silva αποφοίτησε ως αεροναυπηγός μηχανικός το 1962 και άρχισε να συμμετέχει (και αργότερα να συντονίζει) στην ανάπτυξη ενός αεροσκάφους, του Bandeirante, που θα υποστήριζε τις ανάγκες της πολεμικής  αεροπορίας & θα αναζωογονούσε την περιφερειακή πολιτική αεροπορία στη χώρα.

Ήταν ένα αεροσκάφος με στροβιλοκινητήρες (turboprop) σχεδιασμένο τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς

Η πρώτη επιτυχής πτήση του Bandeirante το 1968 ήταν τόσο ενθαρρυντική και εντυπωσιακή, που απαιτούσε την κατασκευή ενός εργοστασίου για την μαζική παραγωγή. 

Έτσι, γεννήθηκε η Embraer. 
Ο  Ozires Silva ήταν πεπεισμένος για τις δυνατότητες του αεροσκάφους και είχε αντιληφθεί τις ανάγκες της αγοράς. Έχοντας επιτυχημένες εμπειρίες με το πρωτότυπο, μαζί με την ομάδα του ανέλαβαν τη νέα πρόκληση, να ξεκινήσουν την παραγωγή του Bandeirante. Η ομάδα, υπό την ηγεσία του Ozires Silva, συνεργάστηκε με την κυβέρνηση για τη δημιουργία μιας  κεφαλαιουχικής εταιρείας, με αρχική κεφαλαιοποίηση από το κράτος.
O Ozires Silva θεωρείται ως ο "πατέρας" της βραζιλιάνικης αεροδιαστημικής βιομηχανίας. Ήταν ο ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της Embraer.
Η Συμβολή των Αποφοίτων του ITA
Οι απόφοιτοί του ITA έχουν διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη της Embraer, φέρνοντας εξειδικευμένες γνώσεις και καινοτόμες ιδέες στην εταιρεία.
Οι μηχανικοί της Βραζιλιάνικης Αεροπορίας, εκπαιδευμένοι στο ITA, διαθέτουν μια μοναδική συνδυαστική εμπειρία τόσο από την ακαδημαϊκή τους κατάρτιση όσο και από την πρακτική τους εμπειρία στην Πολεμική Αεροπορία. Αυτή η εμπειρία αποδείχθηκε ανεκτίμητη για την Embraer, ιδίως στα αρχικά της χρόνια, όταν η εταιρεία χρειαζόταν να αναπτύξει και να κατασκευάσει αξιόπιστα στρατιωτικά αεροσκάφη.
Στρατηγικές Συνεργασίες και Καινοτομίες
Η συνεργασία μεταξύ της Embraer και των αποφοίτων του ITA δεν περιορίστηκε μόνο στα αρχικά στάδια. Συνεχίζει να είναι βασική για την καινοτομία και την εξέλιξη της εταιρείας. Η ανάπτυξη της σειράς αεροσκαφών E-Jets, για παράδειγμα, ήταν αποτέλεσμα της εντατικής εργασίας και της τεχνογνωσίας πολλών μηχανικών του ITA. Αυτά τα αεροσκάφη κατέστησαν την Embraer έναν από τους ηγέτες στην παγκόσμια αγορά περιφερειακών αεροσκαφών.
Επιπλέον, η συνεχής εκπαίδευση και η επαγγελματική ανάπτυξη που παρέχει το ITA στους φοιτητές του, διασφαλίζει ότι η Embraer έχει πρόσβαση σε μια σταθερή ροή ταλαντούχων και άρτια εκπαιδευμένων μηχανικών. Αυτή η σχέση αλληλοϋποστήριξης μεταξύ του πανεπιστημίου και της εταιρείας έχει αποδειχθεί στρατηγικής σημασίας για την συνεχή πρόοδο και τις τεχνολογικές καινοτομίες της Embraer.
Προοπτικές για το Μέλλον
Η σχέση της Embraer με τους μηχανικούς της Βραζιλιάνικης Αεροπορίας και τους αποφοίτους του ITA παραμένει κρίσιμη για το μέλλον της εταιρείας. Η Embraer συνεχίζει να επενδύει στην έρευνα και την ανάπτυξη, με στόχο να διατηρήσει τη θέση της στην αιχμή της τεχνολογίας αεροδιαστημικής.
Με την παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία να αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις και ευκαιρίες, η ικανότητα της Embraer να καινοτομεί και να προσαρμόζεται θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη συνέχιση αυτής της παραγωγικής σχέσης. Η συνεισφορά των μηχανικών της Βραζιλιάνικης Αεροπορίας και των αποφοίτων του ITA, θα είναι καθοριστική για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και προϊόντων που θα καθορίσουν το μέλλον της αεροπορίας.
Η σχέση μεταξύ της Embraer και των μηχανικών της Βραζιλιάνικης Αεροπορίας, ιδιαίτερα των αποφοίτων του ITA, είναι ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια στην ιστορία της βραζιλιάνικης αεροδιαστημικής βιομηχανίας.
Αυτή η συνεργασία, βασισμένη στην αμοιβαία υποστήριξη και την κοινή δέσμευση για καινοτομία, συνεχίζει να οδηγεί την Embraer σε νέες επιτυχίες και να ενισχύει τη θέση της Βραζιλίας ως ηγέτιδας δύναμης στην παγκόσμια αεροδιαστημική βιομηχανία.

Πηγές

Σχόλια