Η καινοτόμος βιομηχανία drones της Ουκρανίας βοηθά στην αντιμετώπιση της πολεμικής μηχανής του Πούτιν


Από το ξέσπασμα των εχθροπραξιών τον Φεβρουάριο του 2022, η εγχώρια βιομηχανία μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Ουκρανίας, έχει αναδειχθεί ως ένα ολοένα και πιο κρίσιμο στοιχείο στον αγώνα να αντισταθεί και να ξεπεράσει την πανίσχυρη ρωσική πολεμική μηχανή. Η καινοτόμος χρήση drones από την Ουκρανία επέτρεψε στη χώρα να αντιμετωπίσει τους πολύ μεγαλύτερους πόρους της Ρωσίας και να αντεπιτεθεί σε στόχους παντού, από τη Μαύρη Θάλασσα έως τα διυλιστήρια πετρελαίου βαθιά μέσα στη Ρωσία.  

Για περισσότερα από δύο χρόνια, οι Ουκρανοί διοικητές προσαρμόζονται στις ταχέως εξελισσόμενες συνθήκες του πεδίου μάχης που διαμορφώνονται από τη χρήση drones. Τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, τα τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 συνέβαλαν στο να επιτρέψουν στην Ουκρανία να χτυπήσει υπερβολικά τεντωμένες ρωσικές γραμμές καθώς ο στρατός εισβολής του Πούτιν προσπάθησε να καταλάβει το Κίεβο. Μια σειρά από αντίμετρα, συμπεριλαμβανομένων των ολοένα και πιο εξελιγμένων δυνατοτήτων ηλεκτρονικού πολέμου, δημιούργησαν έκτοτε ένα περιβάλλον όπου οι ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις ανταγωνίζονται συνεχώς για να αποκτήσουν ένα καινοτόμο πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων τους. Πολλοί βλέπουν αυτόν τον διαγωνισμό στρατιωτικής τεχνολογίας ως το αποφασιστικό μέτωπο του πολέμου. 

Καθώς η γραμμή του μετώπου σταθεροποιήθηκε κατά τον πρώτο χειμώνα της εισβολής της Ρωσίας, ο πόλεμος χαρακωμάτων έγινε το καθοριστικό χαρακτηριστικό της σύγκρουσης, με τα drones να γεμίζουν τους ουρανούς και να αναζητούν στόχους. Αυτό δημιούργησε μια άνευ προηγουμένου δυνατότητα και στις δύο πλευρές και έκανε τις επιθετικές επιχειρήσεις όλο και πιο δύσκολες. Ένα μεγάλο ποσοστό των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που βούιζαν πάνω από το ουκρανικό πεδίο μάχης τον χειμώνα του 2022 ήταν κινεζικής προέλευσης, γεγονός που έθεσε τη Ρωσία σε σημαντικό πλεονέκτημα λόγω των στενών δεσμών της Μόσχας με το Πεκίνο.

Εν τω μεταξύ, πολλά από τα δυτικά μοντέλα drone που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία έχουν αποδειχθεί δαπανηρά και αναποτελεσματικά, σύμφωνα με την Wall Street Journal . Επιπλέον, οι καθυστερήσεις στη στρατιωτική βοήθεια υπογράμμισαν τους κινδύνους για την Ουκρανία να βασίζεται πολύ στους δυτικούς εταίρους της χώρας. Αυτοί οι παράγοντες, βοήθησαν να πείσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στο Κίεβο να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη της δικής τους εγχώριας βιομηχανίας drone. Κατάφεραν να ενεργοποιήσουν τον τεχνολογικό τομέα της Ουκρανίας να υποστηρίξει αυτές τις προσπάθειες.

Καθώς η Ουκρανία συνήθως χάνει χιλιάδες drones το μήνα, είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθεί το κόστος παραγωγής όσο το δυνατόν χαμηλότερο. Η ευελιξία στις λειτουργίες drone είναι επίσης απαραίτητη, καθώς οι μονάδες drone χρησιμοποιούν συχνά τρισδιάστατη εκτύπωση για να τροποποιήσουν και να προσαρμόσουν εξαρτήματα για να καλύψουν συγκεκριμένες ανάγκες. Έχοντας αυτό κατά νου, η Ουκρανία έχει υιοθετήσει μια αποκεντρωμένη προσέγγιση για την ανάπτυξη drone που επιτρέπει ταχεία δοκιμή και ανάπτυξη.

Η έμφαση της Ουκρανίας στην ευκινησία έρχεται σε αντίθεση με την πιο συγκεντρωτική στρατιωτική δομή της Ρωσίας. Ενώ η Ρωσία μπορεί να παράγει τεράστιες ποσότητες στρατιωτικού εξοπλισμού, οι συγκριτικά πιο αργές διαδικασίες λήψης αποφάσεων και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες συχνά εμποδίζουν την ικανότητα του Κρεμλίνου να ανταποκρίνεται γρήγορα στις νέες πραγματικότητες του πεδίου μάχης. Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι αυτός ήταν ένας παράγοντας πίσω από τον πρόσφατο διορισμό ενός τεχνοκράτη οικονομολόγου ως νέου υπουργού Άμυνας της Ρωσίας .

Η ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας drone της Ουκρανίας τα τελευταία δύο χρόνια ήταν εντυπωσιακή, με περισσότερες από 200 εταιρείες κατασκευής drone . Οι ουκρανικές αρχές έχουν διαθέσει 2 δισεκατομμύρια δολάρια για την παραγωγή drones το 2024, με τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelenskyy να θέτει ετήσιο στόχο παραγωγής ενός εκατομμυρίου drones FPV .

Οι ηγέτες της Ουκρανίας ελπίζουν ότι περισσότερα drones θα σημαίνουν λιγότερη εξάρτηση από παραδοσιακά πυρομαχικά και λιγότερα θύματα. «Δεν έχουμε τόσους ανθρώπινους πόρους όσο η Ρωσία. Πολεμούν, πεθαίνουν, στέλνουν περισσότερους ανθρώπους, δεν τους νοιάζει, αλλά δεν βλέπουμε έτσι τον πόλεμο», σχολίασε ο Alex Bornyakov , αναπληρωτής υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ουκρανίας.

Βασικό στοιχείο της στρατηγικής για τα drone της Ουκρανίας είναι η πρωτοβουλία BRAVE1 , ένα σύμπλεγμα αμυντικών τεχνολογιών υπό την ηγεσία της κυβέρνησης που ιδρύθηκε την άνοιξη του 2023, για τον εξορθολογισμό της συνεργασίας μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Αυτό το σύμπλεγμα έχει βοηθήσει πολλές εταιρείες να μειώσουν τη γραφειοκρατία, επιταχύνοντας την εφαρμογή νέων τεχνολογιών για την υποστήριξη της άμυνας της Ουκρανίας.

Ο αγώνας για καινοτομία είναι αδυσώπητος, με τις σταθερά βελτιωμένες δυνατότητες των drone της Ουκρανίας να αντικατοπτρίζονται από το οπλοστάσιο ηλεκτρονικού πολέμου της Ρωσίας που διευρύνεται ταχέως. Οι Ουκρανοί μηχανικοί προσπαθούν τώρα να ξεπεράσουν τις ολοένα και πιο εξελιγμένες προσπάθειες παρεμβολής του Κρεμλίνου ενσωματώνοντας τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (AI) σε drones . Αυτή η καινοτομία έχει ήδη παίξει ρόλο στις αποστολές μεγάλης εμβέλειας με drones του Κιέβου κατά της ρωσικής ενεργειακής βιομηχανίας. Το CNN να αναφέρει ότι η Ουκρανία έχει χρησιμοποιήσει drones με δυνατότητα AI για να χτυπήσει στόχους τόσο μακριά όσο η περιοχή Ταταρστάν της Ρωσίας, πάνω από χίλια χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα.

Οι εταίροι της Ουκρανίας φαίνεται πως  αναγνωρίζουν τη σημασία των drones και έχουν δημιουργήσει έναν διεθνή συνασπισμό drone, για να αυξήσουν τις παραδόσεις βοήθειας. Σε ένα ακόμα παράδειγμα καινοτομίας, η Ουκρανία έγινε φέτος η πρώτη χώρα που ίδρυσε ξεχωριστό κλάδο στις Ένοπλες Δυνάνεις αφιερωμένο στον πόλεμο με drones.

Κοιτάζοντας το μέλλον, η στρατηγική της Ουκρανίας για τον πόλεμο με drone θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στην ευελιξία, την καινοτομία και την καθημερινή πρόκληση της διατήρησης ενός τεχνολογικού πλεονεκτήματος έναντι της Ρωσίας. Οι ηγέτες της Ουκρανίας γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να ελπίζουν ότι θα νικήσουν τη Ρωσία σε έναν παραδοσιακό πόλεμο φθοράς και πρέπει να αξιοποιήσουν στο έπακρο την ευελιξία και την τεχνολογική εφευρετικότητα που έχει επιδείξει η χώρα από τον Φεβρουάριο του 2022. 

Καθώς οι προσπάθειες της Ουκρανίας στον πόλεμο των drone συνεχίζουν να εξελίσσονται, ο έξω κόσμος θα παρακολουθεί και θα μαθαίνει.   

atlanticcouncil.org


Σχόλια