ΚΥΠΡΟΣ: Αυτά τα κτήρια «θωρακίζονται» με ασπίδα προστασίας κατά των drone 


Συστήματα ανίχνευσης και αποτροπής για όλους τους εμπορικούς τύπους drone και UAV αναμένεται να θωρακίσουν κρίσιμες υποδομές της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι το τέλος του χρόνου
σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Πολίτης. 

Το πρώτο σύστημα αφορά την εγκατάσταση σε πέντε διαφορετικά σημεία, που δεν θα επιτρέπει τις πτήσεις εμπορικών μη επανδρωμένων πτητικών μέσων. Πρόκειται για το  Προεδρικό, το Αρχηγείο Αστυνομίας, τις Κεντρικές Φυλακές και τα δύο αεροδρόμια της χώρας. Το έργο εγκατάστασης του συστήματος ανέλαβε μετά από διαγωνισμό η ελληνική εταιρεία ADAPTIT.

Η ανίχνευση μη φίλιων drones εφαρμόζεται μέσω εξειδικευμένων αισθητήρων ραδιοσυχνοτήτων με εμβέλεια έως και 7χλμ. και η αποτροπή επιτυγχάνεται μέσω τεχνολογίας φραγής ηλεκτρομαγνητικών πεδίων με εμβέλεια έως και 1,5 χλμ.

«Σίγουρα στα μέτρα που η Πολιτεία λαμβάνει και συγκεκριμένα η Αστυνομία είναι η προστασία των αεροδρομίων με drone. Από ότι γνωρίζω είναι κάτι που χειρίζεται η αστυνομία», δήλωσε ο Α’ Λειτουργός Αεροπορικών Κινήσεων, Νίκος Νικολάου.

Το συνολικό κόστος του συστήματος αναμένεται να ανέλθει στα 2.1 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η προσφορά περιλαμβάνει και  5 πλήρως λειτουργικές φορητές μονάδες ώστε να αντιμετωπίζονται ad hoc επιχειρήσεις, όπως μεγάλες δημόσιες εκδηλώσεις

«Με την διάδοση των drones παρατηρείτε αυξημένη δραστηριότητα drones στα αεροδρόμιά μας. Είχαμε πρόσφατα κάποιες αναφορές από πιλότους ότι είχαν δει drones να πετούν σε ύψος που θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τα κινητά στις φυλακές αποτελούν ένα διαχρονικό πρόβλημα με πολλά από τα εγκλήματα ανά τα χρόνια να οργανώθηκαν μέσα από τα κελιά με την βοήθεια κινητών τηλεφώνων. Τέλος στην χρήση κινητών εντός των φυλακών έρχεται να βάλει η εγκατάσταση του νέου σύγχρονου συστήματος απενεργοποίησης των κινητών που αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέχρι το 2025. Ουσιαστικά ακόμα και αν κάποιος κατάδικος ή υπόδικος καταφέρει να έχει στα χέρια του συσκευή κινητού τηλεφώνου θα είναι πλέον…άχρηστη.

Τόσο το σύστημα anti- drones όσο και το σύστημα που θα απενεργοποιεί τα κινητά στις φυλακές χαρακτηρίζεται από τους δημιουργούς του ως πολύπλοκο, αλλά και πρωτοπόρο για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα.

omegalive.com



Σχόλια