Παρά τα στοιχεία, η Τουρκία υποβαθμίζει τη χρήση τουρκικού drone στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ


Ο Remzi Başbuğ, ιδιοκτήτης της τουρκικής εταιρείας Assuva Defense, επιδεικνύει τη λειτουργία ενός drone παρόμοιου με αυτό που χρησιμοποιήθηκε σε τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς.

Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος απέρριψε ως απλό ισχυρισμό τη χρήση τουρκικού drone σε τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς σε πολιτικούς και στρατιωτικούς στόχους στο Ισραήλ πέρυσι, ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση δεν έχει τέτοιες πληροφορίες παρά το γεγονός ότι ο κατασκευαστής στην Κωνσταντινούπολη επιβεβαίωσε ότι ήταν ένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του.

Ο Φουάτ Οκτάι, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και πρώην αντιπρόεδρος της Τουρκίας, απάντησε στην ανησυχία ενός βουλευτή της αντιπολίτευσης ότι η χρήση τουρκικού drone στην επίθεση θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στη χώρα, λέγοντας: «Δεν έχουμε τίποτα να επαληθεύσουμε ακρίβεια ενός τέτοιου περιστατικού».

Ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε από την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, τις Ταξιαρχίες Izz ad-Din al-Qassam, στις 21 Οκτωβρίου 2023 έδειξε ότι, ένα από τα drones που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου εναντίον ισραηλινών στόχων κατασκευάστηκε από την Remzi Başbuğ Assuva Savunma Sanayi με έδρα την Κωνσταντινούπολη. (Assuva Defense Industry). Το προπαγανδιστικό βίντεο παρουσίαζε την ταυτόχρονη χρήση τουλάχιστον τριών τουρκικών drones.

Το βίντεο έδειξε ένα Proton Elic RB-128, το τυπικό μοντέλο του οποίου πωλείται μεταξύ 40.000 και 60.000 δολαρίων. Με αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά, η τιμή του μπορεί να φτάσει τα 300.000 $.

Είναι ένα drone βιομηχανικού τύπου με λειτουργίες εναέριας επιτήρησης και ανίχνευσης υπεδάφους. Ο τουρκικός στρατός χρησιμοποιεί το drone για να αναγνωρίσει μεταλλικά αντικείμενα, χαρακώματα, νάρκες και πτώματα.

Σε αυτό το στιγμιότυπο από βίντεο, παρατηρούνται μαχητές της Χαμάς να προετοιμάζονται να αναπτύξουν ένα τουρκικό drone για βομβιστική επίθεση.

Η Assuva ανήκει σε έναν Τούρκο ονόματι Remzi Başbuğ, έναν 46χρονο από την κεντρική επαρχία Nevşehir. Συνδέθηκε στενά με την ισλαμιστική κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεχόταν VIP μεταχείριση σε κυβερνητικούς κύκλους και του παραχωρήθηκε πρόσβαση σε ανώτερους αξιωματούχους.

Έχοντας εργαστεί στο παρελθόν στη Γερμανία για έναν κατασκευαστή ανιχνευτών μετάλλων, ιδιαίτερα αυτών που χρησιμοποιούνται στο κυνήγι θησαυρών, ο Başbuğ μετέφερε την εμπειρία του στην Τουρκία ιδρύοντας την πρώτη του εταιρεία στις 26 Ιανουαρίου 2010, εστιάζοντας αρχικά στην πώληση διαφόρων ηλεκτρονικών gadget. Στη συνέχεια επεκτάθηκε στην κατασκευή drones και ανιχνευτών στην Τουρκία, ενσωματώνοντας λογισμικό και υλικό που κατασκευάζονται στην εγχώρια αγορά.

Το 2019 μετονόμασε την εταιρεία του, προσθέτοντας τη λέξη «Defence» στο όνομά της. Τα δεδομένα του εμπορικού μητρώου δείχνουν ότι είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης της εταιρείας.

Παραδίδει drones στον τουρκικό στρατό, μεταξύ άλλων πελατών, και μπορεί να κατασκευάσει ειδικά σχεδιασμένα drones σύμφωνα με τις συγκεκριμένες απαιτήσεις των πελατών. 

Μετά την εμφάνιση του βίντεο της Χαμάς στο διαδίκτυο, υπήρξε συνέντευξη στον τουρκικό Τύπο, κατά την οποία επιβεβαίωσε ότι ένα drone που κατασκευάστηκε από την εταιρεία του ήταν πράγματι αυτό που χρησιμοποιήθηκε στο βίντεο. Είπε ότι δεν ήξερε πώς το drone κατέληξε στην κατοχή της Χαμάς, δηλώνοντας ότι drones από την εταιρεία του εξάγονται σε περισσότερες από 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Κορέας, της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Αλβανίας και πολλών στη Νότια Αμερική.

Αν και δεν ανέφερε το Ιράν ως μεταξύ των χωρών εξαγωγής σε αυτή τη συνέντευξη, σε άλλη συνέντευξη που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2023, πριν από την επίθεση της Χαμάς, ο Başbuğ ανέφερε συγκεκριμένα το Ιράν ως χώρα στην οποία είχε εξάγει drones.

Δήλωσε ότι τα drones που πωλούνται στο εξωτερικό θα μπορούσαν να αλλάξουν χέρια πολλές φορές, τονίζοντας ότι δεν έχει κανέναν έλεγχο σε τέτοιες μεταφορές. Είναι αξιοσημείωτο ότι η Τουρκία είναι μία από τις κύριες χώρες που χρησιμοποιεί το Ιράν για να εισάγει απαγορευμένα και διπλής χρήσης αγαθά για να υποστηρίξει το στρατιωτικό-βιομηχανικό του συγκρότημα, που συχνά διευκολύνεται από την φιλοϊρανική κυβέρνηση Ερντογάν, η οποία έχει επικριθεί ότι αγνόησε τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην καθεστώς μουλά για την υποστήριξη τρομοκρατικών δικτύων.

Nordic Monitor


Σχόλια