Πως η Εσθονία γίνεται κέντρο των εξελίξεων στον πόλεμο των drone



Εξετάζοντας την ανάπτυξη και την χρήση drones στον πόλεμο στην Ουκρανία, οι Εσθονοί ετοιμάζουν νέα προγράμματα, αλλάζουν δόγμα και ανανεώνουν την εκπαίδευση σε drones, για την περίπτωση που πρέπει να αποκρούσουν μια ρωσική εισβολή.  

Η Εσθονία, μια χώρα με πληθυσμό μόλις 1,3 εκατομμυρίων, εργάζεται σε αμυντικά συστήματα πεδίου μάχης των οποίων η τιμή είναι συχνά τάξεις μεγέθους φθηνότερη από παρόμοια συστήματα των ΗΠΑ.  

Το Defense One  είδε από κοντά αυτές τις προσπάθειες σε ένα ταξίδι που χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Άμυνας της Εσθονίας. 

Στο επίκεντρο πολλών από αυτές τις προσπάθειες βρίσκεται ο Aivar Hanniotti, ο άνθρωπος των ενόπλων δυνάμεων που βρίσκεται πίσω από οτιδήποτε σχετίζεται με την τεχνολογία και την ανάπτυξη των drone. Ανέλαβε τη δουλειά τον Ιανουάριο και είναι ήδη γνωστός στην ανθίζουσα βιομηχανία των drone της Εσθονίας. 
Η ομάδα του Hanniotti εργάζεται σε μια μακρά λίστα προγραμμάτων για τα συστήματα drones και counter-drone της Εσθονίας. Μεγάλο μέρος της δουλειάς γίνεται από μέλη της "Esthonia Defence League", μιας εθελοντικής οργάνωσης μερικής απασχόλησης που χρησιμεύει ως στρατιωτική βοηθητική δύναμη. Ο ίδιος ο Hanniotti είναι μέλος. 
Η ομάδα αυτή των πολιτών της Εσθονίας ασχολείται ενεργά με την υποστήριξη της Ουκρανίας και πολλά μέλη της Εσθονικής Αμυντικής Ένωσης βοηθούν τις ουκρανικές μονάδες παρέχοντάς τους υλικά και συστήματα όπως drones. Αυτό τους φέρνει σε επαφή με τα ουκρανικά στρατεύματα, τα οποία τους μεταφέρουν πληροφορίες, είπε ο Hanniotti, και αυτή η πρόσβαση στις εμπειρίες του πεδίου μάχης βοηθά στην προώθηση της καινοτομίας.  
Μεταξύ των προγραμμάτων που συνδέονται με την Ουκρανία είναι το «Angry Hedgehog», ένα σχέδιο για την παραγωγή ενός εγχώριου πυρομαχικού μικρού βεληνεκούς παρόμοιο με τα FPV drones της Ουκρανίας.
Τα drones αυτά θα έχουν προσαρμοσμένη διαμόρφωση και εμβέλεια έως και εννέα μίλια, είπε ο Hanniotti. Θα είναι εξοπλισμένα με τεχνητή νοημοσύνη για να καθοδηγεί τα drones μέχρι το τελευταίο μίλι. 
Ο Hanniotti είπε ότι το drone θα κοστίζει κάτω από 1.000 ευρώ και θα χρησιμοποιεί εξαρτήματα ευρωπαϊκής οροέλευσης. Θα υποβληθεί σε περαιτέρω δοκιμές τον Ιούνιο του 2024 και η Εσθονία σκοπεύει να παραδώσει 1.000 από αυτά στην Ουκρανία για να τα δοκιμάσει στο πεδίο.
Η τιμή είναι πολύ μικρότερη από παρόμοια πυρομαχικά μικρού βεληνεκούς, όπως το Rogue One των 94.000  $ . 
Άλλα έργα περιλαμβάνουν ένα σύστημα χειρός εντοπισμού drones  κατασκευής Εσθονίας, το οποίο ο Hanniottii εργάζεται για να το ολοκληρώσει τον επόμενο χρόνο, είπε.
Τέτοια συστήματα  χρησιμοποιούνται  ευρέως στην Ουκρανία και στο Σώμα  Πεζοναυτών των ΗΠΑ . 

Ένα άλλο έργο επιδιώκει την ανάπτυξη ενός φθηνού πυραύλου για την αναχαίτιση drones. Ένα βλήμα, που μέχρι στιγμής υπάρχει μόνο ως concept, έχει θεωρητική τιμή 2.000 ευρώ. Η τιμή είναι το ένα δέκατο του κόστους του πυραύλου APKWS, ενός από τους φθηνότερους πυραύλους anti-drone . Ο εν λόγω πύραυλος, ο οποίος θα βασίζεται σε εμπορικά διαθέσιμα εξαρτήματα, θα δοκιμαστεί στα τέλη του τρέχοντος έτους, είπε ο Hanniotti. 
Άλλα προγράμματα παρέχονται σχεδόν δωρεάν, όπως ένα σύστημα σχεδιασμένο από το Υπουργείο Άμυνας της Εσθονίας, που βασίζεται σε παθητικά συστήματα ραδιοανίχνευσης, για να εντοπίσει πιθανές τοποθεσίες του εχθρού. 
Μεταξύ 2024 και 2027, η Εσθονία θα δαπανήσει 220 εκατομμύρια ευρώ (περίπου 238 εκατομμύρια δολάρια) για περιπλανώμενα πυρομαχικά, σύμφωνα με ενημέρωση του Oliver Tüür, διευθυντή του Τμήματος Αμυντικού Σχεδιασμού στο Υπουργείο Άμυνας της Εσθονίας.  
Η Εσθονία σχεδιάζει μια ειδική μονάδα για τη λειτουργία περιπλανώμενων πυρομαχικών, είπε ο Ταγματάρχης Andrei Šlabovitš στο Defense One πέρυσι.  Η μονάδα αυτή  ίσως είναι η πρώτη ειδική μονάδα περιπλανώμενων πυρομαχικών που χώρας του ΝΑΤΟ. 
Η νέα τεχνολογία φέρνει νέα ερωτήματα, από το ποιες τακτικές θα χρησιμοποιήσουν μέχρι ποιες μονάδες πρέπει να τις χρησιμοποιήσουν.
Η νέα τεχνολογία χρειάζεται επίσης νέα εκπαίδευση, και η Εσθονία σχεδιάζει να εγκαινιάσει ένα εκπαιδευτικό κέντρο drone φέτος. Το κέντρο θα χρησιμεύσει επίσης ως πεδίο δοκιμών για νέες τεχνολογίες ηλεκτρονικού πολέμου. 
«Στο Defense League, έχουμε συνηθίσει να τα βγάζουμε πέρα ​​με μικρή χρηματοδότηση», είπε. «Έχουμε όλοι κίνητρο και θα θέλαμε να έχουμε γρήγορα αποτελέσματα». 


Σχόλια