Πανωλεθρία Τζο Μπάιντεν στο debate


Στην τηλεόραση δεν είναι μόνο να λες τα σωστά πράγματα, αλλά να τα λες και καλά
. Πρέπει να ξέρεις πώς να αντιμετωπίζεις αυτή την αδυσώπητη κάμερα που είναι καρφωμένη μπροστά σου σαν γεράκι, έτοιμη να σε κατασπαράξει όταν διστάζεις, σκοντάφτεις, μπερδεύεις τη γλώσσα και το βλέμμα σου.

 Κάπου 70 εκατομμύρια Αμερικανοί παρακολούθησαν το πρώτο debate μεταξύ του Δημοκρατικού πρόεδρου Τζο Μπάιντεν και του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του Ντόναλντ Τραμπ για να δουν τι είδους ηγέτης θα βρίσκεται στον Λευκό Οίκο από τη νέα χρονιά.

Οι δυο μονομάχοι -οι γηραιότεροι υποψήφιοι στην ιστορία των προεδρικών εκλογών -ήταν εκεί για να παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους, αλλά πάνω απ’ όλα τον εαυτό τους: Προσπαθώντας να φανούν αξιόπιστοι και ελκυστικοί σε εκείνο το 10% των ψηφοφόρων που δηλώνουν ακόμη αναποφάσιστοι.

Και στη γλώσσα του σώματος ο Μπάιντεν υπέστη σφοδρή ήττα! «Πραγματικά δεν ξέρω τι είπε στο τέλος αυτής της πρότασης. Ούτε νομίζω ότι ξέρει τι είπε». Αυτό ήταν το δηλητηριώδες βέλος με το οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ χτύπησε τον στόχο του. Εναν Μπάιντεν που φαινόταν διστακτικός, τραύλιζε, μιλούσε με σπασμένη φωνή και έχανε συχνά τον ειρμό της σκέψης του στις απαντήσεις, που έδινε.

Αν ο πρόεδρος Μπάιντεν προσπάθησε με καλή προετοιμασία να αποδείξει ότι τα 81 του χρόνια δεν πρέπει να ανησυχούν τους ψηφοφόρους, απέτυχε οικτρά. Φάνηκε να απαντά … προκατασκευασμένα, αλλά μερικές φορές εκστόμιζε κάποιες φράσεις ακατάληπτες.

Η πιο δραματική στιγμή ήταν μάλιστα στην αρχή της συζήτησης, όταν μιλούσε για τη μετανάστευση. Ο πρόεδρος στάθηκε άφωνος, κοιτάζοντας το αναλόγιό του και χωρίς να εξηγήσει τις ιδέες του.

Από την άλλη πλευρά, ο Τραμπ είχε έναν πιο επιθετικό τόνο, αλλά για άλλη μια φορά δεν παρέλειψε υπερβολές και ψέματα . Όπως για παράδειγμα όταν υποστήριξε ότι οι μόνες θέσεις εργασίας που δημιούργησε ο Μπάιντεν ήταν για μετανάστες. Ή ότι οι μετανάστες ζουν σε πολυτελή ξενοδοχεία στη Νέα Υόρκη.

Σε κάθε περίπτωση, μια προεδρική τηλεμαχία δεν είναι αστείο. Ο κόσμος περιμένει να κυλήσει αίμα, να δει χτυπήματα νοκ-άουτ, κάτι που θα διαλύσει την ομίχλη για το ποιον θα ψηφίσει. Και στο πρώτο debate ο Μπάιντεν «τραυματίστηκε» σοβαρά. Και το χειρότερο: Εμφανίστηκε να μην το καταλαβαίνει, λέγοντας στο τέλος της τηλεμαχίας το αμίμητο: «Καλά τα πήγα…»

Ηδη, πληθαίνουν οι φωνές στους Δημοκρατικούς να πειστεί ο Μπάιντεν να βγει από την κούρσα. Μήπως και βρεθεί την τελευταία στιγμή κάποιος ή κάποια που θα αναλάβει τον δύσκολο ρόλο να ανακόψει την πορεία του Τραμπ προς τον Λευκό Οίκο… Όταν γεράσουν τ` άλογα, τα σκοτώνουν άλλωστε…

Σχόλια