CNN: Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Χεζμπολάχ μπορεί να κατακλύσει το "Iron Dome" του Ισραήλ σε ολοκληρωτικό πόλεμο

Το σύστημα Iron dome εκτοξεύει πυραύλους αναχαίτισης σε ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο στην ισραηλινή πόλη Κατζρίν στα Υψίπεδα του Γκολάν, 17 Μαΐου 2024

Ένα άρθρο του CNN την Πέμπτη αναφέρει ότι, Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι μοιράζονται σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την πιθανή ευπάθεια της βόρειας αεράμυνας του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του περίφημου συστήματος Iron Dome, σε περίπτωση πλήρους κλίμακας σύγκρουσης με τη Χεζμπολάχ.

Την περασμένη Τρίτη, η Χεζμπολάχ μοιράστηκε ένα βίντεο που τραβήχτηκε από ένα από τα ιρανικά drone της, που πέταξε ανενόχλητα πάνω από  περιοχές του βόρειου Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης  στρατιωτικής ναυτικής βάσης και του νοσοκομείου Rambam στη Χάιφα. Είναι ενδιαφέρον ότι το βίντεο που δημοσιεύτηκε παρέλειψε περιοχές που είναι κινεζικές ιδιοκτησίες στο λιμάνι της Χάιφα.

Ο αρχηγός του επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού, Υποστράτηγος Χέρζι Χαλέβι, δήλωσε σε απάντηση: «Χθες η Χεζμπολάχ δημοσίευσε ένα βίντεο με μια ικανότητα που γνωρίζουμε και προετοιμάζουμε τις λύσεις για να αντιμετωπίσουμε τέτοιες και άλλες δυνατότητες, των οποίων την εφαρμογή θα δείτε επίσης εν ευθέτω χρόνω».

Όμως, όπως είπε αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν στο CNN την Πέμπτη, «Το γεγονός ότι καταφέραμε να κρατήσουμε το μέτωπο για τόσο καιρό ήταν ένα θαύμα. Μπαίνουμε σε μια πολύ επικίνδυνη περίοδο, όπου ενδεχομένως κάτι θα μπορούσε να συμβεί με μικρή προειδοποίηση».

Τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν στο CNN, ότι το εκτεταμένο οπλοστάσιο πυραύλων και drones της τρομοκρατικής ομάδας που υποστηρίζεται από το Ιράν, θα μπορούσε δυνητικά να κατακλύσει αυτές τις άμυνες. Μια πηγή εξοικειωμένη με την αξιολόγηση της απειλής τόνισε μια βασική ανησυχία: την πιθανή χρήση από τη Χεζμπολάχ ενός σημαντικού αριθμού πυρομαχικών και πυραύλων ακριβείας καθοδήγησης. Αυτή η ικανότητα θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική πρόκληση για το δίκτυο αεράμυνας του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος Iron Dome που είναι κρίσιμο για την αναχαίτιση των εισερχόμενων βλημάτων.

Αυτές οι αναχαιτίσεις έχουν ενταθεί καθώς το Ισραήλ σηματοδοτεί όλο και περισσότερο στους Αμερικανούς αξιωματούχους τις προετοιμασίες του για μια πιθανή χερσαία και αεροπορική επίθεση στον Λίβανο. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν στο CNN την Τετάρτη, το Ισραήλ έχει κοινοποιήσει σχέδια για ανακατανομή πόρων από τη νότια Γάζα στο βόρειο Ισραήλ εν αναμονή μιας πιθανής επιχείρησης κατά της Χεζμπολάχ.

Ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης δήλωσε: «Η εκτίμησή μας δείχνει ότι ορισμένες συστοιχίες  Iron Dome μπορεί να υπερφορτωθούν» σε ένα τέτοιο σενάριο. Αυτή η κατάσταση υπογραμμίζει τις περίπλοκες στρατηγικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Ισραήλ και τους πιθανούς περιορισμούς ακόμη και προηγμένων αμυντικών συστημάτων, έναντι ενός αποφασισμένου και καλά εξοπλισμένου αντιπάλου.

Η τυπική συστοιχία πυραύλων αεράμυνας αποτελείται από μια μονάδα ραντάρ, μια μονάδα ελέγχου πυραύλων και αρκετούς εκτοξευτές, όλα βρίσκονται στην ίδια τοποθεσία. Αντίθετα, το Iron Dome είναι κατασκευασμένο για να αναπτύσσεται σε διασπαρμένο σε διάφορα σημεία. Κάθε εκτοξευτής, που περιέχει 20 βλήματα, αναπτύσσεται ανεξάρτητα και λειτουργεί εξ αποστάσεως μέσω ασφαλούς ασύρματης σύνδεσης. Το  πρώτο Iron Dome αναπτύχθηκε στις 27 Μαρτίου 2011, κοντά στο Beer Sheva. Η απόδοση του συστήματοςτους τελευταίους μήνες, είχε τα παρακάτω αναφερόμενα αποτελέσματα:

Απρίλιος: 8 από 10 στόχους (80%)

Αύγουστος: 22 από 28 (79%)

Οκτώβριος: 3 από 9 (33%)

Σύνολο: 33 από 47 στόχους (70%)

Αν και το σύστημα έχει υποστεί τεχνικές βελτιώσεις-αναβαθμίσεις και πολλά περισσότερα συστήματα είναι διαθέσιμα σήμερα σε σύγκριση με το 2011, η πραγματικότητα είναι ότι σε κάθε εμπλοκή το Iron Dome μπορεί να προστατεύσει μόνο από έναν δεδομένο αριθμό πυραύλων. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν ο εχθρός εκτοξεύσει περισσότερους πύραυλους και drones. Επίσης, έχει αποδειχθεί τους τελευταίους μήνες, ότι το Iron Dome δεν είναι τόσο αποτελασματικό στο να εντοπίζει και καταρρίπτει τα drones της Χεζμπολάχ.

Στις αρχές Ιουνίου, η Χεζμπολάχ δημοσίευσε πλάνα που φέρεται να απεικονίζουν μια επίθεση με drone που προκάλεσε ζημιές σε μια συστοιχία Iron Dome, σε  στρατιωτική εγκατάσταση στο βόρειο Ισραήλ. 

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης θεωρούν αυτό το περιστατικό ως πιθανώς το πρώτο τεκμηριωμένο επιτυχημένο χτύπημα εναντίον συστήματος Iron Dome.

Ενώ οι IDF δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν για κάποια ζημιά στο Iron Dome, δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν ότι Ισραηλινοί στρατιωτικοί είχαν εκφράσει ανησυχίες για τις πιθανές ευπάθειες του συστήματος, ιδιαίτερα στο βορρά. Αυτοί οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι φέρεται να έχουν αιφνιδιαστεί από την πολυπλοκότητα των επιθέσεων της Χεζμπολάχ μέχρι στιγμής.

Ο Αρχηγός του Επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού, Υποστράτηγος Χέρτσι Χαλέβι, επισκέφθηκε την Τετάρτη συστοιχίες αεράμυνας στα βόρεια σύνορα και είπε: «Είμαστε πάνω από οκτώ μήνες σε έναν μακρύ πόλεμο και εσείς είστε πάνω από οκτώ μήνες επιφορτισμένοι με την αεράμυνα, που είναι μια περίπλοκη άμυνα. Αυτή η άμυνα προσφέρει μεγάλη ασφάλεια στους πολίτες και στις IDF, αλλά δεν είμαστε ικανοποιημένοι με αυτό, έχουμε πολλές άλλες δυνάμεις IDF που συμμετέχουν σε μια επίθεση στη Χεζμπολάχ. Και σήμερα σκοτώσαμε επίσης μερικούς από τους ακτιβιστές τους».

Jewishpress.com


Σχόλια