Τουρκία: Έτοιμη για τρίτο παγκόσμιο πόλεμο ή στρατηγική καλλιέργειας κλίματος εκφοβισμού σε Ελλάδα και Κύπρο;


Μπάμπης Παπασπύρος

Σε πρόσφατη ανακοίνωση, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε πως η χώρα είναι πλήρως προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου. Η δήλωση αυτή έρχεται σε μια περίοδο εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και εγείρει ερωτήματα για τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας.

Οι Δηλώσεις του Υπουργείου Άμυνας

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας τονίζει την ετοιμότητα της χώρας για μια ενδεχόμενη παγκόσμια σύρραξη, επισημαίνοντας ότι οι εκτιμήσεις και τα σχέδια της χώρας ανανεώνονται συνεχώς. «Αν ρωτάτε αν υπάρχει κίνδυνος ενός ολοκληρωτικού τρίτου παγκόσμιου πολέμου όπως στον πρώτο και δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, φυσικά και είναι μια πιθανότητα. Ως Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, κάνουμε τις εκτιμήσεις μας σχετικά με την άμυνα και την ασφάλειά μας και κάνουμε όλα τα σχέδιά μας που πρέπει να επικαιροποιηθούν υπό το φως των νέων εκτιμήσεων. Μπορούμε εύκολα να πούμε ότι είμαστε μία από τις πιο προετοιμασμένες χώρες», αναφέρει η ανακοίνωση.

Αυτή η δήλωση, με τη φρασεολογία της και την ένταση που αποπνέει, προκαλεί έντονο προβληματισμό σε διεθνές επίπεδο. Ειδικά στην Ελλάδα, οι αντιδράσεις είναι έντονες, δεδομένων των συνεχιζόμενων εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Οι Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk, έκανε αναφορά στη χρήση των ελληνικών νησιών για πολεμικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή. Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Από την αρχή προειδοποιούσαμε τους παράγοντες στην Ευρώπη για την ελληνοκυπριακή διοίκηση. Το γεγονός ότι αυτός ο τόπος και τα ελληνικά νησιά χρησιμοποιούνται για επιχειρήσεις στην Μέση Ανατολή δεν θα ωφελήσει ούτε την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση ούτε την Ελλάδα. Η συμβουλή μας, αυτό που είπαμε στους Έλληνες, είναι να μείνετε μακριά από αυτά τα θέματα, γιατί όταν εμπλακείτε με αυτόν τον τρόπο στους εν εξελίξει πολέμους στην Μέση Ανατολή, αν γίνετε μέρος αυτών, θα έρθει η φωτιά και θα σας βρει».

Η Αντίδραση Ελληνικών ΜΜΕ

Το ελληνικό κανάλι ΣΚΑΙ παρουσίασε εκτενές ρεπορτάζ για τις τουρκικές δηλώσεις και την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Τουρκίας. 

Ο ανταποκριτής του καναλιού στην Τουρκία εξέφρασε τον φόβο και την ανησυχία του για τις εξελίξεις και τόνισε την ανάγκη για προσοχή αυτό το διάστημα...

Η δήλωση αυτή, σε συνδυασμό με τις αναφορές σε τουρκικό ρεπορτάζ για την εμβέλεια των πυραύλων εδάφους-εδάφους Ταϊφούν, που παρουσιάσθηκαν απ το ΣΚΑΙ σε χάρτη δυο φορές, εντείνει το κλίμα ανησυχίας στην περιοχή.

Αυτό το κλίμα ανησυχίας δεν είναι ανεξήγητο. Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν μια μακρά ιστορία εντάσεων και αντιπαραθέσεων, ιδιαίτερα όσον αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Στρατηγική Επίδειξη Δύναμης & Προετοιμασία για Πόλεμο ή Στρατηγική εκφοβισμού;

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας και οι δηλώσεις του Χακάν Φιντάν εγείρουν το ερώτημα αν πρόκειται για μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια εκφοβισμού και καλλιέργειας ενός πολεμικού κλίματος, με σκοπό να πιέσουν την Ελλάδα και την Κύπρο για υποχωρήσεις σε ζητήματα κυριαρχίας.

Από την πλευρά της, η Τουρκία προσπαθεί να ενισχύσει τη θέση της στην περιοχή, χρησιμοποιώντας την στρατιωτική της ισχύ ως μέσο πίεσης. Η αναφορά στην ετοιμότητα για έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο μπορεί να θεωρηθεί ως μέρος αυτής της στρατηγικής. Επίσης, η αναφορά στην χρήση των ελληνικών νησιών για επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή στοχεύει να υπονομεύσει τη νομιμοποίηση της ελληνικής παρουσίας στην περιοχή.

Η Ανάγκη για Διάλογο

Σε αυτό το κλίμα έντασης, ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι πιο απαραίτητος από ποτέ. Η συνέχιση των διμερών επαφών και η προσπάθεια για ειρηνική επίλυση των διαφορών είναι κρίσιμη. Η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει σταθερή στις θέσεις της, αλλά και ανοικτή σε διάλογο, επιδιώκοντας την αποκλιμάκωση της έντασης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι διεθνείς οργανισμοί έχουν επίσης ρόλο να παίξουν, ενθαρρύνοντας τον διάλογο και προωθώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Συμπεράσματα

Η ανακοίνωση της Τουρκίας για την ετοιμότητά της για έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο είναι σίγουρα ανησυχητική και αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής επίδειξης δύναμης. Ωστόσο, η αντίδραση σε αυτές τις προκλήσεις δεν πρέπει να είναι ο φόβος και η αβεβαιότητα, αλλά η προσεκτική και αποφασιστική διπλωματία.

Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση, να ενισχύσει τις αμυντικές της δυνατότητες και να συνεχίσει να επιδιώκει την ειρηνική επίλυση των διαφορών της με την Τουρκία. 

Η ειρήνη και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι προς το συμφέρον όλων των εμπλεκόμενων πλευρών και της διεθνούς κοινότητας στο σύνολό της.

Σχόλια