Το πρόγραμμα της Πολωνίας "Ανατολική Ασπίδα"

Η Πολωνία ανακοίνωσε στις 27 Μαΐου 2024 την έναρξη του προγράμματος "Ανατολική Ασπίδα", με στόχο την ενίσχυση της επιτήρησης και της άμυνας στα ανατολικά σύνορα της χώρας με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Αυτό το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή οχυρώσεων και εμποδίων για την προστασία του πολωνικού εδάφους και την υποστήριξη των στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η ασφάλεια των πολιτών.

Το πρόγραμμα "Ανατολική Ασπίδα" αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής της πολωνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων απειλών, όπως κυβερνοεπιθέσεις, απόπειρες εμπρησμού και παράνομη μεταφορά μεταναστών. Η πολωνική κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του Πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ, ανακοίνωσε επενδύσεις άνω των 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση των δυνατοτήτων επιτήρησης και άμυνας.
Στοιχεία και Στόχοι του Προγράμματος
Ο Υπουργός Άμυνας, Βλαντισλάβ Κοσινιάκ-Καμύς, περιέγραψε την "Ανατολική Ασπίδα" ως μια σειρά από οχυρώσεις και φράγματα, με ολοκληρωμένη επιτήρηση του εναέριου χώρου και αναβαθμίσεις στα υπάρχοντα συστήματα άμυνας

Διάγραμμα από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Πολωνίας που δείχνει το προτεινόμενο σύστημσ (Πηγή εικόνας: Poland MoD)

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Γουιέσλαβ Κουκούλα, ανέφερε ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει δίκτυο συστημάτων επιτήρησης, συστήματα Ηλεκτρονικού Πολέμου, anti-drone συστήματα, αντι-αρματικά εμπόδια και τάφρους, καταφύγια και πιθανά ναρκοπέδια, με στόχο την αποτροπή επιθέσεων.

Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από την πολωνική κυβέρνηση, η οποία δαπανά πάνω από το 4% του ΑΕΠ της για την άμυνα, με πρόσθετη υποστήριξη που επιδιώκεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κατασκευή ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2024 και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2028, με συνολικό κόστος που υπολογίζεται σε αρκετά δισεκατομμύρια ζλότυ.
Συνεργασία με Βαλτικές Χώρες και Ενίσχυση Υφιστάμενων Οχυρώσεων
Η "Ανατολική Ασπίδα" περιλαμβάνει συνεργασία με τις βαλτικές χώρες Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία. Σημειώνεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε χτίσει έναν φράχτη αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων στα σύνορα με τη Λευκορωσία το 2021 για την αντιμετώπιση της μαζικής εισροής μεταναστών. Η σημερινή φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση σκοπεύει να ενισχύσει αυτόν τον φράχτη, αν και θα αποτελέσει ξεχωριστό έργο από την "Ανατολική Ασπίδα".
Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μέρος μιας συνολικής προσέγγισης για την ενίσχυση των αμυντικών ικανοτήτων της χώρας, με κύριους στόχους τη βελτίωση των δυνατοτήτων ανίχνευσης, τον περιορισμό της κινητικότητας του εχθρού, την ενίσχυση της κινητικότητας των πολωνικών δυνάμεων και την προστασία των πολιτών. Για την επίτευξη αυτών των στόχων, η Πολωνία θα χρησιμοποιήσει συνδυασμό προηγμένων τεχνολογιών επιτήρησης και φυσικών οχυρώσεων.
Η ενίσχυση των συνόρων της Πολωνίας αντικατοπτρίζει τις αυξανόμενες ανησυχίες για την ασφάλεια στην Ανατολική Ευρώπη, και αποτελεί το μεγαλύτερο έργο ενίσχυσης της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Πολωνία επιδιώκει να ενισχύσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, εν μέσω αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων.

Σχόλια