«Θετικά» εξετάζει η Χαμάς την πρόταση- Συνεχίζει τις επιχειρήσεις στη Ράφα ο ισραηλινός στρατός
«Θετικά» εξετάζει η Χαμάς την πρόταση του Ισραήλ για εκεχειρία, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η οργάνωση το απόγευμα της Παρασκευής.
Η πρόταση εκεχειρίας, την οποία παρουσίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, περιλαμβάνει τρεις φάσεις και προβλέπει απελευθέρωση ομήρων, απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων αλλά και σχέδια για την ανοικοδόμηση των καταστραμμένων περιοχών της Γάζας.
Ωστόσο, οι ακριβείς όροι της πρότασης δεν έχουν δημοσιοποιηθεί και το Ισραήλ προειδοποίησε ότι οι «όροι» για την επίτευξη «μόνιμης κατάπαυσης του πυρός» στην Γάζα δεν έχουν μεταβληθεί στο ισραηλινό σχέδιο και περιλαμβάνουν την «καταστροφή» της Χαμάς, καθώς και την «απελευθέρωση όλων των ομήρων», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού.
«Σύμφωνα με την πρόταση, το Ισραήλ θα συνεχίσει να επιμένει ώστε οι όροι αυτοί να εκπληρωθούν πριν από την εφαρμογή μίας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός. Η ιδέα ότι το Ισραήλ θα αποδεχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός πριν εκπληρωθούν αυτοί οι όροι είναι καταδικασμένη σε αποτυχία», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις του επιχειρούν σε κεντρικά τμήματα της Ράφα και συνεχίζει να δίνει στη δημοσιότητα εικόνες από τα τούνελ που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.
Από την πλευρά του, ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ διαβεβαίωσε τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου για την υποστήριξή του ως προς τον οδικό χάρτη για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στην Γάζα, ένα σχέδιο που απορρίφθηκε από τους ακροδεξιούς κυβερνητικούς εταίρους του Ισραηλινού πρωθυπουργού.
«Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοήσει την σημαντική ομιλία του προέδρου Μπάιντεν», δήλωσε με ανάρτησή του στο Χ ο Γιαΐρ Λαπίντ αναφερόμενος στην ομιλία του αμερικανού προέδρου κατά την οποία αποκάλυψε έναν οδικό χάρτη για την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με τον Τζο Μπάιντεν, η πρώτη φάση του σχεδίου προβλέπει την εφαρμογή καθολικής κατάπαυσης του πυρός που θα συνοδεύεται από την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τις «κατοικημένες ζώνες της Γάζας» για διάστημα έξι εβδομάδων. Ο τερματισμός των μαχών, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, θα συνοδευθεί από την απελευθέρωση ορισμένων ομήρων, κυρίως των γυναικών και των ασθενών, και την αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές.
«Μία συμφωνία υπάρχει στο τραπέζι» και η ισραηλινή κυβέρνηση «πρέπει να την αρπάξει», δήλωσε ο Λαπίντ, διαβεβαιώνοντας τον Νετανιάχου ότι θα έχει την υποστήριξή του «για μία συμφωνία για τους ομήρους, αν οι Μπεν Γκβιρ και ο Σμότριχ (σ.σ.: οι δύο ακροδεξιοί κυβερνητικοί εταίροι) αποχωρήσουν από την κυβέρνηση».
Τη στήριξή της στις προσπάθειες Μπάιντεν για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς εξέφρασε η ηγεσία της ΕΕ, με αναρτήσεις στο Χ της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. Υπέρ του αμερικανικού σχεδίου δήλωσε και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είχε ξεχωριστές τηλεφωνικές επικοινωνίες την Παρασκευή με τους υπουργούς Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, της Τουρκίας και της Ιορδανίας, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προκειμένου να συζητήσουν την πρόταση του Ισραήλ.
Εξάλλου, την Κυριακή η Αίγυπτος θα φιλοξενήσει συνάντηση ανάμεσα σε Αμερικανούς, Αιγύπτιους και Ισραηλινούς αξιωματούχους με θέμα «το πλήρες άνοιγμα του συνοριακού περάσματος της Ράφα» προς την Λωρίδα της Γάζας, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Qahera News.
Επικαλούμενο «υψηλόβαθμο αξιωματούχο», το δίκτυο υπενθύμισε ότι το Κάιρο απαιτεί «πλήρη απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων» από τον συνοριακό σταθμό της Ράφα ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Λωρίδα της Γάζας, κομβικό σημείο εισόδου της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον ρημαγμένο παλαιστινιακό θύλακα.
Το Ισραήλ κατέλαβε το συνοριακό πέρασμα της Ράφα τον Μάιο κατά την διάρκεια της επίθεσης του ισραηλινού στρατού κατά της πόλης της Ράφα, στο νότιο άκρο της λωρίδας της Γάζας.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.