Μετά τη Χεζμπολάχ ο Φιντάν προειδοποιεί την Κύπρο να μείνει μακριά από τον πόλεμο του Ισραήλ


Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν υποστήριξε τη Δευτέρα ότι  η Κύπρος γίνεται «κέντρο επιχειρήσεων» στον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας, προειδοποιώντας τον μεσογειακό γείτονά της να μην γίνει μέρος της ευρύτερης σύγκρουσης.

«Βλέπουμε συχνά σε αναφορές πληροφοριών ότι ορισμένες χώρες χρησιμοποιούν την ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου ως βάση, ιδιαίτερα για επιχειρήσεις στη Γάζα», δήλωσε ο Φιντάν στην τουρκική τηλεόραση HaberTurk σε αποκλειστική συνέντευξη. Δεν διευκρίνισε τη φύση των αναφορών πληροφοριών. 
«Όταν γίνετε μέρος των συνεχιζόμενων πολέμων στη Μέση Ανατολή, αυτή η φωτιά θα έρθει και θα σας βρει επίσης», πρόσθεσε ο Φιντάν. «Και καθώς μοιραζόμαστε την ίδια γεωγραφία, θα έρθει και θα χτυπήσει και εμάς. Η συμβουλή μας προς αυτούς είναι να μείνουν μακριά από τη σύγκρουση».

Η Τουρκία κατηγόρησε την Κύπρο ότι επέτρεψε τη χρήση δύο βρετανικών βάσεων στο νησί για αποστολές αμερικανικών όπλων στο Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα. Ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία ούτε το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αναγνωρίσει τη χρήση των βάσεων στον πόλεμο παρά μόνο για ανθρωπιστικούς σκοπούς.
Ο Φιντάν περιέγραψε τη χρήση των βάσεων ως βάσεις υλικοτεχνικής υποστήριξης για  ανθρωπιστική βοήθεια ως «μια δραστηριότητα που κρύβει το καθεστώς τους ως στρατιωτικής βάσης».
Η προειδοποίηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών τη Δευτέρα ήρθε λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα απείλησε την Κύπρο την περασμένη Τετάρτη, ισχυριζόμενος ότι είχαν ενημερωθεί ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα αεροδρόμια και τις βάσεις της Κύπρου εάν η Χεζμπολάχ χτυπούσε ισραηλινά αεροδρόμια.
Μια τέτοια προοπτική «θα σήμαινε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι μέρος του πολέμου και η αντίσταση θα το αντιμετωπίσει ως μέρος του πολέμου»,  είπε ο Νασράλα.
 

Οι δηλώσεις του ήρθαν ως απάντηση στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ότι «εγκρίθηκαν τα επιχειρησιακά σχέδια για μια επίθεση στον Λίβανο».
Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, με τη σειρά του, αρνήθηκε τον ισχυρισμό, λέγοντας ότι η χώρα του «δεν εμπλέκεται σε καμία περίπτωση» σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή ή αλλού.

 al-monitor


Σχόλια