Ουκρανία και Μολδαβία ξεκίνησαν ενταξιακές συνομιλίες με την Ε.Ε.


Ενταξιακές συνομιλίες με την Ουκρανία και την Μολδαβία ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Ένωση
σε διακυβερνητική διάσκεψη στο Λουξεμβούργο

Μια δεκαετία έχει περάσει αφότου τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν τη χερσόνησο της Κριμαίας για να αποτρέψουν τη χώρα από το να πλησιάσει τη Δύση, θετοντας σε κίνηση μια αλυσίδα γεγονότων που έθεσαν τους δύο γείτονες στον δρόμο του πολέμου.

«Μαζί, μπορούμε να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη, πιο ασφαλή και ευημερούσα Ευρώπη για όλους. Τώρα ας εργαστούμε όλοι για να το πραγματοποιήσουμε. Ας είμαστε δίκαιοι και ειλικρινείς. Ο δρόμος θα είναι μακρύς και δεν θα ειναι παντα ευκολος. Τα κράτη μέλη θα αποφασίσουν πότε η Ουκρανία πληροί τις προϋποθέσεις για να προχωρήσει με βάση την αντικειμενική πρόοδο. Αλλά με ακλόνητη αποφασιστικότητα, είμαστε βέβαιοι ότι η Ουκρανία μπορεί να τα καταφέρει. Θα σας στηρίζουμε σε κάθε σας βήμα. Δεν είστε μονοι. Είμαστε μαζί σας», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Χάτζα Λαμπίμπ

Οι συνομιλίες και με τις δυο χωρες μπορεί να χρειαστούν αρκετα χρόνια για να ολοκληρωθούν.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Μολδαβία είναι αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης, με κοινή ιστορία, κοινή κληρονομιά και κοινό πολιτισμό», συμπλήρωσε η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου.

Η Ουκρανία και η Μολδαβία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στην ΕΕ αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022. 

euronews.com


Σχόλια