Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτυγχάνουν στη μοιρασιά της «πίτας» των μεγάλων θέσεων


Οι ηγέτες της ΕΕ δεν κατάφεραν να επαναφέρουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για άλλη μια θητεία ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το βράδυ της Δευτέρας, παρά τις διαβεβαιώσεις τις τελευταίες ημέρες από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι ήταν κοντά στην επίτευξη συμφωνίας, είπαν τρεις διπλωμάτες της ΕΕ στην Politico.

«Δεν υπάρχει συμφωνία απόψε», δήλωσε στους δημοσιογράφους αργά το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μετά το δείπνο των ηγετών.
Υπήρχαν μεγάλες προσδοκίες καθώς οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες, με την ελπίδα ότι οι τέσσερις πρώτες θέσεις στο μπλοκ θα μοιραστούν μεταξύ του σημερινού συνασπισμού του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων.
Μιλώντας στο G7 στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ο Γάλλος πρόεδρος, ένας από τους κύριους μεσίτες στη συμφωνία για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας, είπε ότι πιστεύει ότι οι συνομιλίες της Δευτέρας θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μια απόφαση αρχής.
«Είναι μια συζήτηση που γίνεται μεταξύ των 27 ατόμων, έχουμε επικοινωνήσει μεταξύ μας. Φαίνεται ότι είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας τις επόμενες ημέρες, την επόμενη εβδομάδα».
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς επανέλαβε αργότερα αυτά τα σχόλια, λέγοντας ότι πιστεύει ότι μια απόφαση για τις κορυφαίες θέσεις στις Βρυξέλλες θα έρθει γρήγορα.
Ο Σολτς δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Axel Springer» στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7: «Τώρα θα ληφθούν πολύ γρήγορα οι αποφάσεις για τις πιο σημαντικές θέσεις που πρέπει να καλυφθούν στην Ευρώπη για να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να κινηθεί».
Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν προγραμματιστεί να συναντηθούν ξανά στις Βρυξέλλες στις 27-28 Ιουνίου, ελπίζοντας να καταλήξουν σε συμφωνία για τους ηγέτες της Ένωσης πριν από την ψηφοφορία για τον επόμενο πρόεδρο της Επιτροπής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Ιουλίου.
Η άνοδος της ακροδεξιάς αλλάζει το σκηνικό
Στον απόηχο των ευρωεκλογών, προέκυψε πρόωρη συναίνεση για τον διορισμό της Γερμανίδας φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Πορτογάλου Αντόνιο Κόστα ως Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Μαλτέζας Ρομπέρτα Μετσόλα ως Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. , και η Εσθονή Κάγια Κάλλας ως Υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής.
Ωστόσο, μετά την ήττα του κόμματος του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν από την ακροδεξιά στις εκλογές, η απόφασή του να διαλύσει το γαλλικό κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές φάνηκε να επιταχύνει τις συζητήσεις για ανώτερες θέσεις. Διότι συνήθως, αυτές οι διαπραγματεύσεις χρειάζονται εβδομάδες.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες τόνισαν την ανάγκη για συνέχεια, δεδομένων των εξελίξεων στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και την πιθανή επιστροφή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Ωστόσο, οι ελπίδες για μια γρήγορη συμφωνία εξατμίστηκαν το βράδυ της Δευτέρας, καθώς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο νικητής των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζήτησε περισσότερες παραχωρήσεις και περισσότερη εξουσία μεταξύ των κορυφαίων θέσεων.
Όπως ήταν αναμενόμενο, το ΕΛΚ ήθελε να επαναδιορίσει την φον ντερ Λάιεν και την Μετσόλα.
Το κόμμα πρότεινε επίσης στους Σοσιαλιστές να χωριστεί η θητεία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε δύο μέρη, το καθένα διάρκειας δυόμισι ετών, από τα οποία το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα λάβει ένα μέρος. Αλλά αυτό με τη σειρά του εξόργισε τους Σοσιαλιστές και τους Δημοκρατικούς, που ήλπιζαν να κερδίσουν τη δουλειά του Κόστα
Αμέσως μετά την αποτυχία των συνομιλιών, άρχισε το παιχνίδι ευθυνών.
«Αυτό ήταν αλαζονεία από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος», ανέφερε το Politico, επικαλούμενο έναν αξιωματούχο της ΕΕ, «απαιτώντας μια εντολή μόνο για δυόμισι χρόνια, δημιουργήθηκε ένα μεγάλο πρόβλημα αντίληψης για τους Σοσιαλιστές, οι οποίοι θα τεθούν σε δύσκολη θέση».


The Hellenic Information Team



Σχόλια