Το Πεντάγωνο φιλοξένησε τον αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων του Λιβάνου σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τον πόλεμο Ισραήλ-Χεζμπολάχ


Η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει οι ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου να αναπτυχθούν κοντά στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου για να βοηθήσουν στην εκτόνωση μιας δυνητικά εκρηκτικής σύγκρουσης με τη Χεζμπολάχ. Αλλά πρώτα, ο ΑΓΕΕΘΑ του Λιβάνου πρέπει να μπορεί να πληρώνει τους μισθούς των στρατιωτών του.

Ο Αρχηγός Γενικού  Επιτελείου του Λιβάνου, συναντήθηκε με ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν και βουλευτές του Κογκρέσου αυτή την εβδομάδα κατά την πρώτη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.
Η επίσκεψη του στρατηγού Τζόζεφ Αούν, η πρώτη από τον Φεβρουάριο του 2023 στην Ουάσιγκτον, έρχεται καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει να αποτρέψει τον ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, καθώς οι δύο πλευρές εξαπολύουν ολοένα και πιο θανατηφόρες βολές  αντιποίνων, στα νότια σύνορα του Λιβάνου ανάμεσα στα σύνορα του Ισραήλ.


Ο Αούν, ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι των Ενόπλων Δυνάμεων του Λιβάνου (LAF) από το 2017, έχει ζητήσει χρηματοδότηση και υλική υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα κράτη του Κόλπου και τα ευρωπαϊκά έθνη, καθώς επιδιώκει να σταθεροποιήσει τις τάξεις των δυνάμεών του εν μέσω σδυναμίας πληρωμών και στρατολόγησης. Σε μεγάλο βαθμό, αυτό είναι το αποτέλεσμα της χειρότερης οικονομικής κρίσης που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο Λίβανος.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση Μπάιντεν πιέζει για κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο στη Γάζα, ως προαπαιτούμενο βήμα προς μια αποκλιμάκωση μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ της Χεζμπολάχ και του ισραηλινού στρατού.
Επικίνδυνη κλιμάκωση: Η αντιπαράθεση στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ πήρε επιθετική τροπή την Τετάρτη, όταν η Χεζμπολάχ εκτόξευσε σχεδόν 215 ρουκέτες στο Ισραήλ ως αντίποινα σε αεροπορικές επιδρομές μια μέρα πριν που σκότωσαν έναν από τους ανώτερους διοικητές της πολιτοφυλακής.
Στην Ουάσιγκτον, ο Αούν συναντήθηκε με ανώτερους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς και με βουλευτές στο Κογκρέσο. 
Πηγές κοντά στις συζητήσεις ανέφεραν ότι, το ενδιαφέρον του στρατηγού για εξασφάλιση υλικής υποστήριξης για τις δυνάμεις του έγινε δεκτό, παρά τον σκεπτικισμό ορισμένων Ρεπουμπλικανών που πίεσαν για περιορισμό της αμερικανικής χρηματοδότησης στον Λίβανο λόγω της μεγάλης επιρροής του Ιράν στη χώρα.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν και τα κορυφαία στελέχη του Πενταγώνου θεωρούν εδώ και καιρό τις LAF, ως ένα πολλά υποσχόμενο πλεονέκτημα μέσω του οποίου μπορούν να χτίσουν ένα προπύργιο για να περιορίσουν την δράση της Χεζμπολάχ. Η σταθεροποίηση των LAF εν μέσω της επιδείνωσης της κρίσης του Λιβάνου έχει αποτελέσει αντικείμενο ανανεωμένου ενδιαφέροντος στην Ουάσιγκτον, καθώς το Ιράν  απειλεί να ανοίξει νέα μέτωπα κατά του εβραϊκού κράτους από το Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη ως αντίποινα για την εκστρατεία του Ισραηλινού Στρατού στη Γάζα. 
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν μίλησε με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ την Τρίτη, για να συζητήσουν «προσπάθειες για αποκλιμάκωση των εντάσεων κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου στον απόηχο της αυξημένης επιθετικότητας της Λιβανέζικης Χεζμπολάχ», ανέφερε το Πεντάγωνο σε δελτίο τύπου.


Ο  Πτέραρχος Τσαρλς Μπράουν Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, συναντήθηκε με τον Αούν στο Πεντάγωνο την Τρίτη. 
«Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για την τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων στόχων για την επίλυση των εντάσεων κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου και του κοινού στόχου της αποφυγής περιφερειακής κλιμάκωσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, Τζέρελ Ντόρσεϊ. 
«Οι ΗΠΑ και ο Λίβανος μοιράζονται μια ισχυρή δέσμευση για την επιδίωξη βιώσιμης ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής», ανέφερε η δήλωση του Ντόρσεϊ.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν θέλουν οι LAF να προετοιμάσουν μια δύναμη που θα μπορούσε ενδεχομένως να αναπτυχθεί κοντά στα σύνορα, για να παρακολουθεί μια μελλοντική ζώνη ασφαλείας που θα διαπραγματευτεί μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ. 
Καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας τους, το Ισραήλ και ο Λίβανος δεν έχουν συμφωνήσει για αμοιβαία αναγνωρισμένα σύνορα. Οι ισραηλινές δυνάμεις αποχώρησαν για τελευταία φορά από τον Λίβανο το 2006 μετά από έναν πόλεμο διάρκειας ενός μήνα, αλλά το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν εφαρμόστηκε ποτέ πλήρως, αφήνοντας ανεπίλυτη τη συνοριακή διαμάχη. Περίπου 10.000 άτομα (ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ) παραμένουν στον Λίβανο, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε την ελίτ μονάδα Ραντβάν της Χεζμπολάχ να δημιουργήσει θύλακες κοντά στα σύνορα τα τελευταία χρόνια.
Οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ εν μέσω του πολέμου της 7ης Οκτωβρίου, αποτελούν απειλή για τους Ισραηλινούς ηγέτες. Η σύγκρουση απειλεί να εξελιχθεί σε μεγαλύτερο πόλεμο με εμπλοκή του Ιράν, ένα ενδεχόμενο που ανώτατοι αξιωματούχοι τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στην Τεχεράνη έχουν δηλώσει ότι θέλουν να αποφύγουν.
Αμερικανοί διπλωμάτες με επικεφαλής τον απεσταλμένο του Μπάιντεν για την ενέργεια, Άμος Χόχσταϊν, φιλοδοξούν να διορθώσουν την κρίση μέσω διαπραγματεύσεων. Αλλά πρώτα, αξιωματούχοι της κυβέρνησης λένε ότι απαιτείται κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Η Χεζμπολάχ αρνήθηκε να ακολουθήσει διπλωματικές πρωτοβουλίες των ΗΠΑ ή της Γαλλίας για την επίλυση της συνοριακής κρίσης, λέγοντας ότι θα σταματήσει τις επιθέσεις της στο Ισραήλ μόνο όταν σταματήσει ο πόλεμος στον παλαιστινιακό θύλακα.
Τι ακολουθεί: Ο Χόχσταϊν τον περασμένο μήνα είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν πιέζει για «ένα ευρύ διεθνές πακέτο» για τη χρηματοδότηση της LAF, καθώς και μια άλλη πρωτοβουλία για την ανάληψη οικονομικής στήριξης υποδομών στο νότιο Λίβανο για να υπονομεύσει την επιρροή της Χεζμπολάχ στο ιστορικό της προπύργιο.
Ο Χόχσταϊν είπε ότι το σχέδιο θα απαιτούσε «ένα τεράστιο ποσό» για να χρηματοδοτήσει μια ανάπτυξη της LAF στο νότο του Λιβάνου. «Πρέπει να προσλάβετε, να εκπαιδεύσετε και να εξοπλίσετε, και αυτό απαιτεί χρόνο», είπε.
«Πρέπει να έχουμε μια συμφωνία, έτοιμη να προχωρήσουμε - ή τουλάχιστον σχεδόν έτοιμη να προχωρήσουμε και εάν έχουμε την κατάλληλη ευκαιρία να μπορέσουμε να την εφαρμόσουμε», τόνισε ο απεσταλμένος.
Το 2023, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποσχέθηκαν 72 εκατομμύρια δολάρια για να αντισταθμίσουν τις δυσκολίες της LAF στην πληρωμή των μισθών των στρατιωτών, αλλά η έλλειψη προόδου στην επίλυση του κενού ηγεσίας του Λιβάνου, έχει περιορίσει την περαιτέρω άμεση οικονομική υποστήριξη από την Ουάσιγκτον. Ο Λίβανος δεν έχει πρόεδρο από τον Οκτώβριο του 2022.
Εν τω μεταξύ, ο Αούν αναζητούσε σταθερή χρηματοδότηση για να διατηρήσει τις ταξιαρχίες του στη ζωή, καθώς και καύσιμα, οχήματα και υποστήριξη συντήρησης για να διατηρήσει τη λειτουργία της LAF. 
Ναι, αλλά: Μια ισραηλινή εισβολή στον Λίβανο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ακυρώσει τα σχέδια της Ουάσιγκτον. 

Σχόλια