Η Εκλογή της Γαλάτως Αλεξανδράκη: Μία Νίκη για την Δημοκρατία ή ζήτημα Αποτελεσματικότητας;


Μπάμπης Παπασπύρος
Η εκλογή της Γαλάτως Αλεξανδράκη, μιας 76χρονης κτηνοτρόφου από το Κουφόβουνο Διδυμοτείχου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις

Η Γαλάτω Αλεξανδράκη εξελέγη με την Ελληνική Λύση και καταλαμβάνει τη δεύτερη έδρα που εξασφαλίζει το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου

Από τη μία, θεωρείται νίκη για την εκπροσώπηση του λαού στην πολιτική. Από την άλλη, εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ετοιμότητά της να διαχειριστεί τις ευθύνες της θέσης. Η απόφαση για το αν πρέπει να αποδεχθεί την έδρα, θα πρέπει να βασιστεί στη συνειδητοποίηση των απαιτήσεων και των ευθυνών που συνεπάγεται ο ρόλος της στην Ευρωβουλή.

Η εκλογή της Αλεξανδράκη αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα για την ανάγκη συμμετοχής απλών πολιτών στην πολιτική. Η παρουσία της μπορεί να αναζωογονήσει την εμπιστοσύνη του κοινού στην πολιτική, υποδεικνύοντας ότι η πολιτική σκηνή δεν είναι αποκλειστικό πεδίο των επαγγελματιών  πολιτικών . Η αυθεντικότητα και η απλότητά της ενισχύουν την αίσθηση της δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής.

Ωστόσο, η έλλειψη εμπειρίας της σε ευρωπαϊκά θέματα μπορεί να αποδειχθεί σοβαρό μειονέκτημα. Οι απαιτήσεις της θέσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι υψηλές, και η ανάγκη για γνώση και δεξιότητες στις πολιτικές διαπραγματεύσεις είναι κρίσιμη. Η ίδια η Αλεξανδράκη δεν έχει τοποθετηθεί για το αν θα αποδεχθεί την έδρα, δείχνοντας ότι ίσως δεν είναι πλήρως προετοιμασμένη για αυτήν την πρόκληση.

Είναι σημαντικό να αναλογιστούμε αν η ανανέωση της πολιτικής με νέους, άπειρους ανθρώπους είναι αρκετή για να φέρει ουσιαστικές αλλαγές. Παρά την καλή πρόθεση, η αποτελεσματικότητα και η ικανότητα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της θέσης είναι εξίσου σημαντικές.

Η εκλογή της Γαλάτως Αλεξανδράκη ανοίγει μία συζήτηση για τον ρόλο των απλών πολιτών στην πολιτική. Αν και η συμμετοχή της ενισχύει την αίσθηση της δημοκρατίας, η έλλειψη εμπειρίας της μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο. 

Η τελική απόφαση για το αν θα πρέπει να αποδεχθεί την έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να βασιστεί στη συνειδητοποίηση των ευθυνών και των απαιτήσεων που η θέση αυτή συνεπάγεται.

Υ. Γ

Για να είμαστε δίκαιοι θα πρέπει να σημειώσουμε ότι διαπρεπείς πολιτικοί, ενώ είχαν όλα τα εχέγγυα και τις περγαμηνές δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα στα καθήκοντα τους ως ευρωβουλευτές, για να μην πούμε πως κάποιοι απλά έκαναν τουρισμό...

Σχόλια