Άρση Απαγόρευσης των ΗΠΑ στην Προμήθεια Όπλων και Εκπαίδευσης στην Ουκρανική Ταξιαρχία Αζόφ


Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήραν την μακροχρόνια απαγόρευση στην προμήθεια όπλων και την εκπαίδευση της ουκρανικής ταξιαρχίας Αζόφ
, παρά τις διαμάχες που περιβάλλουν τις υποτιθέμενες σχέσεις της με ακροδεξιές & ναζιστικές ομάδες. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε στο BBC ότι, η διαδικασία ελέγχου δεν βρήκε αποδείξεις για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την ταξιαρχία.

Η ταξιαρχία Αζόφ, η οποία τώρα αποτελεί μονάδα της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας, χαιρέτισε την κίνηση αυτή, αναφέροντας ότι τα "ψέματα της Ρωσίας δέχτηκαν ένα καταστροφικό πλήγμα". Ωστόσο, η Μόσχα καταδίκασε την απόφαση, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, να δηλώνει ότι οι ΗΠΑ είναι "έτοιμες να φλερτάρουν με νεοναζί" για να καταπιέσουν τη Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, μιλώντας υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας δήλωσε στο BBC ότι, η Ουάσιγκτον εφάρμοσε μια διαδικασία ελέγχου στη μονάδα της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας, την 12η Ταξιαρχία Ειδικών Δυνάμεων Αζόφ, και "δεν βρήκε αποδείξεις για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν".

Οι απόπειρες της ρωσικής παραπληροφόρησης να συγχέουν τη μονάδα της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας με τη πολιτοφυλακή που σχηματίστηκε το 2014 για να υπερασπιστεί την Ουκρανία από την ρωσική εισβολή, γνωστή ως "Τάγμα Αζόφ", απορρίπτονται από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον "Νόμο Λήχι" της Αμερικής, που είχε προταθεί το 1997 από τον τότε Γερουσιαστή Πάτρικ Λήχι, μια διαπίστωση ότι μια ξένη στρατιωτική μονάδα έχει διαπράξει σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ.

Η αμερικανική κυβέρνηση αναγνωρίζει τα βασανιστήρια, τις παράνομες εκτελέσεις, τις εξαναγκαστικές εξαφανίσεις και τους βιασμούς ως τέτοιου είδους παραβιάσεις κατά την εφαρμογή του νόμου.

Η ταξιαρχία Αζόφ δήλωσε σε αντίδραση στην απόφαση των ΗΠΑ: "Τα ψέματα για την Αζόφ, που το καθεστώς του Κρεμλίνου έχει διασπείρει στη Δύση εδώ και χρόνια, δέχτηκαν σήμερα ένα καταστροφικό πλήγμα. Η παραλαβή δυτικών όπλων και εκπαίδευσης από τις ΗΠΑ όχι μόνο θα αυξήσει την μαχητική ικανότητα της Αζόφ, αλλά το πιο σημαντικό, θα συμβάλει στη διατήρηση της ζωής και της υγείας του προσωπικού της ταξιαρχίας".

Το εθελοντικό τάγμα πολιτοφυλακής Αζόφ σχηματίστηκε αρχικά τον Μάιο του 2014, για να πολεμήσει τις φιλορωσικές δυνάμεις στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς. Αργότερα, την ίδια χρονιά, ενσωματώθηκε προσωρινά ως ξεχωριστό σύνταγμα στο Υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας πριν μεταφερθεί στην Εθνική Φρουρά.

Μερικά μέλη του αρχικού τάγματος φέρονται να είχαν σχέσεις με ναζιστικές και υπερεθνικιστικές ομάδες εκείνη την εποχή - ωστόσο, αρκετοί από αυτούς, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου διοικητή, αργότερα εγκατέλειψαν τη μονάδα. Οι ΗΠΑ είχαν απαγορεύσει τη μονάδα από την παραλαβή αμερικανικών όπλων λόγω των φερόμενων σχέσεων με την ακροδεξιά.

Το 2016, μια έκθεση του ΟΗΕ κατηγόρησε το σύνταγμα Αζόφ για "λεηλασίες πολιτικών περιουσιών, οδηγώντας σε εκτοπισμούς" στην ανατολική Ουκρανία.

Η σημερινή ηγεσία της ταξιαρχίας Αζόφ δηλώνει ότι τα μέλη της δεν έχουν σχέσεις με ακροδεξιές οργανώσεις ή οποιεσδήποτε άλλες εξτρεμιστικές ομάδες - μια δήλωση που δεν έχει επαληθευτεί ανεξάρτητα.

Οι μαχητές της Αζόφ θεωρούνται από πολλούς στην Ουκρανία ως εθνικοί ήρωες για την υπεράσπιση της νότιας πόλης Μαριούπολη από τη βίαιη επίθεση της Ρωσίας για μήνες.

Το λιμάνι στη θάλασσα της Αζοφ τελικά κατελήφθη από τη Μόσχα τον Μάιο του 2022. Πολλοί στρατιώτες της Αζόφ εξακολουθούν να κρατούνται από τη Ρωσία ως αιχμάλωτοι πολέμου, εν μέσω κατηγοριών ότι οι Ουκρανοί υπέστησαν βασανιστήρια κατά την αιχμαλωσία.

Σχόλια