Νέες προκλήσεις Μιτσικόσκι: " Η πατρίδα μου είναι η Μακεδονία-Στις δηλώσεις μου το όνομα θα είναι Μακεδονία"


Ο μελλοντικός πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας τόνισε ότι έχει δικαίωμα να λέει τη χώρα του όπως νιώθει αλλά θα σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών στις επίσημες και θεσμικές επικοινωνίες

«Δεν σκοπεύω να συμπεριφέρομαι όπως οι Ταλιμπάν, αλλά περιμένω και από άλλους πολιτικούς να μην συμπεριφέρονται όπως οι Ταλιμπάν» είπε ο Κριστιάν Μιτσικόσκι για το ζήτημα που έχει προκύψει με το όνομα και το επίθετο που θα χρησιμοποιεί η νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας.
«Ολόκληρη η θεσμική επικοινωνία, που είναι μέρος των νόμων και του Συντάγματος, περιέχει και θα έχει το επίθετο στο όνομα του κράτους αλλά είναι δικαίωμα μου να λέω την πατρίδα μου Μακεδονία», είπε ο αρχηγός του VMRO - DPMNE και μελλοντικός εντεταλμένος για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Ο Μιτσικόσκι απαντούσε σε ερώτηση δημοσιογράφου για να σχολιάσει την δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για πιθανό αποκλεισμό της χώρας από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση εάν η νέα κυβέρνηση δεν σεβαστεί τη συνταγματική ονομασία του κράτους.
Ο Μιτσικόσκι είπε ότι κατανοεί την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα λαμβάνοντας υπόψη την προεκλογική περίοδο λόγω των ευρωεκλογών, αλλά πρόσθεσε ότι δεν αναμένει στάση Ταλιμπάν και λογοκρισία σχετικά με το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα να ονομάζει κανείς το κράτος του.
«Ό,τι είναι μέρος της συμφωνίας των Πρεσπών, συμπεριλαμβανομένου του σκέλους για το όνομα, θα το σεβαστεί η μελλοντική κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα, οι αποφάσεις για τη βουλευτική εντολή που λάβαμε είναι με το επίθετο του ονόματος. Όμως το ανθρώπινο δικαίωμά μου, που διασφαλίζεται από πολλές συμβάσεις, είναι το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου και της έκφρασης. Για μένα, η πατρίδα μου είναι η Μακεδονία και θα παραμείνει. Στις δηλώσεις μου το όνομα θα είναι Μακεδονία», είπε ο Μίτσκοσκι. Τόνισε ότι θα το πει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ εάν τεθεί τέτοιο θέμα.
«Θα πω ότι θέλουμε να χτίσουμε γέφυρες με τους νότιους, ανατολικούς, βόρειους και δυτικούς γείτονές μας και ότι είμαστε ειρηνικός λαός και ότι θέλουμε συνεργασία και φιλία. Περιμένω από τους γείτονες να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο. Δεν σκοπεύω να συμπεριφέρομαι σαν Ταλιμπάν, ούτε περιμένω συμπεριφορά Ταλιμπάν από κανέναν πολιτικό. Μπορούμε να ανοίξουμε μια συζήτηση σε οποιοδήποτε φόρουμ για το πόσα έχουν πραγματοποιηθεί από τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν θα ήθελα να χάσω χρόνο, αλλά θέλω να μιλήσω για αυτό. επενδύσεις και ανάπτυξη», τόνισε ο Μίτσκοσκι

euronews.com

Σχόλια