Περί Ελληνικού anti-drone συστήματος το ανάγνωσμα


Το Ελληνικό «know how» στο τραπέζι του αντιαεροπορικού θόλου της ΕΕ

Γράφουν σε χθεσινό άρθρο τους τα ΝΕΑ, με τίτλο:
Η Αθήνα επιμένει για την ευρωπαϊκή αεράμυνα 

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτέλεσε τον καταλύτη που «ξύπνησε» σε σημαντικό βαθμό την Ευρώπη που μέχρι εκείνο το σημείο θεωρούσε ένα πόλεμο στην ευρωπαϊκή ήπειρο, κάτι το μακρινό. Λόγω αυτής της πεποίθησης πολλά κράτη μεταξύ των οποίων μεγάλα όπως η ίδια η Γερμανία, που είχε φτάσει σε σημείο να μην έχει ούτε έστω τη στοιχειώδη διαθεσιμότητα μαχητικών στην πολεμική της αεροπορία.
Η χώρες της ΕΕ στη συντριπτική τους πλειονότητα, εκτός της Γαλλίας και όσο και αν φανεί απίστευτο και της Ελλάδας που δαπανούσε και δαπανά λόγω της τουρκικής απειλής πάνω από το 2% του ΑΕΠ της για την άμυνά της, είχαν εναποθέσει σε σημαντικό βαθμό την προάσπισή τους στις ΗΠΑ.
Η ρωσική εισβολή αν και δεν αποτέλεσε την πλέον χαρακτηριστική περίπτωση μαζικής χρήσης αεροπορικών επιχειρήσεων αλλά βαλλιστικών πυραύλων και drone συγκλόνισε τις χώρες της Ευρώπης και της ΕΕ που άρχισαν εσπευσμένα να αναζητούν λύσεις για μια αποτελεσματική αντιαεροπορική αντιβαλλιστική και αντιdrone άμυνα.....

Με τη συμβολή του Ισραήλ
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, στο τελευταίο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαρακτήρισε «εξαιρετική» την πρωτοβουλία Μητσοτάκη – Τουσκ για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αντιαεροπορικού θόλου, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα «έχει να προσφέρει σε αυτό, καθώς εμείς προχωράμε στη δημιουργία του δικού μας αντι-drone και αντιαεροπορικού θόλου». 

Η Αθήνα έχοντας σε σημαντικό βαθμό τις βάσεις αυτών των… «θόλων» καθώς η τουρκική απειλή την είχε αναγκάσει να τους αναπτύξει και το τελευταίο χρονικό διάστημα και με την πολύτιμη συμβολή του Ισραήλ να ανεβάζει στο επόμενο επίπεδο την αποτελεσματικότητά τους, προσφέρθηκε να μοιραστεί το… «know how» με τους Ευρωπαίους, με την ελπίδα το κόστος να μοιραστεί, όπως ίσως θα έπρεπε εδώ και χρόνια να προβλέπεται, καθώς θεωρητικά η Ελλάδα προασπίζεται και τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Υ.Γ

Επειδή δεν είναι ούτε η πρώτη αλλά ούτε η τελευταία που ακούμε και διαβάζουμε μέσω διαρροών για το σύστημα anti-drone που αναπτύσσεται...

Θα ήταν χρήσιμο να μάθουμε, από επίσημα χείλη και όχι από διαρροές, σε γενικές γραμμές χωρίς λεπτομέρειες για ευνόητους λόγους, ποιο είναι το ελληνικό, το δικό μας, anti-drone στο οποίο προχωράμε;

Περιλαμβάνεται το radar "ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ" της ΕΑΒ στο δικό μας anti-drone;

Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στον κ. Δένδια, πως το μόνο 100% ελληνικής σχεδίασης & κατασκευής anti-drone σύστημα αποκάλυψης drones & mini drones (ακόμα και συνθήκες αυτόνομης & silent πτήσης των drones), είναι το επί επταετία επιχειρησιακό radar "ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ"

Σχόλια