Ευρωεκλογές 2024: Μήνυμα Αδιαφορίας και Τιμωρίας από τους Πολίτες

Μπάμπης Παπασπύρος

Οι πρόσφατες ευρωεκλογές ολοκληρώθηκαν, αφήνοντας πίσω τους μια έντονη αίσθηση απογοήτευσης και αδιαφορίας, από το μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού σώματος. 

Το εντυπωσιακό ποσοστό αποχής, που άγγιξε το 60%, αναδεικνύει την κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα και την ανικανότητα των κομμάτων να επικοινωνήσουν τις θέσεις τους και να πείσουν τους ψηφοφόρους για τη σημασία της ψήφου τους. Το άρθρο εξετάζει τα αίτια αυτής της αποχής και την ευθύνη που φέρουν τα πολιτικά κόμματα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην διαμόρφωση της παρούσας πολιτικής κατάστασης.
Η Αδυναμία των Κομμάτων
Ένα από τα κύρια προβλήματα που παρατηρήθηκαν σε αυτές τις ευρωεκλογές, ήταν η ανικανότητα (εκ του αποτελέσματος) των ηγεσιών και των εκπροσώπων των κομμάτων να επικοινωνήσουν με σαφήνεια και πειστικότητα τις όποιες πολιτικές τους θέσεις και προτάσεις. Σε μεγάλο βαθμό εκπρόσωποι των κομμάτων και υποψήφιοι ευρωβουλευτές, που εμφανίζονταν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν κατάφερναν να προωθήσουν το κόμμα τους ή να εξηγήσουν με σαφήνεια τις πολιτικές τους θέσεις. Η συζήτηση συχνά εκτροχιαζόταν από το κύριο θέμα των εκλογών και επικεντρωνόταν σε ζητήματα δευτερεύουσας σημασίας ή σε προσωπικές αντεγκλήσεις. Το γεγονός αυτό εκτιμήθηκε ενδεχομένως ότι συμφέρει την κυβέρνηση, στην προσπάθεια της να μεταφέρει την συζήτηση στην παραπολιτική και όχι στην πολιτική.

Αυτή η έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου και η αποτυχία των πολιτικών να προσφέρουν συγκεκριμένες λύσεις στα προβλήματα της χώρας συνέβαλαν στην αίσθηση απογοήτευσης και αδιαφορίας των πολιτών.
Η Ευθύνη των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης φέρουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση αυτή. Αντί να προάγουν έναν ουσιαστικό διάλογο και να εστιάζουν στα πραγματικά προβλήματα και τις προτάσεις για την επίλυσή τους, συχνά προωθούσαν θεματολογίες που δεν σχετίζονταν άμεσα με τις εκλογές. Η στροφή της συζήτησης σε θέματα δευτερεύουσας σημασίας και η έλλειψη εστίασης στο διακύβευμα των εκλογών απομάκρυναν τους πολίτες από την πολιτική διαδικασία. 

Η Διαιώνιση των Προβλημάτων και η Έλλειψη Λύσεων
Τα κυριότερα παράπονα των πολιτών είναι: η ακρίβεια,  η φτώχεια, η αλαζονεία της εξουσίας, η υποσχεσιολογία, η κοροϊδία και η διαιώνιση των προβλημάτων χωρίς να προσφέρονται συγκεκριμένες λύσεις κυρίως από την κυβέρνηση. Οι πολίτες βλέπουν τα προβλήματα να παραμένουν άλυτα, δεν βλέπουν λύσεις  και δεν ακούν προτάσεις για την επίλυσή τους. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί αίσθηση ματαιότητας και απογοήτευσης, οδηγώντας πολλούς να απέχουν από την εκλογική διαδικασία. Η απουσία προτάσεων και λύσεων από τα πολιτικά κόμματα επιτείνει το πρόβλημα και ενισχύει την αποξένωση των πολιτών από την πολιτική.
Η Αντίδραση των Πολιτών: Αποχή και Στήριξη Μικρών Κομμάτων
Η απογοήτευση και η αίσθηση ματαιότητας εκφράστηκαν με δύο κύριους τρόπους: την αποχή από την εκλογική διαδικασία και τη στήριξη μικρών κομμάτων. Το υψηλό ποσοστό αποχής αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα αδιαφορίας και τιμωρίας προς τα μεγάλα κόμματα. Οι πολίτες έδειξαν ότι δεν αισθάνονται ότι εκπροσωπούνται από τους σημερινούς πολιτικούς και ότι δεν πιστεύουν πως οι ψήφοι τους μπορούν να φέρουν αλλαγή. Παράλληλα, η στήριξη μικρών κομμάτων δείχνει την αναζήτηση εναλλακτικών επιλογών και την ελπίδα για μια νέα πολιτική κατεύθυνση.
Η Ευθύνη των Πολιτικών Κομμάτων
Η στρατηγική και η τακτική παρουσίασης των πολιτικών των κομμάτων είναι καθοριστική για την προσέλκυση των ψηφοφόρων. Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να αναθεωρήσουν την προσέγγισή τους και να αναλάβουν την ευθύνη τους για την τρέχουσα κατάσταση. Η επικοινωνία πρέπει να είναι σαφής και ουσιαστική, εστιάζοντας στα πραγματικά προβλήματα και προσφέροντας συγκεκριμένες λύσεις. 
Οι πολιτικοί πρέπει να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών μέσω ειλικρίνειας, διαφάνειας και  αποτελεσματικότητας.

Συμπεράσματα
Οι ευρωεκλογές αυτές ανέδειξαν την κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα και την αποτυχία των κομμάτων να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά τις θέσεις τους. Η ευθύνη παρόλα αυτά, βαραίνει κυρίως τους πολιτικούς εκπροσώπους και δευτερευόντως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η διαιώνιση των προβλημάτων χωρίς λύσεις και η έλλειψη ουσιαστικής συζήτησης απομάκρυναν τους πολίτες από την πολιτική διαδικασία. Η υψηλή αποχή και η στήριξη μικρών κομμάτων αποτελούν ένα ισχυρό μήνυμα αδιαφορίας και τιμωρίας προς το πολιτικό σύστημα. 

Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να αναθεωρήσουν την στρατηγική τους και να επικεντρωθούν στην ουσιαστική επικοινωνία με τους πολίτες, προσφέροντας συγκεκριμένες λύσεις στα προβλήματα της χώρας και αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική διαδικασία.

Σχόλια