Ευρωεκλογές 2024: Ποιος είναι ο Φειδίας Παναγιώτου που τερμάτισε τρίτος με μικρή διαφορά από τα δύο μεγάλα κόμματα της Κύπρου


Την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη ανησυχούν για τη ραγδαία άνοδο της ακροδεξιάς που έχει ήδη προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις σε Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία, μεταξύ άλλων, στην Κύπρο ένας 24χρονος εξπέρ στα social media που… δεν έχει ιδέα από πολιτική, κατέβηκε ολομόναχος ως ανεξάρτητος υποψήφιος στις ευρωεκλογές και μπήκε «αέρα» στην Ευρωβουλή, εξασφαλίζοντας, μάλιστα, ποσοστό σχεδόν 20%!

Για τον TikToker και YouTuber Φειδία Παναγιώτου ο λόγος, ο οποίος τερμάτισε τρίτος με μικρή διαφορά από τα δύο μεγάλα κόμματα της Μεγαλονήσου, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, αφήνοντας πίσω ιστορικά κόμματά της, και πιο συγκεκριμένα το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ, καθώς επίσης το ακροδεξιό ΕΛΑΜ, το Κίνημα Οικολόγων, τη ΔΗΠΑ και άλλα μικρότερα κόμματα.

 Μάλιστα, η επιτυχία του ήταν τέτοια που στέρησε τη μία από τις δύο έδρες του ΑΚΕΛ και άφησε εκτός Ευρωκοινοβουλίου την ΕΔΕΚ. Ειδικότερα, με βάση τα ποσοστά που διαμορφώθηκαν με καταμετρημένο το 80% των ψήφων, ισχύουν τα εξής:

    ΔΗΣΥ 24,7% (2 έδρες)
    ΑΚΕΛ 21,7% (1 έδρα)
    Φειδίας Παναγιώτου 19,4% (1 έδρα)
    ΕΛΑΜ 11.2% (1 έδρα)
    ΔΗΚΟ 9,6% (1 έδρα)


Όπως δήλωσε πληροφορούμενος την ανέλπιστη επιτυχία του, όχι μόνο δεν περίμενε αυτό το ποσοστό, αλλά, όταν αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα, δεν πίστευε καν ότι θα μπορούσε να εκλεγεί, αναλογιζόμενος ότι θα έπρεπε να κερδίσει κόμματα με μηχανισμούς και πλήρη ψηφοδέλτια. Πλέον, δηλώνει πως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα επιδιώξει να γίνει μέλος της Επιτροπής για τη Παιδεία, ενώ επιμένει πως δεν σκοπεύει να ενταχθεί σε καμία πολιτική ομάδα.

 Ο Φειδίας Παναγιώτου, ο οποίος έχει πάνω από 2,6 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες στο κανάλι του στο YouTube και ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του φορώντας γραβάτα, κουστούμι και μποξεράκι, από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε πως δεν έχει ψηφίσει ποτέ του, δεν έχει εκλογικό βιβλιάριο και δεν έχει ιδέα από πολιτική και Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, εξάλλου, δεν διατύπωσε καμία θέση σε κανένα πολιτικό θέμα, δηλώνοντας πως «όταν εκλεγεί, θα ρωτήσει, θα διαβάσει και θα μάθει» και πως για ό,τι χρειάζεται συμβουλεύεται το YouTube και τα social media.

Τους λόγους της απόφασής του να κατέβει υποψήφιος στις ευρωεκλογές εξήγησε τον Απρίλιο, έχοντας στο πλευρό του τον ιερέα πατέρα του, υποστηρίζοντας ότι επιθυμεί να ασχοληθεί με την πολιτική, για να αλλάξει τα κακώς κείμενα και ότι «αν δεν είσαι ικανοποιημένος με τα πράγματα γύρω σου και θέλεις να αλλάξουν, πρέπει να γίνεις εσύ η αλλαγή».

Σχόλια