Πρόεδρε Νίκο Χριστοδουλίδη, Κλείστε τα οδοφράγματα 20 Ιουλίου και 14 Αυγούστου


γράφει η Φανούλα Αργυρού

Ανοικτή επιστολή 

Πρόεδρε Νίκο Χριστοδουλίδη,

Κλείστε τα οδοφράγματα 20 Ιουλίου και 14 Αυγούστου  

«Ο κατευναστής είναι αυτός που τρέφει έναν κροκόδειλο, ελπίζοντας ότι θα τον φάει τελευταίο», Winston Churchill

Φθάσαμε τελικά με την εμμονή όλων σας,  των «τυφλωμένων» οπαδών της βρετανο-τουρκικής διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας,  τσιμεντωμένοι στην  ρατσιστική δικοινοτική , διζωνική ομοσπονδία, και από εκεί που μείνατε στο Κράν Μοντανά, στα 50χρονα των δύο τουρκικών εισβολών και συνεχιζόμενης κατοχής της μισής μας πατρίδας.

Να ικετεύετε τον θύτη να καθίσει να συνομιλήσει μαζί σας με την ψευδαίσθηση ότι θα βρείτε… λύση στην συνεχιζόμενη κατοχή της πατρίδας μας. 

Είναι και αυτή μια ντροπή Πρόεδρε Χριστοδουλίδη εκ μέρους σας.  Για πολλές «ντροπές» διαβάζουμε τελευταία στον Τύπο… 

Το  να ροκανίζετε το χρόνο με ψευδαισθήσεις όταν γνωρίζετε πολύ καλά ότι η μόνη «λύση» για τους κατακτητές και τα τσιράκια του στα κατεχόμενα, και τους ξένους συμμάχους των,  είναι η αναγνώριση, είναι ντροπή. Πώς να το κάνουμε.

 Αυτό είναι που ζητούν από εσάς οι Τούρκοι κατακτητές και οι «κηδεμόνες» Βρετανοί!  Να  υπογράψετε την αναγνώριση, να παραδώσετε τη μισή Κύπρο να διαγράψετε τα ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ και τις δύο βάρβαρες του εισβολές και να δώσετε και την άδεια για απευθείας πτήσεις προς το Λονδίνο και στο κόσμο! Να τους ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΤΕ.  Σε ένα σορό κόπους μπήκαν τα πλάσματα του Φόρειν ΄Οφις, εδώ και 50 τόσα χρόνια…Και βέβαια δεν έχετε τέτοιο δικαίωμα ούτε λαϊκή εντολή για κάτι τέτοιο. Για  να τελειώνουν μαζί μας  και να προχωρήσουν σε νέες «επιδιώξεις»…

Σε λίγες εβδομάδες ολοκληρώνονται τα  50 χρόνια. Δύο μαύρες  ημερομηνίες του χρόνου, 20 Ιουλίου και 14 Αυγούστου, δύο μαύρες επέτειοι  της σφαγής της Κύπρου από την κατοχική ΤΟΥΡΚΙΑ που συμφώνησε με τους Wilson/Callaghan από τις 17 Ιουλίου 1974 στο 10 Downing Street… Μέρες και  ημερομηνίες που όπως είπατε και εσείς πρόσφατα στο χαιρετισμό σας στην Φωτογραφική Έκθεση «50 χρόνια τουρκικής εισβολής και κατοχής» :

«Αν και έχει περάσει μισός αιώνας, ο πόνος είναι βαθύτατος και η οδύνη απερίγραπτη κάθε φορά που η μνήμη επιστρέφει στα γεγονότα του 1974, στην τουρκική εισβολή, στην καταστροφή του 1974, η οποία είναι το ακλόνητο σημείο αναφοράς για κάθε πολίτη τούτου του τόπου, που 50 χρόνια μετά εξακολουθεί –όσο και αν κάποιοι επιχειρούν να το υποβαθμίσουν– να υποφέρει από τα τραύματα που προκάλεσε η ανείπωτη τραγωδία της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής.

Από τον ιστορικό αυτόν χώρο, πολύ κοντά στο συρματόπλεγμα της διαίρεσης, θέλω να επαναλάβω ότι, παρά τις προκλήσεις, τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή… δεν έχουμε άλλη εκλογή… να συνεχίσουμε την προσπάθεια για ανατροπή των τετελεσμένων για απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας…»

Και όμως, έχετε άλλη εκλογή. Aλλά δεν την τολμάτε! Κάθε εβδομάδα σας τα αναλύουν στην «Σημερινή». Η απελευθέρωση δεν θα έλθει μέσω του περιβόητου «συμφωνημένου πλαισίου του ΟΗΕ», όπως προχωρήσατε και προσθέσατε. Η ΔΔΟ δεν  συμβιβάζεται με τις «ευρωπαϊκές αρχές και αξίες» το είπε ξεκάθαρα ο Τουρκοκύπριος καθηγητής και  πρώην διαπραγματευτής  Ερόλ Κειμάκ ενώπιον του Σερ Ντέιβιντ Χάνει στις 8 Φεβρουαρίου 2017 σε σεμινάριο στρογγυλής τραπέζης στο Λονδίνο με συνομιλητή τον πρώην πρέσβη της ΚΔ, Δρα Μιχάλη Ατταλίδη, στην παρουσία του τότε Υπ. Αρμοστή της ΚΔ στο Λονδίνο, Ευριπίδη Ευρυβιάδη.

Για να τιμήσετε  αυτό τον πόνο, την οδύνη, τη μνήμη των γεγονότων, την καταστροφή που επέφεραν οι ΔΥΟ ΒΑΡΒΑΡΕΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΙΣΒΟΛΕΣ με την συνεχιζόμενη για 50 χρόνια κατοχή , για το ακλόνητο σημείο αναφοράς όλων μας, και ως ένα χαστούκι και στην προσπάθεια κάποιων που επιχειρούν να το υποβαθμίσουν: πρέπει να ΚΛΕΙΣΕΤΕ τα οδοφράγματα της ντροπής έστω και για 48 ώρες τις δύο αυτές μέρες που σημάδεψαν με μαύρο και αίμα την πατρίδα μας. 

Δεν έχετε απλά το δικαίωμα να το κάνετε. Αλλά  την ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ. ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ.  ΥΠΟΚΛΕΙΝΟΜΕΝΟΙ ΟΛΟΙ  ΜΑΣ σε όλους και όλες που  δολοφονήθηκαν, μαρτύρησαν, βασανίστηκαν, θυσιάστηκαν, βιάστηκαν, αγνοούνται, βομβαρδίστηκαν με βόμβες ναπάλμ, στερούνται τις περιουσίες τους, σε όλα τα παιδιά που δεν γνώρισαν τους γονείς των, τις μανάδες που έχασαν τα παιδιά τους… 

Η ΜΝΗΜΗ και ΤΟ ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ  πρέπει να τιμώνται με πράξεις. ΄Όχι μόνο με λόγια και ανώδυνες επετειακές ανακοινώσεις…

Κλείστε τα ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ στις 20 Ιουλίου και 14 Αυγούστου.

Στερείστε τους την οικονομική «αιμοδοσία», το τουρισμό, έστω και για δύο μέρες,  που μαζοχιστικά τους προσφέρεται με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων από το 2003.

Σταματήστε όσους ασυνείδητους δικούς μας που ακόμα και εκείνες τις μαύρες ημέρες της τραγωδίες μας  – όπου οι Τούρκοι ετοιμάζονται να γιορτάσουν την σφαγή και το ξεριζωμό μας, τις δολοφονίες και  βιασμούς των αδελφών μας, τις κλεψιές των περιουσιών μας και τις συλήσεις των 500 Εκκλησιών και κοιμητηρίων μας –  σχεδιάζουν να περάσουν στα κατεχόμενα!

Γιατί κάθε ένας που θα περάσει τις ημέρες εκείνες ειδικά στα κατεχόμενα,  θα  βρεθεί να «συν-εορτάζει» μαζί τους τη σφαγή της πατρίδας μας. 

Είναι χρέος σας, εθνικό χρέος, ηθικό χρέος, χρέος συνείδησης και σεβασμού  έστω και για 48 ώρες να κλείσετε  τα οδοφράγματα της ντροπής. Που  ποτέ δεν έπρεπε να ανοίξουν μέχρι να αποχωρήσει ο Αττίλας και να απελευθερωθεί ΓΝΗΣΙΑ η πατρίδας μας, και όχι να διαλυθεί …διζωνικά! 

«Επιχείρηση Μουσείο» 

Η  ταινία με τίτλο «Επιχείρηση Μουσείο» που όπως είπατε, αποτελεί μια «συγκλονιστική εξιστόρηση της γιγαντιαίας προσπάθειας διάσωσης των εκθεμάτων του Κυπριακού Μουσείου κατά την τουρκική εισβολή του 1974, που ετοίμασε το ΓΤΠ για τα 50 χρόνια της τουρκικής εισβολής και  ως φόρο τιμής στον τότε διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων και του Κυπριακού Μουσείου Βάσο Καραγιώργη για την προσπάθεια διάσωσής των», να σταλεί και στις ομογένειας του εξωτερικού.

Διαφώτιση – μια ξεχασμένη λέξη και ερμηνεία 

Τα 50χρονα πρέπει να αποτελέσουν μια αφετηρία για ανανεωμένη προσπάθεια διαφώτισης τόσο των ξένων όσο και των δικών μας στις ομογένειες του εξωτερικού. Έχουμε να ακούσουμε για διοργάνωση διαφώτισης των ξένων δημοσιογράφων και διπλωματικών αποστολών εδώ και δεκαετίες!!!

Σε κάθε πόλη και χωριό που υπάρχουν ομογενείς στη Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Ελλάδα και αλλού να διοργανώνονται από τις κατά τόπους Ομοσπονδίες, Συνδέσμους Ομογενών, ελληνικά σχολεία,  Πρεσβείες, και Προξενικά Γραφεία, συγκεντρώσεις για διαφώτιση. Ναι για διαφώτιση! 

Εδώ έχουμε δύο γενιές από το 1974 που γεννήθηκαν στο εξωτερικό και πολλοί από αυτούς τους νέους και  νέες δεν γνωρίζουν και πολλά για το  τι πάθαμε το 1974. Και κάποιοι ακόμα,  που δεν έχουν γονείς ευαισθητοποιημένους,   ίσως και τίποτα! Φταίτε όμως όλοι σας, που τους πελεκάτε σε κάθε σας εμφάνιση και ομιλία πόσο…πιστοί είστε στην μαυρογέριμη τη βρετανο-τουρκική ΔΔΟ! Μπάς και ενοχληθεί το Φόρειν ΄Οφις και ο βρετανός ΄Υπ. Αρμοστής του στη Λευκωσία…

Είναι καθήκον τόσο της πολιτείας (κυπριακής κυβέρνησης) όσο και των ομογενειακών οργανώσεων να αναλάβουν να υπενθυμίζουν τόσο τους παλαιότερους για τη τραγωδία του 1974 και τις συνέπειές της,  αλλά κυρίως τους νέους και νέες που χρειάζονται περαιτέρω γνώσεις και  διαφώτιση. Πάνω στους οποίους βασιζόμαστε για συνέχιση του αγώνα για δικαίωση της κατεχόμενης μας πατρίδας. Δεν μπορεί να τους αποκαλείτε «πρεσβευτές» του εθνικού μας θέματος στο εξωτερικό αλλά να μην τους ανανεώνονται οι γνώσεις…

Δεν μπορούμε να αφήνουμε τις σειρήνες της ηττοπάθειας και του συμβιβασμού να εισηγούνται να μην μιλάμε πλέον … για εισβολή και κατοχή, ή να διοργανώνονται  φεστιβάλ και πανηγύρια τις ημέρες των τραγωδιών μας, ή και να χρησιμοποιούν το πρόσχημα πως επειδή κάποιοι δικοί μας στη Κύπρο πάνε και έρχονται αφελώς και συνειδητά ή ασυνείδητα στα κατεχόμενα δυστυχώς, ότι είναι πλέον «κανόνας» να τα  ξεχάσουμε! 

Το θέμα μας είναι ΕΙΣΒΟΛΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΒΑΡΒΑΡΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ

Όπως είπατε και συμφωνούμε : «Δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή… να συνεχίσουμε την προσπάθεια για ανατροπή των τετελεσμένων για απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας…» Ναι, αλλά για ΓΝΗΣΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ όχι διζωνικές αλυσίδες…

https://www.sigmalive.com/news/kypriako/1226190/ptd-se-ekdilosi-gia-tourkiki-eisvoli-den-symvivazomaste-me-tin-katoxi (Εδώ ολόκληρος ο χαιρετισμός Ν. Χριστοδουλίδη).

Κάντε το πράξη Πρόεδρε, τιμήστε το πόνο και την οδύνη:

 Όταν η κατοχική Τουρκία εκπαιδεύει τα παιδιά στον επεκτατισμό. « Εγκρίθηκε το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη Τουρκία «Γαλάζια Πατρίδα – ΤΔΒΚ»…

Όταν η Τουρκία αφιέρωσε την Άσκηση EFES-2024 στην 50η επέτειο από την εισβολή στην Κύπρο – με παρέλαση και χαιρετισμό  59 πλοία τουρκικού πολεμικού Ναυτικού…

Όταν ο Ερντογάν για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης δήλωσε : «Ο Πορθητής μάς εμπνέει…»

Όταν «η Τουρκία θεωρεί την Ελλάδα και τη Κύπρο ως τις κορυφαίες απειλές για την εθνική της ασφάλεια – Απόρρητο έγγραφο»

Κλείστε τα οδοφράγματα 20 Ιουλίου και 14 Αυγούστου!

Ευχαριστώ, 

Φανούλα Αργυρού

Ερευνήτρια/δημοσιογράφος  (Λονδίνο)

ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ 9/6/2024 onisilos.gr

Σχόλια