Ταύτιση απόψεων Κυριάκου Μητσοτάκη με διευθύνοντα σύμβουλο Rheinmetall για ευρωπαϊκό Iron Dome


20 Μαρ. 2024

Άρθρο των Financial Times 

Ο διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου κατασκευαστή πυρομαχικών της Ευρώπης Rheinmetall, ζητά μια ευρωπαϊκή έκδοση του Iron Dome του Ισραήλ -την εγκατάσταση συστημάτων αεράμυνας μικρής εμβέλειας- καθώς η ΕΕ αγωνίζεται να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ρωσική απειλή,  αναφέρουν οι Financial Times.
Ο Armin Papperger της Rheinmetall παρέχει επιχειρήματα υπέρ τέτοιων συστημάτων αεράμυνας. 
Επί του παρόντος, οι πρωτεύουσες της ΕΕ αυξάνουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την απειλή της Ρωσίας για την ήπειρο και προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τους μακροχρόνιους περιορισμούς στα υπάρχοντα αμυντικά συστήματα.
 «Πιστεύω επίσης ότι είναι καλή ιδέα να έχουμε μια ευρωπαϊκή λύση όπως το Iron Dome στο μέλλον», δήλωσε ο Papperger στους Financial Times.

16 Μαΐου 2024

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκπομπή «Σήμερα» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο

Διαβάστε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα

Κυριάκος Μητσοτάκης: ....
Έχω υπόψη μου συγκεκριμένα ένα σύστημα ευρωπαϊκής αεράμυνας, ένα «θόλο» ευρωπαϊκό αυτή τη φορά, ο οποίος θα καλύπτει την Ευρώπη, όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, έναντι οποιασδήποτε απειλής. Μπορείτε να σκεφτείτε το όφελος…
Δημήτρης Οικονόμου: Σαν το Iron Dome του Ισραήλ;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ακριβώς. Ένα ευρωπαϊκό Iron Dome. Είναι μια πρόταση που ήδη την έχω καταθέσει, την επεξεργάζομαι και σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Μπορείτε να φανταστείτε τι σημαίνει αυτό για την πατρίδα μας, να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους για να καλύψουμε την αεράμυνα της πατρίδας μας για να μην είμαστε απολύτως εξαρτημένοι από τον εθνικό προϋπολογισμό.

Υ.Γ

Στις 20 Μαρ. 2024 ο Διευθύνων Σύμβουλος της γερμανικής Rheinmetall επιχειρηματολογεί για ανάπτυξη και απόκτηση απόκτηση από την Ε.Ε ενός συστήματος αεράμυνας-ενός θόλου παρόμοιου με το Iron Dome... Θα μου πείτε λογικό είναι, μιας και δουλεύει σε εταιρεία κατασκευής αντιεροπορικών συστημάτων
Δύο μήνες μετά στις 16 Μαι. 2024, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΣΚΑΙ ως ειδικός επί αμυντικών συστημάτων, μας μιλάει για την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Iron Dome...
Μάλιστα αναφέρει επι λέξει: "είναι μια πρόταση που ήδη την έχω καταθέσει, την επεξεργάζομαι και σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια"
Την πρόταση αυτή του κ. Πρωθυπουργού την γνωρίζει ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας και ο ΑΓΕΕΘΑ; 
Μήπως περιμένει να ολοκληρωθεί η λεπτομερής επεξεργασία που κάνει, για να τους ενημερώσει στη συνέχεια;
Από τα πιο πάνω φαίνεται ότι, ο Δνων Σύμβουλος της Reihnmental & ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν το ίδιο όραμα, την απόκτηση ενός ευρωπαϊκού Iron Dome.

Σχόλια