Ο πρώην υπουργός Άμυνας Πολωνίας για ευρωπαϊκό "Iron Dome"- Το σχέδιο ευνοεί τη Γερμανική βιομηχανία όπλων


Σε μία σημαντική κίνηση ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας, ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες της Ευρώπης σχεδιάζουν να παρουσιάσουν λεπτομέρειες για ένα σύστημα άμυνας τύπου «Iron Dome» τις επόμενες ημέρες. Το σχέδιο αυτό, το οποίο κοστολογείται στα 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια, έχει ως στόχο την προστασία της Ευρώπης από επιθέσεις με πυραύλους και drones, παρόμοιο με το σύστημα που χρησιμοποιεί το Ισραήλ​.
Το Σχέδιο «European Sky Shield Initiative»
Το σχέδιο, γνωστό ως «European Sky Shield Initiative» (ESSI), περιλαμβάνει τη συνεργασία 21 χωρών και αποσκοπεί στην από κοινού προμήθεια και ανάπτυξη συστημάτων αεράμυνας. Ο Τουσκ δήλωσε ότι η πρόσφατη επίθεση στο Ισραήλ ανέδειξε την ανάγκη για τέτοιου είδους συστήματα και τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να έχει τη δική της ασπίδα άμυνας​.
Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε από τη Γερμανία και περιλαμβάνει ήδη 15 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου. Στο πλαίσιο της ESSI, οι ευρωπαϊκές χώρες θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη διαλειτουργικών συστημάτων αεράμυνας που θα καλύπτουν τον ευρωπαϊκό ουρανό​.
Η Στρατηγική Σημασία της Αμυντικής Θωράκισης
Η δημιουργία ενός «Iron Dome» για την Ευρώπη κρίνεται απαραίτητη λόγω των αυξημένων απειλών από επιθέσεις με πυραύλους και drones. Η κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη έχει επιδεινωθεί, ιδιαίτερα μετά την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις συνεχείς εντάσεις στα σύνορα με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία​​.
Η Πολωνία, ως χώρα που γειτνιάζει με τη Ρωσία, έχει αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της σε πάνω από 4% του ΑΕΠ και επενδύει σημαντικά στην ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων της. Επιπλέον, η Πολωνία έχει υπογράψει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση ενός δορυφορικού συστήματος αξίας 300 εκατομμυρίων ευρώ, που θα αποτελέσει μέρος της συνολικής αμυντικής ασπίδας​ ​.
Η Πολιτική Διάσταση και οι Διεθνείς Συνεργασίες
Η πρωτοβουλία ESSI έχει λάβει θετική υποδοχή από διάφορους ηγέτες της Ευρώπης, ενώ η Πολωνία έχει ήδη συμμετάσχει σε συζητήσεις με τη Δανία και άλλες χώρες για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας. Η δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής αμυντικής ασπίδας αποτελεί όχι μόνο ένα τεχνικό έργο αλλά και μια στρατηγική πολιτική κίνηση για την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ευρώπη.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό TVN , ο Τουσκ είπε ότι ο ίδιος και ο Έλληνας ομόλογός του Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζουν κοινή επιστολή προς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ σχετικά με την ανάγκη για μια κοινή πρωτοβουλία αεράμυνας.
«Σιγά σιγά, ακόμη και οι πιο επιφυλακτικοί και δύσπιστοι ηγέτες αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι αν θέλουμε να μιλήσουμε σοβαρά για την ασφάλεια και τη στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης, πρέπει να ξεκινήσουμε με αυτόν τον θόλο, γιατί τότε το ευρωπαϊκό πλεονέκτημα έναντι της Ρωσίας – χρηματοοικονομικό, οικονομικό και τεχνολογικό – θα βρει την πλήρη έκφρασή του», είπε ο Τουσκ.
«Πρέπει να γίνει μια κοινοπραξία» προκειμένου να «εξαλειφθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών μελών», πρόσθεσε.

Η Κριτική της Αντιπολίτευσης στην Πολωνία

Ωστόσο, το σχέδιο έχει συναντήσει ισχυρή κριτική από το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Πολωνία, το «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS). Το κόμμα αρνήθηκε να συμμετάσχει στο ESSI όταν ήταν στην εξουσία μέχρι τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους. Το PiS υποστηρίζει ότι η Πολωνία θα πρέπει να επικεντρωθεί στα υπάρχοντα σχέδια αεράμυνας που τέθηκαν σε εφαρμογή κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, αντί να συμμετάσχει σε ένα «ακριβό και χρονοβόρο» νέο έργο, όπως περιέγραψε ο πρόεδρος του κόμματος, Γιαροσλάβ Κατσίνσκι, το ESSI το περασμένο Σαββατοκύριακο​​.

Ορισμένα μέλη του PiS έχουν επίσης υποστηρίξει ότι το ESSI προορίζεται κυρίως να ωφελήσει τη Γερμανία. Ο πρώην υπουργός Άμυνας του PiS, Μάριους Μπλάστσακ , δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι το σχέδιο «ευνοεί τη γερμανική βιομηχανία όπλων». Ο Μπλάστσακ αμφισβήτησε την οικονομική βιωσιμότητα του έργου, υποστηρίζοντας ότι η Πολωνία δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει δύο συστήματα αεράμυνας, ειδικά όταν το ευρωπαϊκό σχέδιο είναι «πολύ πιο ακριβό και πολύ λιγότερο προηγμένο» από το πολωνικό σύστημα ​.

 

Σχόλια