Προβλήματα εργοστασιακής συντήρησης & διατηρησιμότητας αεροσκαφών C-130 της USAF


Η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία (USAF), εκτελεί προγραμματισμένη εργοστασιακή συντήρηση
(Programmed Depot Maintenance - PDM) των C-130 στην Αεροπορική Βάση Warner Robins στη Georgia. Προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας κυρίως αλλά και της Εθνοφρουράς, πραγματοποιούν τις PDM του προγράμματος C-130H. Η Υπηρεσία Logistics και το Κέντρο Βιωσιμότητας της Πολεμικής Αεροπορίας (Defense Logistics Agency and the Air Force Sustainment Center) παρέχουν εφοδιαστική υποστήριξη.
Συντήρηση & Διατηρησιμότητα

Πίνακας 1 

Ο Πίνακας 1 απεικονίζει τις κυριότερες προκλήσεις της διατηρησιμότητας των C-130 

Παλαιότητα Αεροσκαφών

  • Καθυστερήσεις στην απόκτηση νέων αεροσκαφών 
  • Παράταση ορίου ζωής
  • Μη αναμενόμενη αντικατάσταση ανταλλακτικών και επισκευές

Συντήρηση 

  • Πρόσβαση σε τεχνικά δεδομένα 
  • Καθυστερήσεις στην εργοστασιακή συντήρηση
  • Έλλειψη εκπαιδευμένου προσωπικού
  • Μη προγραμματισμένη συντήρηση

Εφοδιαστική υποστήριξη

  • Μείωση κατασκευαστών υλικού
  • Παρωχημένα-πεπαλαιωμένα υλικά 
  • Έλλειψη υλικών & καθυστερήσεις

Συντήρηση: Σύμφωνα με το Σχέδιο Προγράμματος Βελτίωσης Διαθεσιμότητας Αεροσκαφών C-130J/H για τα Οικονομικά Έτη 2021 έως 2026, η αεροπορική βάση Warner Robins, το μοναδικό κυβερνητικό συγκρότημα που υποστηρίζει όλες τις απαιτήσεις βαριάς συντήρησης C-130, δεν πληροί τη συμφωνία φόρτου εργασίας & απόδοσης με τους πελάτες του. Περιορισμοί προσωπικού, χωρητικότητας και εγκαταστάσεων έχουν επηρεάσει τη ροή εργασίας του συγκροτήματος. Επιπλέον, αξιωματούχοι του προγράμματος δήλωσαν ότι:
Η μείωση του διαθέσιμου προσωπικού λόγω καραντίνας και απομόνωσης λόγω COVID-19 οδήγησε σε επιβράδυνση και διακοπή της ροής εργασίας συντήρησης και οδήγησε σε καθυστερήσεις.
Επίσης πρόωρες συνταξιοδοτήσεις του προσωπικού συντήρησης έχουν προκαλέσει έλλειψη εκπαιδευμένου προσωπικού συντήρησης.

Επιπλέον, σημαντικός παράγοντας για τη διαθεσιμότητα των αεροσκαφών C-130 είναι η συντήρηση που πραγματοποιείται στο πεδίο. Συγκεκριμένα, η προγραμματισμένη συντήρηση που διενεργείται σε αρκετές βάσεις των Air Reserve αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη διαθεσιμότητα των αεροσκαφών, ειδικά για τα C-130J και τα C-130H. Ωστόσο, αυτές οι βάσεις δεν είναι εξοπλισμένες για να υποστηρίξουν πολλαπλές βάρδιες εργασίας ανά ημέρα. Ως αποτέλεσμα, οι εργασίες συντήρησης μπορεί να διαρκέσουν 1.5 έως 3 φορές περισσότερο από τον προβλεπόμενο χρόνο.

Υποστήριξη Εφοδιαστικής Αλυσίδας: Η μείωση των πηγών παραγωγής και οι ελλείψεις υλικών αποτελούν μια σημαντική πρόκληση καθώς ο στόλος του C-130 γερνάει. Η πλειονότητα των ανησυχιών σχετίζεται με εναλλακτικές πηγές παραγωγής των υλικών. 

Κόστος λειτουργίας και υποστήριξης ανά αεροσκάφος C-130H

Πίνακας 2

Σημαντικές είναι οι πληροφορίες που αναφέρονται στον πίνακα 2 και αφορούν στο ετήσιο κόστος λειτουργίας και υποστήριξης ανά αεροσκάφος C-130H.

Συνολικά δαπανώνται περίπου 6 εκ.$ σε ετήσια βάση για λειτουργικά έξοδα και δαπάνες συντήρησης ανά C-130H

Υ.Γ

Με πληροφορίες από: GAO-23-106217, Report to Congressional Committees, Nov. 2022

"Weapon System Sustainment Aircraft Mission Capable Goals Were Generally Not Met and Sustainment Costs Varied by Aircraft"



Σχόλια