Η ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας μέσω κοινοπρακτικών εταιρειών


Η εγχώρια αμυντική βιομηχανία παίζει καθοριστικό ρόλο στην εθνική ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας.
 

Καθώς οι τεχνολογικές απαιτήσεις και οι στρατιωτικές ανάγκες αυξάνονται, πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες στρέφονται σε κοινοπραξίες με διεθνείς και εγχώριους κατασκευαστές αμυντικού εξοπλισμού (OEMs), για να ενισχύσουν τις δικές τους δυνατότητες. Οι παραδοσιακές συμφωνίες αντισταθμιστικών οφελών συχνά δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, οδηγώντας πολλές χώρες σε πιο αποτελεσματικές στρατηγικές συνεργασίας.

Από τις συμφωνίες αντισταθμιστικών στις Κοινοπρακτικές Εταιρείες (ΚΕ)
Οι αντισταθμιστικές συμφωνίες απαιτούν από τους κατασκευαστές να παρέχουν τεχνολογικά και οικονομικά οφέλη στη χώρα που αγοράζει αμυντικό εξοπλισμό. Ωστόσο, αυτές οι συμφωνίες συχνά αποτυγχάνουν λόγω έλλειψης κατάλληλης βιομηχανικής και τεχνικής βάσης. Αντίθετα, οι ΚΕ προσφέρουν μια πιο υποσχόμενη προσέγγιση για την ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανικής βάσης.
Οι κοινοπραξίες επιτρέπουν τη μεταφορά τεχνικής εξειδίκευσης, εκπαίδευσης και δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας από τον OEM στην τοπική βιομηχανία. Οι επιτυχημένες κοινοπραξίες πρέπει να περιλαμβάνουν κατ' ελάχιστο μια εγχώρια μεγάλη αμυντική βιομηχανία, που παρέχει πρόσβαση σε εργατικό δυναμικό, υποδομές και υποστήριξη.

Βασικές αρχές επιτυχημένων κοινοπραξιών
Για να είναι επιτυχημένες, οι κοινοπραξίες πρέπει να ακολουθούνται τέσσερις βασικές αρχές:    

  • Ορισμός βιομηχανικής στρατηγικής και ανάπτυξη ικανοτήτων σταδιακά: Είναι σημαντικό να υιοθετηθεί μια σταδιακή προσέγγιση για την εγκαθίδρυση μιας πλήρως λειτουργικής τοπικής αλυσίδας εφοδιασμού, με βασικές δυνατότητες μηχανικής και παραγωγής άμυνας. Οι δραστηριότητες συντήρησης, επισκευής και ανακατασκευής (MRO) για ήδη παραδοθέντα συστήματα μπορούν να μεταφερθούν από τον OEM στην αναπτυσσόμενη οικονομία ως ένα γρήγορο και εύκολο βήμα για να γίνει λειτουργική η κοινοπραξία.    
  • Συμφωνία στους όρους τοπικού περιεχομένου και μεταφοράς τεχνολογίας: Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες πρέπει να αναμένουν σημαντικό ποσοστό εγχώριας συμμετοχής στους τομείς συναρμολόγησης, ολοκλήρωσης, παραγωγής και ανάπτυξης όταν αγοράζουν αμυντικά συστήματα. Αυτές οι ποσοστώσεις μπορούν να φτάσουν έως και το 50% της πραγματικής προμήθειας ή της σύμβασης υπηρεσιών. 
  • Εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της κοινοπραξίας μετά το τέλος της: Οι εταίροι της κοινοπραξίας πρέπει να συνεχίσουν την ανάπτυξη δυνατοτήτων πέρα από το αρχικό συμβόλαιο. Πολλές κοινοπραξίες γίνονται ανενεργές μετά την παράδοση του αρχικού συμβολαίου, οδηγώντας σε απώλεια δυνατοτήτων.
  •  Προκαθορισμός της συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο και της συμμετοχής εκ των προτέρων: Οι διαπραγματεύσεις για την κοινοπραξία παρουσιάζουν την πρόκληση της επίτευξης μιας δίκαιης κατανομής της ιδιοκτησίας μεταξύ των μερών. Αυτό είναι ιδιαίτερα περίπλοκο όταν οι συνεισφορές και από τις δύο πλευρές είναι ανισομερείς ή όταν η αξία των άυλων περιουσιακών στοιχείων είναι δύσκολο να εκτιμηθεί.

Πλεονεκτήματα και προκλήσεις των ΚΕ
Οι κοινοπραξίες παρέχουν σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως η ανάπτυξη τοπικών δυνατοτήτων, η δημιουργία θέσεων εργασίας για εξειδικευμένο προσωπικό και η αύξηση της παραγωγικότητας. Ωστόσο, υπάρχουν και προκλήσεις, όπως η αρχική επένδυση σε υλικά και άυλα περιουσιακά στοιχεία, η διαχείριση της τεχνολογικής μεταφοράς και η εξασφάλιση της συνέχειας των δυνατοτήτων μετά το τέλος της αρχικής συμφωνίας.
Συμπέρασμα
Η στροφή από τις συμφωνίες αντισταθμιστικών στις κοινοπραξίες μπορεί να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματική ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Με τη σωστή στρατηγική, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες μπορούν να εκμεταλλευτούν τις κοινοπραξίες για να αποκτήσουν τις απαραίτητες τεχνολογικές και παραγωγικές ικανότητες, ενισχύοντας την εθνική τους ασφάλεια και προωθώντας την οικονομική τους ανάπτυξη.

Ωστόσο, με τη μεταφορά γνώσεων και την οικοδόμηση τοπικών δυνατοτήτων, μπορούν να διασφαλίσουν ότι οι χώρες αναπτύσσουν δικές τους ανταγωνιστικές αμυντικές βιομηχανίες.

Οι αμυντικές ΚΕ απαιτούν δέσμευση και συνεργασία. Θα χρειαστούν χρόνο για να πετύχουν.

Με πληροφορίες από: "Joint ventures to build national defence industries. Beyond offsets", (Strategy&, Part of PwC)


Σχόλια