Ο Ντόναλντ Τραμπ πρώτος πρώην Πρόεδρος που καταδικάζεται για κακούργημα


Ύστερα από την ετυμηγορία στο δικαστήριο του Μανχάταν
Με ομόφωνη απόφαση οι ένορκοι έκριναν ένοχο τον Ντόναλντ Τραμπ και για τις 34 κατηγορίες που το αποδίδονται.
Στις 11 Ιουλίου θα ανακοινωθεί η ποινή που θα το αποδοθεί.
Ο πρόεδρος του δικαστηρίου ευχαρίστησε τους 12 ενόρκους για την δουλειά τους στις 23 ημέρες που διήρκεσε η διαδικασία.
Αμέσως μετά την καταδικαστική απόφαση ο Ντόναλντ Τραμπ με εμφανή οργή έκανε λόγο για μία αθλιότητα: «Είναι μία πουλημένη και ντροπιαστική δίκη. Είμαι αθώος. Η πραγματική ετυμηγορία στις 5 Νοεμβρίου (εκλογές). Πολεμώ για την χώρα μου», ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Στην τελική του αγόρευση του ο Τοντ Μπλανς, συνήγορος του Αμερικανού πρώην Προέδρου προσπάθησε να πείσει τους ενόρκους ότι ο Τραμπ δεν συγκάλυψε τις αποδείξεις για τα χρήματα που καταβλήθηκαν στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016. Επιχείρησε επίσης να τορπιλίσει την αξιοπιστία του βασικού μάρτυρα κατηγορίας, του πρώην έμπιστου του Τραμπ, Μάικλ Κόεν, τον οποίο χαρακτήρισε «μεγαλύτερο ψεύτη όλων των εποχών».
Αντίθετα η εισαγγελία χαρακτήρισε τον βασικό μάρτυρα «ξεναγό σε ένα βουνό από αποδείξεις εναντίον του Τραμπ».
Ο Κόεν ήταν εκείνος που έδωσε τα χρήματα, όπως υποστηρίζει κατ’ εντολή του Τραμπ, στην Στόρμι Ντάνιελς, πρώην πρωταγωνίστρια σε ταινίες πορνό, ώστε να διασφαλίσει ότι θα κρατήσει «κλειστό το στόμα της» για την σχέση τους πριν από τις εκλογές του 2016.
Στο ερώτημα αν ο Ντόναλντ Τραμπ ακόμη και καταδικασμένος δύναται να είναι υποψήφιος Πρόεδρος αλλά και να εκλεγεί η απάντηση σύμφωνα με τους επαΐοντες είναι ότι μπορεί.
Οι τρεις προϋποθέσεις που θέτει το αμερικανικό σύνταγμα είναι: να έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ, να είναι άνω των 35 ετών και να διαβιοί στις ΗΠΑ για τουλάχιστον 14 χρόνια

euronews.com

Σχόλια