Ο δικαστής στην υπόθεση Μενέντεζ αποφάνθηκε ότι οι εισαγγελείς δεν μπορούν να επιδείξουν "κρίσιμα" στοιχεία


Ρήγμα στην κεντρική αξίωση των εισαγγελέων κατά του Μενέντεζ

Ο γερουσιαστής Μπόμπ Μενέντεζ κατηγορείται ότι δέχτηκε δωροδοκίες σε ράβδους χρυσού και μετρητών για να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να προσφέρει χάρες που θα βοηθούσαν τρεις επιχειρηματίες .
Οι ένορκοι στην υπόθεση διαφθοράς του γερουσιαστή Bob Menendez δεν μπορούν να διαπιστώσουν  στοιχεία που οι εισαγγελείς έχουν χαρακτηρίσει «κρίσιμα» σε μέρος της υπόθεσής τους, αποφάσισε ο ομοσπονδιακός δικαστής την Παρασκευή.
Η απόφαση ανοίγει μια τρύπα στην ικανότητα των εισαγγελέων να αποδείξουν τον κεντρικό τους ισχυρισμό : ότι ο Μενέντεζ  δωροδοκήθηκε για να βοηθήσει στην αποστολή δισεκατομμυρίων δολαρίων αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Αίγυπτο.
Ο Στάιν διαπίστωσε ότι η προστασία «ομιλίας ή συζήτησης» του Συντάγματος δεν επιτρέπει στους εισαγγελείς να δείξουν στους ενόρκους τα στοιχεία. Η ρήτρα παρέχει στα μέλη του Κογκρέσου μια μορφή ασυλίας που είναι ως επί το πλείστον αδιαπέραστη σε έρευνες που σχετίζονται με τα επίσημα καθήκοντα νομοθετών, βοηθών τους ή άλλων αξιωματούχων του Κογκρέσου.

Συμπτωματικά, ο Στάιν στήριξε την παραγγελία του σε μια υπόθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του 1979 σχετικά με έναν άλλο Δημοκρατικό του Νιου Τζέρσεϊ που κατηγορήθηκε για διαφθορά. Σε εκείνη την περίπτωση, το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι η ρήτρα ομιλίας ή συζήτησης απαγόρευε στους εισαγγελείς να παρουσιάσουν ορισμένα στοιχεία εναντίον του βουλευτή Χένρι Χελστόσκι, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για δωροδοκία.
Οι εισαγγελείς ήλπιζαν να παρουσιάσουν τα αποδεικτικά στοιχεία στην υπόθεση Menendez την επόμενη εβδομάδα με τη μορφή σύνοψης των  μηνυμάτων κειμένου, τηλεφωνικών αρχείων και άλλων εγγράφων που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια πολυετούς έρευνας του γερουσιαστή, της συζύγου του και διαφόρων συνεργατών, συμπεριλαμβανομένων Επιχειρηματιών του Νιου Τζέρσεϊ που κατηγορούνται ότι τον δωροδοκούσαν.

politico.com

Σχόλια