Η Πολωνία καταγγέλλει σχέδιο αποσταθεροποίησης από Ρωσία- Φόβοι για εισβολή χιλιάδων μεταναστών


Συλλήψεις πολιτών για σαμποτάζ

Για ενέργειες σαμποτάζ και σχέδιο εισβολής μεταναστών κατηγορεί τη Μόσχα η κυβέρνηση της Πολωνίας. Ο πρωθυπουργός της χώρας υποστηρίζει ότι το Κρεμλίνο επιδιώκει να αποσταθεροποιήσει την Πολωνία, που λειτουργεί ως βασικός κόμβος μεταφοράς βοήθειας προς την Ουκρανία.
Ο Ντόναλντ Τουσκ υποστηρίζει ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει κοντά στα σύνορα χιλιάδες μετανάστες με στόχο να τους προωθήσει στη Λευκορωσία και από εκεί να οδηγηθούν στα σύνορα με την Πολωνία.
«Λάβαμε επιβεβαίωση ότι η πίεση στα ανατολικά σύνορα της Πολωνίας δεν είναι μια αυθόρμητη μετανάστευση ανθρώπων που διαφεύγουν από διάφορες χώρες» δήλωσε ο Τουσκ. «Τα δεδομένα είναι πραγματικά ανησυχητικά. Πάνω από το 90% των ανθρώπων που διασχίζουν παράνομα τα πολωνικά σύνορα είναι άνθρωποι με ρωσική βίζα».
Οι πολωνικές αρχές έχουν συλλάβει εννέα άτομα τα οποία κατηγορούν για ενέργειες σαμποτάζ στο εσωτερικό της Πολωνίας.
Οι κατηγορούμενοι θεωρούνται ύποπτοι για εμπρησμούς και ξυλοδαρμούς. Μεταξύ των επιθέσεων οι οποίες διερευνώνται για πιθανό εμπρησμό είναι και η πυρκαγιά στο εμπορικό κέντρο της Βαρσοβίας.
Ο Τουσκ ανακοίνωσε ότι επανασυστήνει Επιτροπή που θα διερευνήσει τη ρωσική επιρροή στην Πολωνία. Η αναβίωση της επιτροπής σηματοδοτεί μια στροφή για τον Τουσκ.
Το όργανο είχε συσταθεί πέρυσι από την προηγούμενη κυβέρνηση Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) της Πολωνίας και καταδικάστηκε τότε από την ομάδα του Συνασπισμού Πολιτών (KO) του Τουσκ ως όχημα για ένα κυνήγι μαγισσών εναντίον του, καθώς θα μπορούσε να επιβάλει την εκδίωξη πολιτικών από τα αξιώματά τους.

euronews

Σχόλια